Joi, în data de 29 iunie, Consiliul General al Capitalei a aprobat un studiu de oportunitate conform căruia este recomandată achiziționarea a 250 de tramvaie moderne, care sunt necesare pentru îmbunătățirea transportului public pentru călători.
În studiul de oportunitate este recomandată achiziționarea a 100 de tramvaie din gama 27 de metri, iar dintre acestea 10 să fie bidirecționale. În plus, ar mai trebui achiziționate 100 de tramvaie din gama de 36 de metri unidirecţionale şi 50 de tramvaie din gama de 45 de metri. În ceea ce privește posibilele variante de finanțare, studiul de oportunitate a identificat două variante, respectiv PNRR şi POR 2021-2027. Pentru aceste tramvaie investiția are o valoare estimată de 836.487.085 euro, respectiv 4.145.295.398 lei fără TVA.
Acest studiu de oportunitate a fost elaborat de către o echipă mixtă formată din experți din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti Ilfov, care a consultat și analizat informațiile oferite de către Societatea de Transport Bucureşti.
În sursa citată se mai arată că această investiție este perfect justificată, dat fiind că numărul defectelor înregistrate din cauza stării tehnice a tramvaielor a crescut, iar gradul de uzură al parcului de tramvaie este extrem de ridicat. Astfel, în prezent un număr de 348 de vehicule au durata normală de funcţionare depăşită.
„Necesitatea celor 100 de tramvaie de 36 de metri şi 50 de tramvaie din gama de 45 de metri este justificată atât de numărul de vehicule necesare pentru acoperirea cererii la orele de vârf, precum şi de menţinerea unui număr de vehicule rezervă pentru situaţiile de forţă majoră, defecte ale mijloacelor de transport în traseu. De asemenea, în prezent tramvaiele din gama de 36 de metri ce circulă pe linia 41 de metrou uşor şi linia 25 au gradul IV de încărcare, ceea ce înseamnă că vehiculul este încărcat la capacitatea maximă, circulaţia în interiorul vehiculului fiind foarte dificilă, iar numărul de călători preconizat în următorii ani este în continuă creştere datorită investiţiilor în transportul public”, se arată în raportul de specialitate.
Se menţionează că tramvaiele bidirecţionale din gama de 27 de metri vor fi folosite pe traseele care la capăt de linie nu dispun de bucle de întoarcere. Restul de 90 de tramvaie din gama de 27 de metri unidirecţionale vor fi utilizate pe trasee cu un grad de încărcare mai mic decât III.
Citește și: Femeie lovită de tramvai în Capitală! Victima a fost dusă la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni