Indicele de masă corporală reprezintă o modalitate greșită de a măsura obezitatea, arată un studiu prezentat la Chicago, în cadrul ENDO 2023. Indicele de masă corporală (IMC) este calculat folosind înălțimea și greutatea unei persoane, fiind modalitatea standard de a determina dacă cineva are obezitate sau este supraponderală, potrivit Adevărul.
Un indicele de masă corporală de 30 și peste înseamnă obezitate pentru majoritatea oamenilor, în timp ce valorile de 25 până la sub 30 este considerat supraponderal. Medicii determină, astfel, acele persoane expuse riscului de diabet de tip 2 și boli de inimă, notează NBC News.
Studiul prezentat în SUA demontează această modalitate de calcul a obezității. Noul studiu susține că IMC dă rateuri în privința multor de cazuri de obezitate. Cercetătorii au analizat datele a aproape 10.000 de adulți din SUA, colectate din 2011 până în 2018 și au descoperit că aproape 36% aveau obezitate în funcție de IMC.
„Mesajul principal aici este că subestimăm cu mult prevalența obezității folosind IMC și există multe persoane cu IMC normal care suferă de obezitate”, a spus dr. Aayush Visaria, rezident de medicină internă la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School, cel care a condus studiul.
Recent, în SUA a fost adoptată o nouă politică care îi sfătuiește profesioniștii din domeniul sănătății să utilizeze alte măsuri, cum ar fi locul în care grăsimea este distribuită în corp, circumferința taliei și cât de mult din greutatea unei persoane provine din grăsime, alături de IMC.
IMC se calculează împărțind greutatea unei persoane, în kilograme, la înălțimea acesteia, măsurată în metri, la pătrat. Cât de mult cântărește o persoană nu depinde doar de cât de multă grăsime este în organism: există și greutatea mușchilor, oaselor, apei și organelor. IMC nu analizează acest lucru, relevă noul studiu.
„Oamenii cu același IMC, aceeași dimensiune a pantalonilor au cantități diferite de grăsime și mușchi”, a spus dr. Vijaya Surampudi, director adjunct al programului de management al greutății UCLA din Los Angeles.
Persoanele care au mai mulți mușchi și mai puține grăsimi ard mai multe calori, în timp ce sunt în repaus și sunt considerate a avea o compoziție corporală mai sănătoasă. Întrucât mușchii cântăresc și mai mult decât grăsimea, IMC-ul unei persoane foarte musculoase poate induce în eroare.
Grăsimea viscerală este asociată cu o serie de consecințe asupra sănătății, inclusiv diabetul de tip 2 și bolile de inimă. În timp ce aceasta prezintă mari riscuri, grăsimea stocată în jurul picioarelor poate fi, de fapt, protector împotriva bolilor metabolice, se arată în studiu.