EXCLUSIV Un nou tip de vouchere pentru români, se dau bani de la stat ca să-ţi schimbi serviciul. Cum poţi să încasezi cuponul de 9600 de lei

În contextul în care angajatorii sunt obligați să asigure formarea profesională continuă a angajaților, potrivit unei propuneri legislative, angajatorii ar putea beneficia de un ajutor de stat acordat sub formă de cupoane, pentru susținerea și facilitarea participării angajaților la cursuri de formare profesională. Angajatorii ar putea primi de la stat cupoane pentru cursuri de formare profesională a angajaților de până la 9.600 de lei.
Viorel Dobran
27 iun. 2023, 11:53
EXCLUSIV Un nou tip de vouchere pentru români, se dau bani de la stat ca să-ţi schimbi serviciul. Cum poţi să încasezi cuponul de 9600 de lei

Vouchere 2023. Piaţa muncii este în fierbere, se caută mai toate meseriile, iar „decreţeii” au oportunitatea de a aplica la joburi care nu existau în DEX acum câţiva ani. Cum criza forţei de muncă este compensată an de an cu lucrători aduşi din Nepal şi Pakistan, un proiect de lege vine să mai estompeze acest import masiv prin reconversia profesională cu bani de la bugetul statului.

Costul maxim al serviciilor de formare profesională ce vor putea fi decontate prin utilizarea cupoanelor pentru formare profesională va depinde de tipul și/ sau nivelul cursului de formare profesională (e.g. curs de calificare/recalificare, curs de inițiere/ specializare/ perfecționare/ recunoaștere la nivel de întreprindere), fiind cuprins între 2.420,19 RON și 9.617,62 RON. Valoarea cupoanelor de formare profesională va depinde în funcție de întinderea ajutorului acordat (care, ca regulă, nu va putea depăși 50% din valoarea costului programului, cu anumite excepții) și numărul de angajați beneficiari.

1500 de lei pe lună, gratis de la stat, vouchere pentru o anumită categorie. Listele se fac în toamnă

Noile vouchere, denumite cupoane pentru formare profesională, vor putea fi folosite numai la furnizorii de formare profesională agreați de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și în scopul pentru care au fost acordate.

În Parlamenrt a fost depusă o propunere legislativă care reglementează implementarea unei scheme naţionale de sprijin acordat angajatorilor pentru facilitarea participării angajaţilor la programe de formare profesională, prin acordarea unor cupoane de formare pentru achiziţionarea de servicii de formare profesională.

em290

Potrivit propunerii legislative, sprijinul financiar acordat angajatorilor se constituie ca ajutor de stat pentru organizarea şi derularea de programe de formare a adulţilor şi se acordă în conformitate cu reglementările legale naţionale şi comunitare incidente ajutorului de stat acordat pentru formare.

Sprijinul financiar acordat angajatorilor este suportat de la bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile, cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile şi în limita sumelor alocate cu această destinaţie, prevede proiectul.

Formarea profesională poate fi realizată fie în interiorul întreprinderii, fie cu formatori specializaţi, a precizat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

Şi „bogaţii” primesc vouchere să-şi plătească facturile: Se dau 3000 de lei de la primărie doar cu buletinul

„În ultimii ani am avut sute de întâlniri cu antreprenori şi, la unison, au reclamat lipsa forţei de muncă bine formată, bine specializată. Mai mult decât atât, aceştia se plângeau de faptul că sunt în situaţia ca pe banii lor să-şi formeze forţă de muncă pentru a putea lucra şi a creşte profitabilitatea investiţiei pe care o au. În felul acesta, prin voucherele pe care le creăm în schema de ajutor de stat antreprenorii pot să vină cu 50% în principiu din valoarea voucherului, astfel încât să formeze pe diferite niveluri forţa de muncă. Vorbim despre iniţiere, perfecţionare, specializare sau calificare sau recalificare de nivelele 1, 2, 3 şi respectiv 4 – dacă lucrăm cu formatori specializaţi sau de formare în interiorul companiei”, a precizat Raluca Turcan, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Aceasta a detaliat contravaloarea acestor vouchere pentru diferitele tipuri de cursuri de formare.

Astfel, cursul de calificare/recalificare nivel 1 presupune achiziţionarea sau obţinerea unui voucher de 2.400 de lei, cursul de calificare/recalificare nivel 2 – 3.000 de lei, cursul de calificare/recalificare nivelul nivelul 3 – 4.900 de lei, iar nivelul 4 – 9.600 de lei.

pl290

„Cursul de formare şi iniţiere în interiorul companiei are o contravaloare a unui voucher de 2.400 de lei. Conform acestei scheme, ajutorul poate să ajungă la 50% din contravaloarea cursului de formare, dar există şi posibilitatea ca sprijinul să depăşească procentul de 50%. Astfel, dacă această formare se orientează spre persoanele cu handicap sau angajaţi defavorizaţi sau dacă ajutorul este acordat unor întreprinderi mijlocii, sprijinul poate creşte cu 10 puncte procentuale.

Mai mult decât atât, dacă această formare este accesată de întreprinderi mici sau microîntreprinderi, sprijinul creşte cu 20 de puncte procentuale, iar dacă ajutorul este oferit către sectorul transportului maritim, acesta poate să ajungă până la acoperirea integrală de sută la sută a posturilor eligibile”, a detaliat iniţiatoarea.

in290

Fostul ministru al Muncii spune că prin acest proiect, elaborat împreună cu fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a identificat o problemă, a găsit o soluţie şi sursă de finanţare.

Lista furnizorilor agreaţi se publică de către agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă şi dacă se abuzează în folosirea voucherelor sunt prevăzute în proiect şi contravenţii.

„Ca fost ministru al Muncii cunosc foarte bine lipsa forţei de muncă bine calificată şi, în acelaşi timp, faptul că există ofertă de locuri de muncă şi nu există cerere pentru că foarte mulţi tineri sau oameni care ies fie de pe băncile facultăţii, fie din alte domenii pur şi simplu nu sunt la zi sau la acelaşi nivel cu exigenţele companiilor care se dezvoltă pe zi ce trece”, a transmis Raluca Turcan.

Codul muncii prevede la art 192 ca formarea profesională a salariaților are următoarele obiective principale:

a) adaptarea salariatului la cerințele postului sau ale locului de muncă;
b) obținerea unei calificări profesionale;
c) actualizarea cunoștințelor și deprinderilor specifice postului și locului de muncă și perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază;
d) reconversia profesională determinată de restructurări socioeconomice;
e) dobândirea unor cunoștințe avansate, a unor metode și procedee moderne, necesare pentru realizarea activităților profesionale;
f) prevenirea riscului șomajului;
g) promovarea în muncă și dezvoltarea carierei profesionale.
Formarea profesională și evaluarea cunoștințelor se fac pe baza standardelor ocupaționale si se poate realiza prin urmatoarele forme:
a) participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din țară ori din străinătate;
b) stagii de adaptare profesională la cerințele postului și ale locului de muncă;
c) stagii de practică și specializare în țară și în străinătate;
d) ucenicie organizată la locul de muncă;
e) formare individualizată;
f) alte forme de pregătire convenite între angajator și salariat.
Angajatorii au obligația de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toți salariații, după cum urmează:
a) cel puțin o dată la 2 ani, dacă au cel puțin 21 de salariați;
b) cel puțin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariați.


Prin propunerea legislativa se doreste implementarea unei scheme nationale de sprijin acordat angajatorilor pentru facilitarea participarii angajatilor la programe de formare profesionala, prin acordarea unor cupoane de formare pentru achizitionarea de servicii de formare profesionala. Sprijinul financiar acordat angajatorilor se constituie ca si ajutor de stat pentru organizarea si derularea de programe de formare a adultilor si se acorda in conformitate cu reglementarile legale nationale si comunitare incidente ajutorului de stat acordat pentru formare.

Vouchere sociale 2023. Verificaţi cardurile, au intrat banii de la Guvern. Urmează să fie viraţi alţi 750 de lei
Sprijinul financiar care urmeaza a fi acordat angajatorilor este suportat de la bugetul de stat si din fonduri externe nerambursabile, cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile si in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie.

Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Capital.ro
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Playtech.ro
Stațiunea din România, adorată de turiști! E o reală comoară! Vin de la mii de km să o viziteze!
DailyBusiness
Este vestea cea mare! BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Spynews
”Nu îmi este frică”. A fost sau nu Gabi Bădălău bătut de Bianca Drăgușanu?! Ce spune despre presupusele acte de violență ale vedetei de la o petrecere
Evz.ro
Bogdan Vlădău nu știe cum să-i mai intre în grații Ginei. Vedeta îl ignoră total, cel puțin pe net
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Nuntă cu final tragic! O șoferiță și-a condus mama spre MOARTE, după ce s-a răsturnat într-o râpă.
Capital.ro
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate continentele lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, în vizită oficială la Beijing pentru prima dată de la începutul invaziei ruse
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!