Reacţia lui Lucian Bode, după ce legea iniţiată alături de Ciucă pentru modificarea Codului Penal a fost declarată constituţională de CCR. Mesaj pentru USR şi Forţa Dreptei: „Unii au vocaţia de a fi demolatori şi indulgenţi cu infractorii”

Curtea Constituţională (CCR) a respins cu unanimitate de voturi ca neîntemeiată sesizarea USR şi Forţa Dreptei în legătură cu legea de modificare a Codului penal privind sancţionarea protestelor. Prin urmare, actul normativ este constituţional.
Mircea Filipescu
28 iun. 2023, 17:16
Reacţia lui Lucian Bode, după ce legea iniţiată alături de Ciucă pentru modificarea Codului Penal a fost declarată constituţională de CCR. Mesaj pentru USR şi Forţa Dreptei:

Conform Curții Constituționale (CCR), sesizarea deputaților USR și a celor neafiliați, care contesta constituţionalitatea legii ce înăsprește sancțiunile privind tulburarea ordinii și liniștii publice, a fost respinsă ca neîntemeiată.

„În esență, Curtea a reținut că majorarea limitelor speciale ale pedepselor penale și reglementarea unor forme agravate ale infracțiunilor este de competența exclusivă a legiuitorului, conform atribuției sale constituționale prevăzute la art.61 alin.(1) din Constituție, atribuție pe care acesta o exercită în acord cu politica penală a statului. Totodată, Curtea a constatat că dispozițiile Articolului unic pct.10 [cu referire la modificarea art.371 din Codul penal] din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal sunt clare, precise și previzibile, nefiind contrare principiului securității juridice”, arată Curtea Constituțională.

Fostul ministru de Interne Lucian Bode a publicat miercuri un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care explică necesitatea modificării legii şi îi atacă pe parlamentarii USR şi pe cei neafiliaţi, în fapt parte din Forţa Dreptei.

„Curtea Constituțională a respins astăzi în UNANIMITATE sesizarea de neconstituționalitate depusă de către USR și neafiliați asupra propunerii legislative de modificare a Codului Penal pe care am inițiat-o în februarie împreună cu domnul senator Nicolae Ciucă.

Din păcate, unii au vocația de „demolatori” și de a arunca țara în haos sub diferite forme și pretexte, pornind de la politică și până la a fi indulgenți cu infractorii. Nu poți să te erijezi în lupul moralist al societății românești când ataci proiecte de lege care au ca obiectiv pedepsirea infractorilor și a delicvenților.

Curtea a desființat integral criticile de neconstituționalitate ale USR, spunând răspicat că acestea sunt „clare, precise și previzibile, nefiind contrare principiului securității juridice”, majorarea limitelor speciale ale pedepselor penale și reglementarea unor forme agravate ale infracțiunilor fiind exclusiv de competența legiuitorului.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, după rezolvarea jalonului pensiilor speciale: „Vom depune a treia cerere de plată din PNRR până la 1 septembrie”

De prea multe ori am văzut cetățeni descumpăniți și scandalizați de pedepsele indulgente pe care le primesc răufăcătorii și cei care se manifestă cu violență la adresa celorlalți. Sunt de partea celor care doresc să își simtă viața, familia și proprietatea mult mai bine protejate. Siguranța străzii este siguranța noastră, a tuturor, este siguranța copiilor, părinților și bunicilor noștri.

La momentul depunerii acestei inițiative legislative s-a provocat o adevărată furtună într-un pahar cu apă de către cei din Opoziție cu privire la o posibilă încălcare a unor prevederi din Convenţia europeană a drepturilor omului, respectiv din Constituţia României. Nimic mai fals!

Esența modificărilor pe care le-am propus a fost de a descuraja și de a sancționa mai dur faptele cu violență produse în spațiul public ce pot pune în pericol viața și sănătatea cetățenilor. Sunt arhicunoscute faptele unor persoane sau grupări de criminalitate organizată care au folosit de atâtea ori violența în public, stârnind de nenumărate ori indignare și sfidând efectiv legea și regulile de bună conviețuire în comunitate.

Nevoia de siguranță a omului este fundamentală, iar statul are nevoie de legi eficiente împotriva răufăcătorilor. Se încheie astăzi o perioadă în care neputința era adesea invocată, autoritățile de aplicare a legii având de acum la îndemână un cadru legal îmbunătățit pentru a ne apăra și pentru a ne proteja mai bine. Sunt alături de cei cu care am făcut echipă în ultimii ani la Ministerul Afacerilor Interne și consider că oamenii în uniformă au nevoie de instrumente eficiente pentru a acționa, dar și de protecție din partea legii.

PNL, ca un partid de centru-dreapta, va susține mereu demersurile și proiectele de acest fel, la fel ca mulți români care doresc un stat puternic în lupta cu infracționalitatea de orice fel. Bunăstarea unui popor este dată și de gradul lui de siguranță!”, a scris Lucian Bode.

Citeşte şi: EXCLUSIV| Andreea Crețulescu ia cu asalt Ministerul Energiei. Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră despre noile prețuri la benzină, gaze și curent

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Obiceiul care te îmbătrânește fără să îți dai seama. Lidia Fecioru spune că multă lume îl dezvoltă în timp
Capital.ro
Reguli noi de astăzi, 7 IULIE. Sunt OBLIGATORII în toată Europa
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Anunț pentru românii care merg cu trenul astăzi! Vor exista întârzieri mari pe o rută importantă!
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Cotraceptivele pot duce la depresie. Toate explicațiile specialiștilor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România pe 7 și 8 iulie! Regiunile în care se vor resimți temperaturi de până la 37 de grade
Capital.ro
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Papa Francisc avertizează asupra crizei democrației și ascensiunii populismului
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!