Klaus Iohannis, obiectiv major în ce priveşte securitatea la Marea Neagră: „Trebuie să ne asumăm responsabilitatea. Rusia este şi va continua să fie ameninţarea imediată”

Preşedintele Klaus Iohannis se află la Haga, în Regatul Ţărilor de Jos, la reuniunea în format restrâns dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius.
Mircea Filipescu
27 iun. 2023, 22:34
Klaus Iohannis, obiectiv major în ce priveşte securitatea la Marea Neagră:

Klaus Iohannis participă la reuniune la invitaţia prim-ministrului Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, alături de preşedinţii Lituaniei şi Poloniei, premierii Albaniei, Belgiei şi Norvegiei şi de secretarul general al NATO.

Președintele discută cu liderii prezenți la întâlnire despre principalele teme de pe agenda Summitului, cu accent pe necesitatea progreselor concrete în implementarea integrală a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 și adoptarea de noi măsuri, precum și pe sprijinul acordat Ucrainei, respectiv perspectivele accelerării procesului de aderare a acesteia la NATO.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, marţi seară, la finalul reuniunii de la Haga, despre importanţa consolidării suplimentare a NATO, implicit a României. ”Rusia este şi va continua să fie ameninţarea imediată şi cea mai directă la adresa securităţii euroatlantice”, a transmis şeful statului.

”România vrea să demonstreze că poate și este capabilă să investească în apărarea țării. Este timpul să facem un pas în față și să ne asumăm resposabilitatea.

Trebuie să fim eficienți în ceea ce facem, iar Ucraina rămâne principalul nostru obiectiv de susținere.

Trebuie să întărim relația cu Moldova, iar securitatea în Marea Neagră este o cheie foarte importantă pentru NATO”, a spus Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Piedone, după ce a semnat „ca primarul” la Colectiv: „Ca atribuţii cred că îmi voi păstra doar casa de căsătorii. Restul voi delega toate competenţele mele către minunaţii, bravii mei viceprimari, să simtă şi ei responsabilitatea semnăturii!”

 

”Prin urmare, trebuie să fim capabili şi pregătiţi pentru a ne consolida şi mai mult postura şi să continuăm să asigurăm sprijinul necesar pentru Ucraina şi pentru partenerii noştri cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova”, a adăugat preşedintele.

Iohannis consider că ”descurajarea şi apărarea reprezintă o direcţie de efort major în care sperăm să vedem implementarea completă a deciziilor luate la Summitul de la Madrid”.

”Alianţa are nevoie de o postură puternică, pe termen lung, o veritabilă Apărare Înaintată, capabilă să răspundă tuturor ameninţărilor. Dată fiind poziţionarea noastră strategică, România este interesată în mod deosebit de consolidarea suplimentară a Flancului Estic, printr-o abordare coerentă şi unitară. Aceasta înseamnă asigurarea forţelor, structurilor, capabilităţilor şi echipamentelor necesare, precum şi aranjamentele adecvate de comandă şi control”, a mai transmis preşedintele.

Iohannis apreciază că ”este vorba şi despre a demonstra că suntem capabili şi că dorim să susţinem toate aceste transformări cu un angajament consolidat de a investi în apărarea noastră”.

”Angajamentul de Investiţii pentru Apărare din 2014 a fost crucial în avansarea către o Alianţă mai puternică. Acum este vremea să mergem mai departe. România este gata să îşi asume toate responsabilităţile necesare. Astfel, aşa cum am anunţat deja la Madrid, începând de anul acesta, bugetul naţional pentru Apărare a crescut de la 2% la 2,5% din PIB”, a mai transmis Iohannis.

Acesta consideră că, pentru a fi eficientă, ”o Alianţă înseamnă şi o colaborare mai strânsă în beneficiul partenerilor noştri”.

”Ucraina rămâne în centrul eforturilor noastre. Summitul trebuie să aibă rezultate clare şi substanţiale pentru Kiev, prin avansarea sprijinului nostru politic şi practic, inclusiv pentru progresul concret, măsurabil al Ucrainei în ceea ce priveşte aderarea la NATO”, a mai afirmat şeful statului.

Război în Ucraina: O zonă de restaurante aglomerată din oraşul Kramatorsk, lovită de rachete
Potrivit acestuia, sprijinul României pentru Ucraina şi pentru aspiraţia sa de a deveni un Aliat cu drepturi depline este bine cunoscut.

”Vom continua să fim un susţinător ferm al Kievului. La Bucureşti, în 2008, Aliaţii au decis că Ucraina va deveni membru NATO. La Vilnius, trebuie să ducem acest angajament mai departe. Este vorba despre responsabilitate şi încredere în relaţia noastră cu Ucraina, dar este vorba şi despre credibilitate pentru Alianţă. La Vilnius, aşteptăm cu nerăbdare o întâlnire cu Preşedintele Zelenski, sperăm, în formatul noului Consiliu NATO-Ucraina”, a mai declarat Iohannis.

Acesta afirmă, de asemenea, că ”nu trebuie să uităm de partenerii noştri cei mai vulnerabili din regiune, mai ales Republica Moldova”.

”Securitatea sa şi cea a Ucrainei sunt conectate. Iar securitatea lor este legată de securitatea noastră transatlantică. Dacă acestea sunt mai puternice, regiunea noastră este mai puternică, Marea Neagră este mai sigură şi, astfel, întregul teritoriu Aliat este mai sigur”, a adăugat şeful statului.

El consideră că ”trebuie să continuăm să ne angajăm într-o cooperare strânsă cu Chişinăul, mai ales ţinând cont de eforturile uriaşe făcute de această ţară pentru a sprijini securitatea şi stabilitatea din regiune, de la începutul războiului”.

”Permiteţi-mi să închei prin a reconfirma angajamentul nostru neclintit pentru o Alianţă mai puternică. În calitate de Aliat dedicat, România va continua să acţioneze ca furnizor de securitate responsabil în regiunea Mării Negre.  Aştept cu nerăbdare Summitul de la Vilnius şi toate rezultatele sale concrete”, a încheiat Iohannis.

 

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'