Lovitura de stat prinde contur în Rusia. Convoiul lui Prigojin, atacat de Kremlin. Un avion An-26 al Forțelor Aeriene Ruse, doborât de mercenarii Wagner. Luni, zi liberă la Moscova VIDEO

Grupul de mercenari Wagner a doborât un avion de transport An-26 al Forțelor Aeriene Ruse deasupra regiunii Voronezh, potrivit Visegrad24. Convoul Wagner a fost atacat aerian pe autostradă, se ia în calcul declararea stării de asediu la Moscova.
Filip Stan
24 iun. 2023, 18:55
Lovitura de stat prinde contur în Rusia. Convoiul lui Prigojin, atacat de Kremlin. Un avion An-26 al Forțelor Aeriene Ruse, doborât de mercenarii Wagner. Luni, zi liberă la Moscova VIDEO

UPDATE: Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, îi îndeamnă sâmbătă pe locuitorii capitalei ruse să nu se deplaseze în oraş şi anunţă că luni va fi zi liberă, în vederea unei ”minimizări a riscurilor”, relatează AFP şi BBC News.

El le cere moscoviţilor ”să se abţină să se deplaseze în oraş cât mai mult posibil”. ”Un regim de operaţiuni antiteroriste a fost declarat în Moscova”, anunţă într-o postare pe Telegram Sobianin, relatează BBC News.

Mercenari wagner se îndreaptă către nord, spre Moscova, din sudul Rusiei.  ”Situaţia este dificilă”, declară Sobianin pe Telegram. El anunţă că circulaţia poate fi închisă pe unele drumuri sau în anumite cartiere.

Update Avionul prezidențial al dictatorului Vladimir Putin a decolat sâmbătă de la Moscova cu destinația Sankt Petersburg, informează Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne. Pe de alta parte, preşedintele rus Vladimir Putin se află la Kremlin şi lucrează, anunţă sâmbătă un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, relatează AFP și BBC Russian. Peskov dezminte astfel zvonuri, care circulă pe reţele de socializare, potrivit cărora Putin a fugit din Moscova, din calea rebeliunii militare Wagner.

Vladimir Putin a lansat astăzi ameninţări fără precedent la adresa liderului grupui Wagner, Evgheni Prigojin, pe care îl acuză de trădare. Reacţia lui Prigojin nu s-a lăsat aşteptată. I-a transmis lui Vladimir Putin că a luat decizia greşită şi a adăugat că în curând Rusia va avea un nou preşedinte.

Gruparea Wagner se află în drum către Moscova, afirmă spionajul militar britanic. Gruparea a preluat controlul unor instalaţii militare la Voronej, la jumătatea drumului între Rostov-pe-Don şi capitala rusă, susţine o sursă din FSB. Unele servicii de securitate au rămas pasive. In capitala Rusiei au fost luate masuri exceptionale: pe strazi au fost scoase tancurile, iar trupele speciale pazesc principalele institutii.

Autoritățile de la Moscova se gândesc să impună stare de asediu din cauza rebeliunii lui Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, ale cărui forțe au cucerit Rostov în noaptea de vineri spre sâmbătă și s-ar deplasa spre capitala Rusiei, potrivit publicației ruse independente The Moscow Times.

Evenimentele publice din Moscova au fost anulate pentru cel puțin o săptămână. Sursa Meduza a sugerat că interdicția acestora ar urma să fie apoi prelungită.

O altă sursă Meduza de la primăria Moscovei a declarat că 100.000 de camere de supraveghere funcționează în capitală și că starea lor este monitorizată.

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că măsurile de securitate au fost întărite în oraș și că a fost introdus „un control suplimentar pe șosele”.

Evgheni Prigojin, fondatorul PMC Wagner, a declarat, în cadrul unei întâlniri la Rostov pe Don cu ministrul adjunct rus al apărării, Yunus-Bek Evkurov, și cu șeful adjunct al Statului Major, Vladimir Alekseyev, că „mergem la Moscova”.

Un avion de transport An-26 al Forțelor Aeriene Ruse, doborât de mercenarii Wagner FOTO captură video/Twitter

Sursa citată a precizat că alte trei elicoptere militare rusești au fost doborâte în timpul loviturii militare de vineri seară.

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN. Şeful mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin pare să sugereze că a trimis un convoi armat la un asalt de 1.200 de kilometri către Moscova, sâmbătă, într-o încercare, cu puţine şanse de reuşită, de a răsturna conducerea militară, potrivit Reuters.

Putin: Ne confruntăm cu o trădare! Prigojin, anchetat penal de către FSB cu privire la „rebeliune armată”. Şeful Wagner a ocupat Rostovul: „Suntem 25.000 şi vom stabili de ce domneşte haosul în ţară”.
Unii ruşi au fost atraşi într-o ”aventură criminală”, acuză sâmbătă preşedintele rus Vladimir Putin, fără să citeze explicit gruparea paramilitară rusă Wagner a lui Evgheni Prigojin, relatează BBC News.

Viitorul Rusiei este în joc, avertizează el şi califică acţiunile răzvrătiţilor drept o ”înjunghiere în spate”.

Ambiţiile nemăsurate ale unora au condus la ”înaltă trădare”, acuză el, fără să-l numească pe şeful grupării paramilitare ruse Evgheni Prigojin.

Trupe Wagner se îndreaptă către nord, în regiunea Voronej, probabil către Moscova, potrivit serviciilor militare britanice de informaţii, relatează AFP şi BBC News.

Preşedintele rus Vladimir Putin „se înşeală profund” atunci când îi acuză pe combatanţii grupului de mercenari Wagner de „trădare”, a declarat sâmbătă Evgheni Prigojin, adăugând că trupele sale nu intenţionează să se predea, relatează agenţiile internaţionale de presă.

 

Momentul în care convoiul Wagner este atacat de un elicopter:

„În ceea ce priveşte ‘trădarea de ţară’, preşedintele s-a înşelat profund. Suntem patrioţi”, a afirmat Prigojin într-o înregistrare audio dată publicităţii după discursul televizat al lui Putin de sâmbătă dimineaţă.

Iohannis, reacţie la criza din Rusia: Autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia
„Nimeni nu se va preda la cererea preşedintelui, a serviciilor de securitate sau a oricui altcineva”, a adăugat el. Este pentru prima dată când Evgheni Prigojin în vizează direct într-o declaraţie publică pe liderul de la Kremlin, potrivit AFP.

Prigojin a mai afirmat în înregistrare că el şi oamenii lui nu mai vor ca ţara să mai trăiască cu corupţie, minciuni şi birocraţie, relatează Reuters.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Stațiunea cu plaje ca în Miami, dar prețuri pentru orice buzunar. Tot mai mulți români vin aici, se ajunge la ea repede și ușor
Capital.ro
Decizie pentru cei cu buletin de identitate. Statul român va afla absolut totul
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Un român, mare vedetă pe Netflix. Este milionar, cunoscut la nivel mondial
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Decizie pentru toți proprietarii de terenuri. Se aplică în sute de localități din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Massoud Pezeshkian a fost ales noul președinte al Iranului
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!