Ro-Alert în Bucureşti, furtună puternică la Arad, tornadă la Giurgiu VIDEO

Ultima zi din săptămână aduce vreme instabilă în a doua parte a zilei în București dar și în mare parte din țară. Căldura, soarele puternic și atmosfera irespirabilă vor fi înlocuite la orele după-amiezii și serii de instabilitate, precipitații și chiar descărcări electrice, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
Filip Stan
25 iun. 2023, 16:08
Ro-Alert în Bucureşti, furtună puternică la Arad, tornadă la Giurgiu VIDEO

Ro-Alert în mai multe zone din ţară. Meteorologii au emis, duminică, o nouă avertizare cod roşu de furtună pentru localităţi din judeţul Maramureş. În Capitală, a fost emis un mesaj de avertizare a populaţiei.

O persoană a murit, cinci locuinţe au fost distruse total şi 50 afectate în diferite stadii, în urma viiturii care s-a produs în judeţul Arad, a transmis, duminică seară, Prefectura Arad. Drumul comunal dintre Buceava şi Şoimuş este distrus şi sunt problemme în azonă cu alimentarea cu energie şi apă potabilă.

Prefectura Arad a transmis, duminică seară, că prefectul Toth Csaba şi subprefectul Marius Sulincean s-au deplasat în zona afectată de inundaţii, de pe raza comunei Brazii, pentru a asigura, alături de comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Vasile Goldiş”, col. Cristian Gârbău, coordonarea intervenţiei salvatorilor.

”Din păcate, avem o persoană decedată, iar la o primă evaluare cinci locuinţe distruse total şi alte 50 afectate în diferite proporţii. Drumul comunal de legătură dintre Buceava şi Şoimuş este distrus, acolo deja intervine un utilaj al Administraţiei de Apă Crişuri, vor mai veni alte două şi sperăm să se poată realiza o cale de comunicaţie provizorie, pe o bandă, accesibilă măcar autoturismelor de teren”, a declarat prefectul Toth Csaba. Acesta a anunţat că a avut  loc o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Brazii, în care s-a realizat o primă evaluare a pagubelor şi s-au discutat primele măsuri de ajutorare a populaţiei.

”Începând de mâine vom mobiliza toate instituţiile implicate pentru a realiza cât mai rapid evaluarea tuturor pagubelor şi pentru a întocmi toate documentele necesare în vederea alocării ajutoarelor de urgenţă guvernamentale atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru administraţia locală şi judeţeană, pentru drumurile afectate”, a mai declarat prefectul.  Potrivit autorităţilor, în afara bărbatului decedat, nu există persoane dispărute sau rănite.

”Toate persoanele care şi-au părăsit locuinţele au găsit adăpost la rude în satele neafectate ale comunei. La nevoie, există locuri de cazare, cu asigurarea hranei, în comuna Gurahonţ. Se lucrează pentru ca utilităţile să fie restabilite cât de repede posibil”, a mai transmis Prefectura Arad.

Sursa citată a precizat că energia electrică va fi repusă în funcţiune, în primă fază, în satele neafectate. ”Apa potabilă de la reţea va fi repornită în cursul zilei de luni, iar Direcţia de Sănătate Publică va face măsurători de potabilitate a apei din fântâni. În caz de nevoie, Primăria Brazii va asigura apă potabilă îmbuteliată”, a mai precizat instituţia citată.

Luni, 26 iunie, va avea loc o primă şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru demararea procedurilor de evaluare a pagubelor şi stabilirea măsurilor de intervenţie la faţa locului care vor mai fi necesare.

O viitură produsă, duminică, pe Crişul Alb a inundat două sate. Patru persoane s-au adăpostit în podurile caselor şi au fost salvate de pomoieri.

O maşină cu patru persoane, între care un minor a fost surprinsă de viitură, fiind de asemenea, nevoie de intervenţia autorităţilor pentru salvarea oamenilor.

Un bărbat care se afla în gospodărie se pare că a fost luat de ape, fiind găsit decedat,  la aproximativ cinci kilometri, cu multiple traumatisme.

UPDATE Bucureşti şi judeţul Ilfov, afectate de codul portocaliu de vreme rea, care a dus la căderea copacilor şi la inundaţii în unele zone. Autorităţile au gestionat mai multe situaţii de urgenţă.În Bucureşti, au avut loc 6 intervenţii pentru îndepărtarea copacilor căzuţi în urma furtunii. Un autoturism a fost avariat într-unul dintre aceste cazuri. Echipele de intervenţie au acţionat pentru a elibera drumurile şi a preveni orice risc pentru cetăţeni.

În judeţul Ilfov, au fost înregistrate 2 intervenţii pentru îndepărtarea copacilor căzuţi în localităţile Dărăşti şi Măgurele.

De asemenea, au avut loc şi 2 intervenţii pentru scoaterea apei acumulate în locuinţe şi curţi, în localităţile Dămăroaia şi Clinceni. Pe aeroportul Otopeni, o cursă a fost redirecţionată la Craiova, iar altele au avut întârzieri la aterizare.

UPDATE: ”Ca urmare a avertizării meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie şi a fenomenelor prognozate în Bucureşti, caracterizate de descărcări electrice, grindină şi averse torenţiale, organizatorul evenimentului SAGA Festival şi forţele de ordine au dispus măsura decalării accesului participanţilor la eveniment până la ora 18:00”, anunţă, duminică, Handarmeria Bucureşti.

Sursa citată a precizat că, în continuare, organizatorul evenimentului nu va permite accesul cu umbrele, deoarece reprezintă obiecte de risc în astfel de condiţii meteo, participanţilor fiindu-le recomandată purtarea pelerinelor de ploaie.  ”Le recomandăm cetăţenilor ca, pe durata fenomenelor meteo, să se adăpostească în clădiri şi să urmărească informările emise de autorităţi şi site-ul organizatorului www.sagafestival.com”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit ANM, de la ora 16.20 până la ora 17.00, în localităţile Şiseşti, Cupşeni, Cerneşti, judeţul Maramureş, se vor semnala averse torenţiale care vor acumula peste 40…50 l/mp şi frecvente descărcări electrice.

”În zona avertizată s-au acumulat cantităţi de peste 40 l/mp”, a transmis ANM. Şi în Capitală este în vigoare o avertizare de vijelii, intensificări ale vântului , descărcări electrice şi grindină. Sunt aşteptate precipitaţii care pot cumula până la 30 de litri pe metru pătrat.

ISU Bucureşti-Ilfov a emis mesaj de avertizare a populaţiei. Atenţionarea meteorologilor este valabilă până la 17.10.
S-a emis Ro-Alert. Administrația Națională de Meteorologie a transmis o avertizare privind condițiile meteo care vor avea loc începând cu a doua parte a zilei de duminică, 25 iunie și care vor ține până luni dimineață, 26 iunie în mare parte din țară și în București. Astfel, vremea stabilă, caldă și însorită din ultimele zile se va răci iar atmosfera va fi instabilă, fiind șanse reale de precipitații, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Vreme instabilă în București și mare parte din țară. Cod galben de ploi și furtună duminică seara în Capitală
Potrivit prognozei ANM, până luni dimineață la ora 10:00 vor fi înregistrate local perioade cu instabilitate atmosferică. Prin urmare, se vor înregistra averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp.

Harta României devine portocalie. ANM anunţă noi coduri de fenomene periculoase
Pompierii din întreaga ţară au intervenit în 66 de localităţi din 14 judeţe, în urma fenomenelor meteorologice de sâmbătă. 23 de persoane au fost evacuate, alte 28 fiind salvate. De asemenea, s-a lucrat pentru scoaterea apei din case şi gospodării şi pentru îndepărtarea aluviunilor de pe mai multe sectoare de drumuri.

”În cursul zilei de ieri (25.06.2023), la nivel naţional, peste 3.700 de pompierii militari, cu peste 3.100 de mijloace tehnice, au intervenit în 66 localităţi din 14 judeţe (AB, AR, AG, BC, BH, BV, DB, DJ, GJ, HD, MM, MS, TM şi VN) pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea. Cu eforturi susţinute, pompierii au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale pentru evacuarea apei din 7 case, 151 anexe, 76 curţi şi 8 subsoluri”, a transmis, duminică, IGSU.

Sursa citată a precizat că , totodată, pompierii au acţionat pentru degajarea a 32 copaci rupţi de vântul puternic, în urma cărora 2 autoturisme, 2 acoperişuri de case şi 6 anexe au fost avariate.

Prognoza meteo săptămânală. Caniculă şi furtuni, vremea capricioasă continuă

De asemenea, circulaţia rutieră a fost temporar afectată pe 4 drumuri naţionale din judeţele Alba, Hunedoara şi Bihor şi 4 drumuri judeţene din judeţul Hunedoara din cauza apei şi aluviunilor acumulate, precum şi a copacilor căzuţi pe carosabil.

”La nivel national, în ultimele 24 de ore, au fost evacuate/salvate 51 de persoane (23 evacuate şi 28 salvate) din calea viiturilor şi cazate la pensiuni prin grija autorităţilor”, a mai transmis IGSU.

O situaţiua deosebită s-a înregistrat în localitatea Râmeţ, din judeţul Alba, unde s-a intervenit pentru salvarea unui grup de 25 de turişti, cu vârste cuprinse între 20 – 60 ani, care nu au mai putut înainta din cauza creşterii nivelului pârâului Râmeţ.

”Aceştia au fost transportaţi cu mijloace ISU până la locul unde erau parcate autoturismele personale (zona Valea Mănăstirii) pentru a-şi continua deplasarea către domicilii. Misiunea a fost gestionată cu sprijinul echipajelor Salvamont Alba. O altă situaţie deosebită a fost înregistrată în judeţul Hunedoara, unde din cauza precipitaţiilor abundente, accesul către comunităţile din Vălari, Arănieş şi Ulm nu se poate realiza”, a mai precizat sursa citată.

Potrivit pompierilor, din cauza aluviunilor acumulate pe carosabil, circulaţia rutieră este oprită pe 1 drum judeţean (DJ 687D loc. CINCIS-CERNA/ judeţul Hunedoara), însă echipe specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei, astfel încât traficul să poată fi reluat în condiţii de siguranţă.

La momentul raportării, sunt intervenţii în desfăşurare pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice în judeţului Hunedoara.

Întârzieri ale trenurilor din cauza vremii – Copaci doborâţi pe firele de curent au întrerupt alimentarea cu energie electrică

CFR Călători anunţă, duminică, întârzieri ale trenurilor din cauza vremii. În mai multe zone, copaci doborâţi pe firele de curent au întrerupt alimentarea cu energie electrică.
”În cursul acestei zile, mai multe trenuri înregistrează întârzieri din cauza condiţiilor meteo nefavorabile ce au condus la căderi de copaci în gabaritul căii ferate şi la întreruperea temporară a alimentării cu energie electrică, cu implicaţii în circulaţia trenurilor CFR Călători de pe sectiile Petroşani – Târgu Jiu, Gheorgheni – Topliţa, Timisoara-Caransebeş”, anunţă, duminică, CFR Călători.

Compania a precizat că a pus la dispoziţia managerului de infrastructură – CFR SA, locomotive diesel pentru a permite tranzitarea zonelo afectate, dupa redeschiderea circulatiei.

”Programul de circulaţie în zonele afectate de vremea nefavorabilă se desfăşoară în funcţie de măsurile operative stabilite şi dispuse de managerul infrastructurii feroviare – CFR SA. În funcţie de evoluţia fenomenelor atmosferice, sunt posibile şi alte decalări ale orariilor trenurilor”, a mai transmis sursa citată.

Meteorologii au emis avertizare cod galben şi cod portocaliu, până luni, pentru cea mai mare parte a ţării.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Satul din România cu plaje fine, liniște și mâncare bună. Ideal pentru cei care s-au săturat de aglomerația și serviciile de pe litoral
Capital.ro
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Playtech.ro
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Mușchiul Syntrichia caninervis, Candidat Promițător pentru Colonizarea Planetei Marte
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!