Rusia apelează la delfinii de luptă pentru a contracara scafandrii inamici. Cel puţin aşa susţin serviciile secrete britanice, care au explicat că a crescut numărul ţarcurilor plutoitoare din zona Sevastopol.
„Acestea apărări includ cel puțin patru straturi de plase antisubmarin și antitorpilă desfășurate la intrarea în port. În ultimele săptămâni, acestor sisteme defensive li s-a adăugat un număr sporit de mamifere marine. Din imaginile analizate se observă aproape o dublare a numărului de astfel de animale marine aflate în rada portului, cel mai probabil fiind vorba despre delfini”, au explicat englezii
Aceste măsuri luate de Rusia au un scop bine definit Potrivit informațiilor britanice, acest lucru poate indica faptul că comandamentul rus se teme de o ofensivă directă a Forțelor Armate ale Ucrainei în peninsula Crimeea.
Delfinii de luptă nu rezintă o noutat în război. Ei au mai fost utilizaţi şi în perioada războiului rece, atunci cţnd atţt ruşii, cât şi amaericanii, au folosit delfinii dresaţi pentru detectarea submarinelor inamice. Mai mult, profitând de calităţile delfinilor, ei i-au folosit şi pentru a descoperi eventuale persoane care treceau barierele de protecţie amplasete sub ape, sau pentru a detecta minele marine.
Nu doar în războiul rece şi nu doar delfinii au fost folosiţi de ruşi în conflictele militare. Acum patru ani, în Norvegia, a fost găsită o balenă care avea ataşat un ham ce asigura o cameră video, pe echipamentul respectiv diind scris „Echipament Sankt Petersburg”, semn că Rusia are un plus de experienţă în folosirea mamiferelor marine în războaie.