EXCLUSIV Un nou tip de vouchere pentru români, se dau bani de la stat ca să-ţi schimbi serviciul. Cum poţi să încasezi cuponul de 9600 de lei

În contextul în care angajatorii sunt obligați să asigure formarea profesională continuă a angajaților, potrivit unei propuneri legislative, angajatorii ar putea beneficia de un ajutor de stat acordat sub formă de cupoane, pentru susținerea și facilitarea participării angajaților la cursuri de formare profesională. Angajatorii ar putea primi de la stat cupoane pentru cursuri de formare profesională a angajaților de până la 9.600 de lei.
Viorel Dobran
27 iun. 2023, 11:53
EXCLUSIV Un nou tip de vouchere pentru români, se dau bani de la stat ca să-ţi schimbi serviciul. Cum poţi să încasezi cuponul de 9600 de lei

Vouchere 2023. Piaţa muncii este în fierbere, se caută mai toate meseriile, iar „decreţeii” au oportunitatea de a aplica la joburi care nu existau în DEX acum câţiva ani. Cum criza forţei de muncă este compensată an de an cu lucrători aduşi din Nepal şi Pakistan, un proiect de lege vine să mai estompeze acest import masiv prin reconversia profesională cu bani de la bugetul statului.

Costul maxim al serviciilor de formare profesională ce vor putea fi decontate prin utilizarea cupoanelor pentru formare profesională va depinde de tipul și/ sau nivelul cursului de formare profesională (e.g. curs de calificare/recalificare, curs de inițiere/ specializare/ perfecționare/ recunoaștere la nivel de întreprindere), fiind cuprins între 2.420,19 RON și 9.617,62 RON. Valoarea cupoanelor de formare profesională va depinde în funcție de întinderea ajutorului acordat (care, ca regulă, nu va putea depăși 50% din valoarea costului programului, cu anumite excepții) și numărul de angajați beneficiari.

1500 de lei pe lună, gratis de la stat, vouchere pentru o anumită categorie. Listele se fac în toamnă

Noile vouchere, denumite cupoane pentru formare profesională, vor putea fi folosite numai la furnizorii de formare profesională agreați de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și în scopul pentru care au fost acordate.

În Parlamenrt a fost depusă o propunere legislativă care reglementează implementarea unei scheme naţionale de sprijin acordat angajatorilor pentru facilitarea participării angajaţilor la programe de formare profesională, prin acordarea unor cupoane de formare pentru achiziţionarea de servicii de formare profesională.

em290

Potrivit propunerii legislative, sprijinul financiar acordat angajatorilor se constituie ca ajutor de stat pentru organizarea şi derularea de programe de formare a adulţilor şi se acordă în conformitate cu reglementările legale naţionale şi comunitare incidente ajutorului de stat acordat pentru formare.

Sprijinul financiar acordat angajatorilor este suportat de la bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile, cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile şi în limita sumelor alocate cu această destinaţie, prevede proiectul.

Formarea profesională poate fi realizată fie în interiorul întreprinderii, fie cu formatori specializaţi, a precizat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

Şi „bogaţii” primesc vouchere să-şi plătească facturile: Se dau 3000 de lei de la primărie doar cu buletinul

„În ultimii ani am avut sute de întâlniri cu antreprenori şi, la unison, au reclamat lipsa forţei de muncă bine formată, bine specializată. Mai mult decât atât, aceştia se plângeau de faptul că sunt în situaţia ca pe banii lor să-şi formeze forţă de muncă pentru a putea lucra şi a creşte profitabilitatea investiţiei pe care o au. În felul acesta, prin voucherele pe care le creăm în schema de ajutor de stat antreprenorii pot să vină cu 50% în principiu din valoarea voucherului, astfel încât să formeze pe diferite niveluri forţa de muncă. Vorbim despre iniţiere, perfecţionare, specializare sau calificare sau recalificare de nivelele 1, 2, 3 şi respectiv 4 – dacă lucrăm cu formatori specializaţi sau de formare în interiorul companiei”, a precizat Raluca Turcan, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Aceasta a detaliat contravaloarea acestor vouchere pentru diferitele tipuri de cursuri de formare.

Astfel, cursul de calificare/recalificare nivel 1 presupune achiziţionarea sau obţinerea unui voucher de 2.400 de lei, cursul de calificare/recalificare nivel 2 – 3.000 de lei, cursul de calificare/recalificare nivelul nivelul 3 – 4.900 de lei, iar nivelul 4 – 9.600 de lei.

pl290

„Cursul de formare şi iniţiere în interiorul companiei are o contravaloare a unui voucher de 2.400 de lei. Conform acestei scheme, ajutorul poate să ajungă la 50% din contravaloarea cursului de formare, dar există şi posibilitatea ca sprijinul să depăşească procentul de 50%. Astfel, dacă această formare se orientează spre persoanele cu handicap sau angajaţi defavorizaţi sau dacă ajutorul este acordat unor întreprinderi mijlocii, sprijinul poate creşte cu 10 puncte procentuale.

Mai mult decât atât, dacă această formare este accesată de întreprinderi mici sau microîntreprinderi, sprijinul creşte cu 20 de puncte procentuale, iar dacă ajutorul este oferit către sectorul transportului maritim, acesta poate să ajungă până la acoperirea integrală de sută la sută a posturilor eligibile”, a detaliat iniţiatoarea.

in290

Fostul ministru al Muncii spune că prin acest proiect, elaborat împreună cu fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a identificat o problemă, a găsit o soluţie şi sursă de finanţare.

Lista furnizorilor agreaţi se publică de către agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă şi dacă se abuzează în folosirea voucherelor sunt prevăzute în proiect şi contravenţii.

„Ca fost ministru al Muncii cunosc foarte bine lipsa forţei de muncă bine calificată şi, în acelaşi timp, faptul că există ofertă de locuri de muncă şi nu există cerere pentru că foarte mulţi tineri sau oameni care ies fie de pe băncile facultăţii, fie din alte domenii pur şi simplu nu sunt la zi sau la acelaşi nivel cu exigenţele companiilor care se dezvoltă pe zi ce trece”, a transmis Raluca Turcan.

Codul muncii prevede la art 192 ca formarea profesională a salariaților are următoarele obiective principale:

a) adaptarea salariatului la cerințele postului sau ale locului de muncă;
b) obținerea unei calificări profesionale;
c) actualizarea cunoștințelor și deprinderilor specifice postului și locului de muncă și perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază;
d) reconversia profesională determinată de restructurări socioeconomice;
e) dobândirea unor cunoștințe avansate, a unor metode și procedee moderne, necesare pentru realizarea activităților profesionale;
f) prevenirea riscului șomajului;
g) promovarea în muncă și dezvoltarea carierei profesionale.
Formarea profesională și evaluarea cunoștințelor se fac pe baza standardelor ocupaționale si se poate realiza prin urmatoarele forme:
a) participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din țară ori din străinătate;
b) stagii de adaptare profesională la cerințele postului și ale locului de muncă;
c) stagii de practică și specializare în țară și în străinătate;
d) ucenicie organizată la locul de muncă;
e) formare individualizată;
f) alte forme de pregătire convenite între angajator și salariat.
Angajatorii au obligația de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toți salariații, după cum urmează:
a) cel puțin o dată la 2 ani, dacă au cel puțin 21 de salariați;
b) cel puțin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariați.


Prin propunerea legislativa se doreste implementarea unei scheme nationale de sprijin acordat angajatorilor pentru facilitarea participarii angajatilor la programe de formare profesionala, prin acordarea unor cupoane de formare pentru achizitionarea de servicii de formare profesionala. Sprijinul financiar acordat angajatorilor se constituie ca si ajutor de stat pentru organizarea si derularea de programe de formare a adultilor si se acorda in conformitate cu reglementarile legale nationale si comunitare incidente ajutorului de stat acordat pentru formare.

Vouchere sociale 2023. Verificaţi cardurile, au intrat banii de la Guvern. Urmează să fie viraţi alţi 750 de lei
Sprijinul financiar care urmeaza a fi acordat angajatorilor este suportat de la bugetul de stat si din fonduri externe nerambursabile, cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile si in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Un bărbat de 69 de ani găsit mort într-un cimitir din Constanța
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina