STUDIU: Care este cel mai bun moment al zilei pentru a mânca: „Acest tip de dietă poate împiedica persoanele cu prediabet sau obezitate”

Cel mai bun moment al zilei pentru a mânca. În timp ce unii mizează pe micul dejun, alţii preferă să rezerve cea mai mare parte a caloriilor pentru prânz sau cină. Un studiu prezentat în urmă cu câteva zile la ENDO 2023, întâlnirea anuală a Societăţii Americane de Endocrin, a încercat să răspundă la această întrebare.
Alina Costache
27 iun. 2023, 16:30
STUDIU: Care este cel mai bun moment al zilei pentru a mânca:
Care este cel mai bun moment al zilei pentru a mânca

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a mânca. Pentru a contracara creşterea în greutate, pentru a îmbunătăţi fluctuaţiile de glucoză, ar trebui să ne obţinem majoritatea caloriilor zilnice la începutul zilei.

Acest tip de dietă, prin efectul său asupra zahărului din sânge, poate împiedica persoanele cu prediabet sau obezitate să progreseze spre diabet de tip 2”, explică autorul principal, Joanne Bruno, cercetător în endocrinologie la NYU Langone.

Citește și: Dieta minune cu pepene roșu. Cum poți slăbi zece kilograme în două săptămâni

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a mânca

Cercetătorii s-au concentrat pe hrănirea limitată în timp (eTRF), care implică limitarea caloriilor la primele 8 ore ale zilei. Această formă de post intermitent este cunoscută pentru îmbunătăţirea sănătăţii cardio-metabolice şi a nivelului de zahăr din sânge.

Însă, echipa a vrut să înţeleagă dacă aceste îmbunătăţiri au fost legate de pierderea în greutate sau de strategia de post, comparând eTRF (80% din caloriile consumate înainte de ora 13.00) cu un model de alimentaţie normal (50% din caloriile consumate după ora 13.00). S-au analizat reacţiile a 10 participanţi cu pre-diabet şi obezitate.

Pacienţii au fost repartizaţi aleatoriu fie la eTRF, fie la regimuri de dietă normală pentru primele 7 zile, apoi la regimuri inversate pentru următoarele 7 zile. Toţi au primit alimente pentru a satisface nevoile calorice pentru menţinerea greutăţii pentru a determina efectele acestei strategii alimentare indiferent de greutate.

Şi toţi au purtat monitoare pentru a verifica glicemia (zahărul din sânge) în timpul studiului. „Am redus timpul în care participanţii au avut niveluri ridicate de zahăr din sânge cu doar o săptămână de hrănire cu eTRF. Rezultatele arată că consumul de mai multe calorii mai devreme în timpul zilei reduce timpul de creştere a zahărului din sânge, îmbunătăţind sănătatea metabolică generală”, explică dr. José O. Alemán, profesor la Departamentul de Medicină de la Şcoala de Medicină Grossman din NYU, potrivit Mediafax.ro.

Alemán şi colegii săi au descoperit că greutatea participanţilor a rămas stabilă pe tot parcursul studiului. Dar hrănirea timpurie limitată a dus la o scădere a amplitudinii medii a excursiei glicemice (glucoză > 140 mg/dL). Timpul în interval a fost similar între grupul eTRF şi grupul cu modelul alimentar normal.

Pe baza acestor date, eTRF ar putea fi o strategie alimentară utilă pentru prevenirea diabetului”, conchide dr. Bruno, care precizează însă că „sunt necesare studii suplimentare, pentru a înţelege beneficiul real general al acestor strategii de intervenţie”.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Toți șoferii, la control. Se rețin permisul și talonul auto. Nu se mai acceptă încălcarea acestor reguli
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...