Veşti bune de la BNR! Care sunt românii cărora le scad ratele la bancă şi de când se aplică măsura

Începând cu 1 iulie, persoanele fizice din România care au credite cu dobândă variabilă legate de IRCC (Indicele de Referință al Creditului de Consum) vor avea parte de o ușoară scădere a ratelor lunare față de lunile anterioare. În prezent, aproximativ 450.000 de români au credite care sunt legate de IRCC și sunt supuse fluctuațiilor acestuia.
Mircea Filipescu
27 iun. 2023, 17:17
Veşti bune de la BNR! Care sunt românii cărora le scad ratele la bancă şi de când se aplică măsura

Rata trimestrială IRCC va scădea la 5,94% pe an, ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de nivelul actual de 5,98% pe an. Deși reducerea de 0,04% poate părea minimă, este demnă de luat în seamă, deoarece vine după șase creșteri consecutive care au început la sfârșitul anului 2021.

Rata nou stabilită de 5,94% pe an corespunde primului trimestru din 2023 și va fi utilizată de instituțiile de creditare în perioada iulie-septembrie, care cuprinde al treilea trimestru, potrivit Capital.

Indicele IRCC cuprinde două variante: cea zilnică și cea trimestrială. IRCC zilnic este calculat zilnic de BNR, reprezentând media ponderată a ratelor dobânzilor tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară, luând în considerare volumele tranzacțiilor.

Pe de altă parte, IRCC trimestrial, care este utilizat pentru credite, este determinat ca medie aritmetică a valorilor IRCC zilnice înregistrate pe parcursul trimestrului precedent, luând în considerare toate zilele lucrătoare din trimestrul respectiv.

Această valoare IRCC trimestrială este utilizată ulterior de instituțiile de credit individuale pentru trimestrul următor.

BNR publică valoarea actualizată a IRCC în ultima zi lucrătoare a fiecărui trimestru.

Citeşte şi: EXCLUSIV Dispar banii cash. Plata salariilor nu se va mai face în numerar, iar comercianții, inclusiv de la birtul din sat, vor trebui să aibă POS

În prezent, a existat o convergență între rata IRCC și rata ROBOR, prima înregistrând creșteri succesive, iar cea de-a doua scăderi succesive. Rata ROBOR a rămas neschimbată la 6,55% pe an de mai bine de o lună.

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, la finalul lunii mai, că indicele ROBOR la trei luni a rămas neschimbat la 6,55%. În mod similar, indicele ROBOR la șase luni, care determină ratele dobânzilor pentru creditele ipotecare cu dobândă variabilă în lei, a rămas, de asemenea, în stagnare la 6,65%. Potrivit datelor publicate de BNR, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii la creditele în lei luate de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a rămas de asemenea stabil, la 6,85%.

ROBOR reflectă rata medie a dobânzii la care băncile din România se împrumută între ele în lei. Evoluția ROBOR este influențată de diverși factori, printre care politica monetară a BNR, lichiditatea pieței, inflația și politica fiscală.

La începutul anului 2022, indicele se situa la 3,02%, iar în martie a ajuns la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02% și a fost de 1,98% la începutul anului 2021.

Mișcarea ascendentă a indicelui până la nivelul actual a început la 24 februarie, după declarația de război a Rusiei împotriva Ucrainei. În acea zi, indicele a crescut de la 3,56% pe 23 februarie 2022 la 3,61% pe 24 februarie 2022.

Citeşte şi: Comisia Europeană a aprobat preluarea Enel România de către Grupul PPC din Grecia

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Peștele care reduce riscul de atac de cord. Cardiologii îl recomandă: „Ajută la reducerea inflamațiilor”
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
O mare artistă a României, în stare de șoc. A fost traficată
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi în România dacă retragi bani la bancomat. A intrat în vigoare la aceste ATM-uri din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
Decizie privind vârsta de pensionare! Anunțul judecătorilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți