În ultimele trei decenii, cazurile de aşa-numit „cancer cu debut precoce” la persoanele sub 50 de ani au înregistrat o creştere neobișnuit de mare.
Pentru că este vorba despre o creștere atât de puternică, epidemiologii de vârf susțin că această tentință trebuie să fie clasificată drept „epidemie”.
Potrivit datelor oficiale, ratele de cancer în grupul G20 al naţiunilor industrializate au înregistrat o creştere mai rapidă în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani decât în orice alt grup de vârstă. Este vorba despre o creștere cu 22% în perioada 1990-2019.
Conform cercetărilor publicate în Financial Times, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani, cazurile de cancer colorectal au înregistrat o creștere de 70% în țările G20 între 1990 și 2019, față de creștere cu 24% la nivelul tuturor tipurilor de cancer.
Nu e cazul de panică în rândul tinerilor, Michelle Mitchell, director executiv al Cancer Research UK (CRUK). El susține că vârsta rămâne cel mai important factor de predicție a riscului de cancer. Aproximativ 90% din toate tipurile de cancer afectează persoanele de peste 50 de ani, iar jumătate dintre acesteapersoanele de peste 75 de ani.
În plus, potrivit cercetătorilor, schimbările în alimentație și stilul de viață, care au avut loc începând din mijlocul secolului trecut, au o influență semnificativă în apariția cancerului cu debut precoce.
Potrivit neurochirurgului Vlad Ciurea, creierul, centrul de comandă al organismului, are o serie de nevoi pe care le putem îndeplini simplu, prin conştientizare şi dorinţă de a avea o viaţă liniştită, productivă, plină de satisfacție şi bucurie.
Medicul insistă ca ora de culcare să fie cât mai devreme, trezirea dimineața, cu mult aer curat, înviorare, servirea micului-dejun.
„(…) În special vârfurile de activitate cerebrală sunt dimineaţa între orele 10:00-12:00 şi după amiază între orele 16:00-18:00, după care treptat-treptat închidem activitatea”, a avertizat Ciurea, pentru Antena.