Ulei românesc fabricat cu seminţe de floarea-soarelui din Ucraina! Minciuna din spatele etichetei tricolore a ieșit la iveală

România este unul dintre cei mai mari producători de floarea-soarelui din lume, însă anual, produce ulei cu semințe aduse din afara Uniunii Europene. Această absurditatea a fost ascunsă de producătorii locali, de-a lungul timpului, sub eticheta tricoloră, însă acum adevărul a ieșit la iveală.
Alina Costache
29 iun. 2023, 12:41
Ulei românesc fabricat cu seminţe de floarea-soarelui din Ucraina! Minciuna din spatele etichetei tricolore a ieșit la iveală
Ulei românesc fabricat cu seminţe de floarea-soarelui din Ucraina!

Ulei românesc fabricat cu seminţe de floarea-soarelui din Ucraina! În ultimii ani, producătorii români de ulei au cumpărat semințe de floarea soarelui din Ucraina, însă odată cu războiul declanșat de Putin și armata sa rutele normale ale cerealelor ucrainene au fost deturnate.

Citește și Lista celor 14 alimente de bază care se vor ieftini. Cu cât scade preţul la ulei, ouă, carne, cartofi mălai sau fructe

Ulei românesc fabricat cu seminţe de floarea-soarelui din Ucraina!

După ce și-au umplut depozitele cu seminţe de floarea-soarelui ucrainene, iar cele româneşti au luat-o pe calea exportului, spre Bulgaria sau alte ţări, producătorii de ulei din țara noastră au cerut interzicerea importului de ulei din Ucraina.

„Ţin minte că eram în sală la minister anul trecut când Bunge şi Prutul cereau imperativ să oprim importurile de floarea-soarelui (din Ucraina – n. red.) Acum, morarii şi procesatorii de ulei, după ce întâi au ţipat să se interzică importul de cereale, iar după aceea au cumpărat doar marfă din Ucraina tot anul, acum vor să fie introduse pe listă şi făina şi uleiul brut“, a spus Dragoş Telehuz, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la conferinţa România irigabilă, organizată de ZF. 

Uleiul Spornic, produs de către com­pa­nia Prutul, care pe etichetă, are la loc de cinste, dra­pelul României încadrat într-o inimioară, a cumpărat în 2022, 2,1 mil. tone de seminţe de floarea-soa­re­lui din Ucraina. 

La fel și uleiul Surâsul Soarelui, are pe etichetă, în față drapelul României, iar pe spate este devoalată minciuna uleiului românesc care, de fapt, este fabricat cu seminţele de floarea-soarelui provin din UE şi din afara UE.

Aceiași schemă au folosit-o și băieții deștepți de la Floriol (Bunge) sau Untdelemn de la Bunica.

Potrivit datelor INS, anul trecut, România a importat 2 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, în valoare de 1,76 miliarde de euro, din Ucraina. Doar importurile de seminţe de floarea-soarelui au fost de 360.000 de tone, în valoare de 217 milioane de euro.

Chiar dacă România este cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană şi unul dintre cei mai mari din lume, producția din 2022, nu s-a dus către procesarea locală, fiind înlocuită de cereale ucrainene mai ieftine şi produse în condiţii care nu pot fi verificate.

„Vedem o recoltă foarte frumoasă de seminţe de floarea-soarelui pentru acest an, undeva în jurul valorii de 2,8-3,1 milioane de tone. Este normal, pentru că s-a mărit asolamentul în dauna porumbului, cu 100-150.000 de hectare. Dar singurul lucru care contează este ca seminţele de floarea-soarelui să-şi găsească traseul către unităţile de procesare româneşti şi către Piaţa Uniunii Europene“, a spus Cezar Gheorghe, analist expert pe piaţa cerealelor.

Citește și Ulei de masline, beneficii şi utilizări. Cum îţi dai seama dacă este contrafăcut

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Locul straniu în care cei mai mulți dintre locuitori sunt daltoniști. De ce suferă oamenii de această afecțiune
Capital.ro
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
Românii care stau la curte au interzis. Poliția vine direct la poartă și te amendează
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Alina Gorghiu: Consultările privind alegerile prezidențiale au fost un pretext al PSD pentru amânare
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?