Putem supraviețui cu altceva în afară de apă? Ce s-ar întâmpla dacă ai bea doar cafea sau suc

Toată lumea a căzut de acord asupra unei idei și anume că avem nevoie de hidratare. Întrebarea este: există vreo alternativă pentru apă? Ce alte lichide ar putea să înlocuiască apa și cât ar trebui să bem pentru a fi suficient.
Irina Dumitrescu
24 iun. 2023, 06:40
Putem supraviețui cu altceva în afară de apă? Ce s-ar întâmpla dacă ai bea doar cafea sau suc
Putem supraviețui cu altceva în afară de apă? Ce s-ar întâmpla dacă ai bea doar cafea sau suc

Cele mai multe vedete se laudă că beau până la trei litri de apă pe zi, iar nutriționiștii recomandă apa în mod frecvent. Totuși, nu toată lumea reușește să consume o asemenea cantitate. De exemplu, actrița Florence Pugh a afirmat recent că apa i se pare „foarte plictisitoare”, dat fiind că nu are nicio aromă. Pentru a se hidrata aceasta a dezvăluit că apelează la sucul de portocale, la ceai și la sucul de flori de soc. Totuși, întrebarea este: pot acestea să compenseze lipsa apei?

Citește și: Ce se va întâmpla cu organismul tău dacă bei apă cu miere pe stomacul gol în fiecare dimineaţă

Potrivit medicului general Chris Ritchieson din Chester, conform ghidurilor NHS, este recomandat să consumați în jur de șase până la opt pahare de apă pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ doi litri, arată The Guardian.

„Deși aceasta este îndrumarea generală, există foarte puține cercetări concrete și dovezi despre cantitatea optimă de apă de băut. Oamenii au niveluri diferite de sensibilitate la deshidratare, așa că acest lucru poate varia de la o persoană la alta.”, spune el.

Detectarea simptomelor de deshidratare poate fi dificilă și există riscul de a le confunda cu alte afecțiuni.

„A nu bea suficient poate crește riscul de infecții ale tractului urinar și dureri de cap, împreună cu oboseală, confuzie, urină mai închisă la culoare, piele uscată crăpată și mișcări intestinale neregulate”, spune Ritchieson.

În plus, deshidratarea poate conduce la scăderea tensiunii arteriale sau la dezvoltarea hipotensiunii posturale, o condiție în care ridicarea în picioare poate provoca senzații de amețeală și căderi bruste. În același timp, consumul crescut de apă poate contribui la prevenirea unor afecțiuni precum migrenele, durerile de cap frecvente și formarea pietrelor la rinichi.

Potrivit lui Ritchieson, apa simplă este cea mai sănătoasă sursă de hidratare, însă orice băutură fără alcool poate contribui în acest sens. Într-un studiu realizat în 2016 de cercetătorii de la Universitatea din Stirling, care au monitorizat nivelurile de hidratare ale studenților timp de patru ore după consumul diferitelor lichide, s-a constatat că un litru de cafea instant sau chiar și berea aveau același efect de hidratare ca și aceeași cantitate de apă. Cu toate acestea, nivelurile de hidratare au rămas cele mai ridicate după consumul de lapte, chiar și în comparație cu apa.

Chiar dacă există îndrumări generale, există puține cercetări concrete și dovezi care să ofere o cantitate optimă de apă recomandată. Cu toate acestea, consumul frecvent excesiv de alternative la apă nu este recomandat.

„Ceaiul și cafeaua sunt diuretice, ceea ce înseamnă că te fac să mergi mai des la toaletă. Băuturile gazoase, dovleceii și sucurile vă vor hidrata și ele, dar descurajăm oamenii să bea prea mult din cauza conținutului ridicat de zahăr, care poate duce la alte probleme de sănătate pe termen lung”, spune Ritchieson.

Cofeina din ceai și cafea poate provoca alte efecte secundare, potrivit lui Nishtha Patel, un practician în medicină funcțională și nutriționist clinic. Acestea includ o creștere a ritmului cardiac și palpitații, anxietate, neliniște, insomnie, probleme digestive precum greață și diaree, tulburări de somn, hipertensiune arterială și chiar dependență de cofeină.

„Se recomandă să limităm aportul de cofeină la aproximativ 400 mg pe zi, ceea ce este echivalent cu aproximativ patru până la cinci căni de cafea sau opt până la 10 căni de ceai”, spune ea.

Când vine vorba de zahăr, NHS recomandă să nu consumați mai mult de 30 g de „zaharuri gratuite” pe zi, care includ zaharuri adăugate de producătorii de alimente, precum și zaharuri naturale din suc de fructe, miere și siropuri. Patel spune că unele băuturi carbogazoase sau energizante conțin suficient zahăr pentru a depăși doza zilnică recomandată într-o singură porție.

„Băuturile dietetice nu sunt într-adevăr cu mult mai bune. Ele afectează microbiomul intestinal și, ca și alte alimente ultraprocesate, au fost legate de alte boli, inclusiv declinul memoriei și problemele hepatice.”

Sucurile proaspete conțin mai mulți nutrienți decât băuturile carbogazoase, dar Patel avertizează că poate fi încă ușor să depășești doza zilnică recomandată de zahăr.

„În medie, o porție (225 g) de suc de portocale proaspăt stors conține aproximativ 20-25 g de zahăr. Consumul prea mult de zahăr, chiar și din surse naturale, poate avea în continuare efecte negative asupra sănătății și crește riscul de diabet de tip 2 și obezitate. Apa ne hidratează cu zero calorii.”

Citește și: Ce se întâmplă în organism dacă bei apă minerală în fiecare zi

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
Banii intră direct în conturile românilor. Se dau bonusuri pentru toți cetățenii români
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
DIFERENȚE DE 1.500 de lei la pensie. Harta pensiilor în România
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Nelu Vlad de la Azur, probleme cu banii. Are o pensie de mizerie
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Motivul halucinant pentru care o tânără din Călărași ar fi fost aruncată pe geam de iubit. Tânăra a căzut de la etajul trei
Capital.ro
S-a dat ordin în toată România. Este interzis pentru trei săptămâni: Trebuie să ținem cont
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Comisia Europeană: Securitatea aprovizionării cu petrol a Ungariei și Slovaciei nu este în pericol
MediaFlux
Se PERMIT DROGURILE la volan! Prag pentru CONSUMUL de droguri, ca la ALCOOL
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?