Putem supraviețui cu altceva în afară de apă? Ce s-ar întâmpla dacă ai bea doar cafea sau suc

Toată lumea a căzut de acord asupra unei idei și anume că avem nevoie de hidratare. Întrebarea este: există vreo alternativă pentru apă? Ce alte lichide ar putea să înlocuiască apa și cât ar trebui să bem pentru a fi suficient.
Irina Dumitrescu
24 iun. 2023, 06:40
Putem supraviețui cu altceva în afară de apă? Ce s-ar întâmpla dacă ai bea doar cafea sau suc
Putem supraviețui cu altceva în afară de apă? Ce s-ar întâmpla dacă ai bea doar cafea sau suc

Cele mai multe vedete se laudă că beau până la trei litri de apă pe zi, iar nutriționiștii recomandă apa în mod frecvent. Totuși, nu toată lumea reușește să consume o asemenea cantitate. De exemplu, actrița Florence Pugh a afirmat recent că apa i se pare „foarte plictisitoare”, dat fiind că nu are nicio aromă. Pentru a se hidrata aceasta a dezvăluit că apelează la sucul de portocale, la ceai și la sucul de flori de soc. Totuși, întrebarea este: pot acestea să compenseze lipsa apei?

Citește și: Ce se va întâmpla cu organismul tău dacă bei apă cu miere pe stomacul gol în fiecare dimineaţă

Potrivit medicului general Chris Ritchieson din Chester, conform ghidurilor NHS, este recomandat să consumați în jur de șase până la opt pahare de apă pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ doi litri, arată The Guardian.

„Deși aceasta este îndrumarea generală, există foarte puține cercetări concrete și dovezi despre cantitatea optimă de apă de băut. Oamenii au niveluri diferite de sensibilitate la deshidratare, așa că acest lucru poate varia de la o persoană la alta.”, spune el.

Detectarea simptomelor de deshidratare poate fi dificilă și există riscul de a le confunda cu alte afecțiuni.

„A nu bea suficient poate crește riscul de infecții ale tractului urinar și dureri de cap, împreună cu oboseală, confuzie, urină mai închisă la culoare, piele uscată crăpată și mișcări intestinale neregulate”, spune Ritchieson.

În plus, deshidratarea poate conduce la scăderea tensiunii arteriale sau la dezvoltarea hipotensiunii posturale, o condiție în care ridicarea în picioare poate provoca senzații de amețeală și căderi bruste. În același timp, consumul crescut de apă poate contribui la prevenirea unor afecțiuni precum migrenele, durerile de cap frecvente și formarea pietrelor la rinichi.

Potrivit lui Ritchieson, apa simplă este cea mai sănătoasă sursă de hidratare, însă orice băutură fără alcool poate contribui în acest sens. Într-un studiu realizat în 2016 de cercetătorii de la Universitatea din Stirling, care au monitorizat nivelurile de hidratare ale studenților timp de patru ore după consumul diferitelor lichide, s-a constatat că un litru de cafea instant sau chiar și berea aveau același efect de hidratare ca și aceeași cantitate de apă. Cu toate acestea, nivelurile de hidratare au rămas cele mai ridicate după consumul de lapte, chiar și în comparație cu apa.

Chiar dacă există îndrumări generale, există puține cercetări concrete și dovezi care să ofere o cantitate optimă de apă recomandată. Cu toate acestea, consumul frecvent excesiv de alternative la apă nu este recomandat.

„Ceaiul și cafeaua sunt diuretice, ceea ce înseamnă că te fac să mergi mai des la toaletă. Băuturile gazoase, dovleceii și sucurile vă vor hidrata și ele, dar descurajăm oamenii să bea prea mult din cauza conținutului ridicat de zahăr, care poate duce la alte probleme de sănătate pe termen lung”, spune Ritchieson.

Cofeina din ceai și cafea poate provoca alte efecte secundare, potrivit lui Nishtha Patel, un practician în medicină funcțională și nutriționist clinic. Acestea includ o creștere a ritmului cardiac și palpitații, anxietate, neliniște, insomnie, probleme digestive precum greață și diaree, tulburări de somn, hipertensiune arterială și chiar dependență de cofeină.

„Se recomandă să limităm aportul de cofeină la aproximativ 400 mg pe zi, ceea ce este echivalent cu aproximativ patru până la cinci căni de cafea sau opt până la 10 căni de ceai”, spune ea.

Când vine vorba de zahăr, NHS recomandă să nu consumați mai mult de 30 g de „zaharuri gratuite” pe zi, care includ zaharuri adăugate de producătorii de alimente, precum și zaharuri naturale din suc de fructe, miere și siropuri. Patel spune că unele băuturi carbogazoase sau energizante conțin suficient zahăr pentru a depăși doza zilnică recomandată într-o singură porție.

„Băuturile dietetice nu sunt într-adevăr cu mult mai bune. Ele afectează microbiomul intestinal și, ca și alte alimente ultraprocesate, au fost legate de alte boli, inclusiv declinul memoriei și problemele hepatice.”

Sucurile proaspete conțin mai mulți nutrienți decât băuturile carbogazoase, dar Patel avertizează că poate fi încă ușor să depășești doza zilnică recomandată de zahăr.

„În medie, o porție (225 g) de suc de portocale proaspăt stors conține aproximativ 20-25 g de zahăr. Consumul prea mult de zahăr, chiar și din surse naturale, poate avea în continuare efecte negative asupra sănătății și crește riscul de diabet de tip 2 și obezitate. Apa ne hidratează cu zero calorii.”

Citește și: Ce se întâmplă în organism dacă bei apă minerală în fiecare zi

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni