Procentul candidaților care au medii sub 5 a crescut de la 17,7%, cât era anul trecut, la 23,8%. De asemenea, s-a dublat numărul candidaților cu media 10 față de anul trecut. Ligia Deca a mai spus că rezultatele finale, după contestaţii, vor fi publicate pe 4 iulie, iar pe 19 iulie se vor publica listele cu elevii repartizaţi la licee.
Cel mai mare procent de participare a fost înregistrat în București, de 99,9%, iar cel mai mic în Olt, 88,4%, a mai afirmat Ligia Deca.
”Din punct de vedere al rezultatelor, noi le-am prezentat într-un dosar de presă, ceea ce putem constata este odată faptul că s-a dublat numărul candidaţilor cu media 10, faţă de anul trecut, sunt 429 anul acesta, faţă de 221 în anul 2022, iar în 2021 au fost 132 de candidaţi cu media zece. În acelaşi timp, din păcate a crescut procentul candidaţilor care au medii sub 5, de la 17,7% anul trecut, la 23,8%”, a spus Ligia Deca.
Ministrul Educației a declarat că este de reţinut faptul că ”acest lucru nu înseamnă că aceşti copii nu vor fi repartizaţi în învăţământul liceal sau nu pot opta pentru şcoli profesionale, învăţământul fiind obligatoriu până în clasa a XII-a sau până la finalul şcolii profesionale”.
Despre ceea ce urmează după examenul de Evaluarea Naţională, Deca a arătat că rezultatele finale după contestaţii vor fi afişate pe 4 iulie şi apoi etapa de repartizare la unităţile de învăţământ, la licee, această etapă urmând să se desfăşoare în următoarele duuă săptămâni, cu diferite etape care vizează mai întâi înscrierea pe locurile speciale pentru copiii cu CES, pentru copiii romi, apoi completarea opţiunilor în prezenţa dirigintelui pentru a ajuta familiile să ia cele mai bune decizii şi afişarea raprtizării pe fiecare unitate de învăţământ.
”Momentul în care vom avea rezultatul publicat este 19 iulie, acela este momentul în care elevii vor şti unde a fost repartizaţi”, a mai spus ministrul Educaţiei.