În timp ce Guvernul încă nu s-a hotărât dacă va face un acord sau ordonanță de urgență pentru plafonarea adaosului comercial la retailer pentru ieftinirea alimentelor de bază, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunţă şi scumpiri. Oficialul a spus luni că pentru anumite alimente, TVA-ul va crește de la 9% la 19%.
„E o măsură care trebuie discutată în coaliție și la nivelul Guvernului României (creşterea TVA pentru anumite alimente de la 9% la 19%). Ce pot să vă spun cu certitudine este că în momentul de față pentru sectorul agroalimentar, avem această cotă redusă de TVA de 9% pentru toate produsele agroalimentare, că avem 9% aplicat orizontal pentru toate produsele alimentare, iar noi discutăm de acest pachet de alimente de bază. Restul de produse alimentare ar urma să intre pe cota standard de TVA (19% – n.r.) și care s-ar aplica pentru toți consumatorii și pentru întreaga populație„, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, luni, la Antena 3.
Ouăle, orezul și carnea de porc au înregistrat cele mai mari scumpiri la nivel european, după izbucnirea războiului din Ucraina
Datele privind indicii de prețuri în agricultură publicate luni, 26 iunie 2023, de către Eurostat, arată creșteri continue ale prețurilor pentru produsele agricole în primul trimestru al anului 2023 (T1 2023). Printre produsele vizate, s-au înregistrat creșteri de prețuri deosebit de mari pentru ouă (+60% în medie în întreaga UE), orez (+51%), măsline și porcine (ambele +49%).
În UE, prețul mediu al producției agricol și a cheltuielilor care nu sunt legate de investiții a crescut
Războiul din Ucraina, lipsa cerealelor furajere, reducerea exporturilor de cereale, gripa aviară și condițiile de climă au afectat prețurile la nivel european.
Între primul trimestru al anului 2022 (T1 2022) și T1 2023, prețul mediu al produselor agricole în întreaga Uniune Europeană a înregistrat o creștere semnificativă pentru același coș de produse de consum (+17%). Creșterea generală a prețului ouălor în UE a reflectat nu doar lipsa de cereale furajere și reducerea exporturilor de cereale din Ucraina, ci și izbucnirea gripei aviare în Belgia și Olanda, potrivit analizei Eurostat.
Au existat creșteri semnificative ale prețurilor pentru hrana animalelor (+16%), semințe și material săditor (14%), precum și produse de protecție a plantelor și pesticide (+12%).
În aproape toate țările UE, prețul mediu atât al producției agricol, cât și a cheltuielilor care nu sunt legate de investiții a crescut.
Cele mai mari rate de creștere ale prețului mediu a producției agricole au fost înregistrate în Spania și Portugalia (ambele +33%).
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat, luni, că renunţarea facilităților fiscale la anumite categorii profesionale este obligatorie.
Oficialul a abordat subiectul renunţării la facilităţi fiscale în cazul anumitor categorii (construcţii, IT), aşa cum s-a angajat România în PNRR.
„Restructurarea facilităților fiscale este obligatorie. Noi suntem acum în situația în care facilitățile fiscale le-am cam amestecat cu politicile sociale.
Noi suntem susținătorii investițiilor și a stimulării prin sistemul de facilități fiscale a investițiilor aduse de mediul privat. Din acest punct de vedere, trebuie să schimbăm această paradigmă și să trecem spre acest mod de a acorda facilitățile fiscale pentru investiții pe care le atrage mediul privat.
Vă spun drept că noi, așa cum am precizat, avem un amestec de facilități fiscale cu politici sociale. Sigur, politica socială se poate face prin intermediul programelor pe care Guvernul le are și din acest punct de vedere nu cred că ar trebui să le amestecăm atât de mult încât să generăm impactul de 75 de miliarde de lei”, a declarat ministrul Marcel Boloş.