ALERTĂ meteo update: Pompierii din Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare au intervenit, începând de vineri seară, pentru îndepărtarea a zeci de copaci doborâţi de furtună, pe case, maşini, fire de electricitate sau pe şosea, în contextul în care aceste zone s-au aflat sub avertizări emise de meteorologi. În Bihor, au fost 20 de intervenţii în decurs de trei ore, la Oradea fiind doborâte şi un gard şi un semafor.
Potrivit ISU Timiş, în contextul fenomenelor meteorologice pentru care s-a emis avertizare, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, pompierii militari au fost solicitaţi să intervină pentru degajarea a 2 copaci căzuţi, în Timişoara şi Sânnicolau Mare, şi stingerea a 3 incendii, în Timişoara, dintre care, unul produs la un copac, unul la o copertină şi unul izbucnit la o mansardă.
La rândul lor, pompierii din Arad au intervenit pentru degajarea unui copac căzut pe şosea, în municipiul Arad, pe Bulevardul Dragalina, îndepărtarea unui copac căzut pe DN 79, între localităţile Chişineu-Criş şi Zerind, a unuia căzut pe şosea în oraşul Chişineu-Criş, a unui copac căzut peste firele de curent, în municipiul Arad, strada Şcoalei.
De asemenea, ei au fost solicitaţi pentru evacuarea apei dintr-o casă de pe strada Mărului şi din subsolul unei case de pe strada Mărăşeşti, ambele din municipiul Arad.
”Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă şi înlăturarea efectelor negative, au intervenit pompierii militari arădeni din cadrul Detaşamentelor Arad şi Ineu cu trei autospeciale de intervenţie cu modul pentru descarcerare, două autospeciale de primă intervenţie şi două motopompe. Nu s-au înregistrat victime”, a transmis ISU Arad.
În Bihor, pompierii au avut 20 de intervenţii într-un interval de aproximativ trei ore, pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase.
”În urma vântului puternic, manifestat în judeţul Bihor, aflat sub incidenţa avertizării Cod Portocaliu meteorologic, echipajele de pompieri militari ale Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, Detaşamentului Marghita, Staţiei Valea lui Mihai, Staţiei Aleşd şi Staţiei de Pompieri Săcueni au intervenit în localităţile Oradea (pe străzile Louis Pasteur, Decebal, Libertăţii, Bârsei, Italiană, Octavian Goga, Vágó Iosif, Ştefan cel Mare şi parcul Bălcescu), 1 Mai, Salonta, Sântandrei, Petreu, Abram, Şilindru, Marghita, Valea lui Mihai (DN19C), Aleşd şi Cadea, unde au desfăşurat 20 de misiuni de îndepărtare a crengilor şi copacilor căzuţi pe carosabil, autoturisme, trotuare şi fire de electricitate, precum şi de îndepărtare a unor cărămizi de pe şosea (Str. Libertăţii, Oradea), a unui gard căzut (str. O. Goga, Oradea) şi a unui semafor doborât de rafalele de vânt în Decebal (zona ANL). Din fericire, nu s-au înregistrate victime”, a precizat ISU Bihor.
În municipiul Satu Mare, pompierii au intervenit pentru îndepărtarea de crengi căzute pe maşini, pe firele de tensiune, pe o casă, pe şosea (strada Wolfenbuttel colţ cu Fabricii), dar şi a unei table de pe acoperişul unui bloc de pe aleea Primăriei. Alţi copaci doborîţi de vânt au fost degajaţi la Carei, între Satu Mare şi Micula, între Lipău şi Sâi.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de caniculă. De asemenea, au fost emise avertizări cod portocaliu și cod galben de ploi și vijelii. Sâmbătă și duminică vor fi perioade cu instabilitate atmosferică îndeosebi în centru, sud și est. Datorită deplasării spre est a unui front atmosferic rece, la sol, și a unui talveg (o zonă cu presiune mai coborâtă) în straturile mai înalte ale atmosferei, în următoarea perioadă instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a țării.
Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, însoțite de descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului, și, pe alocuri, vijelii puternice și căderi de grindină, inclusiv de dimensiuni medii și mari.
Cod violet de fenomene extreme! Natura se dezlănţuie, se anunță furtuni supercelulare pe zone vaste
Nu toate localitățile din regiunile de risc vor fi lovite de furtuni. Avertizarea arată doar potențialul pentru fenomene meteo severe.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare din mai multe averse succesive, cantitățile de precipitații vor atinge 20 – 30 l/mp, iar izolat peste 40 – 50 l/mp, anunţă meteoradar.ro.
Cum se vor deplasa ploile și furtunile
În cel mai probabil scenariu, vineri seara, un sistem de furtuni se va deplasa dinspre teritoriul Ungariei spre partea de vest a României, unde riscul de fenomene meteo severe va fi mai ridicat.
Local, furtunile vor continua și în timpul nopții, în special în nordul, vestul și centrul țării, iar pe spații restrânse și în restul teritoriului.
Sâmbătă, 24 iunie, sunt așteptate averse în majoritatea regiunilor țării, cu excepția zonei de sud-est. Pe alocuri, vor fi posibile și furtuni mai puternice, cu ploi torențiale, grindină și intensificări temporare ale vântului.
Cod galben de ploi și vijelii
O altă atenționare cod galben de ploi și vijelii a fost emisă de meteorologi pentru intervalul 23 iunie, ora 19 – 24 iunie, ora 10.
În vestul, nord-vestul și local în centrul țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.