„Probabil că sunt unele persoane care au interese directe să nu cumva să ajung la Ministerul Apărării şi din cauza asta trebuie deschis un dosar penal care poate fi soluţionat în 20 de ani”, a spus Corneliu Dobriţoiu, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde a stat mai bine de o oră.
Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul fostului ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu pentru participaţie improprie la abuz în serviciu, întrucât ar fi achiziţionat un apartament de la MApN la un preţ subevaluat, au precizat surse judiciare.
Fostul ministru a arătat însă că „nu sunt probe administrate în plus faţă de ce am văzut în 2009”.
„Ce este jenant că am văzut în presă o poză cu soţia mea în balconul de la bucătărie, care nu putea fi făcută decât dintr-o scară de bloc locuită tot de militari. Paparazzi nu puteau să intre în casa unui ofiţer să facă poze. Probabil sunt unii interesaţi„, a adăugat Dobriţoiu.
El a legat acest scandal şi de speculaţiile care s-au făcut în ultima vreme privind un schimb de ministere între PNL şi PSD, astfel încât el să se reîntoarcă în fruntea MApN. „Au fost doar informaţii pe surse, se vehiculează un schimb de ministere şi probabil de asta…„, a spus senatorul.
Acesta a admis că ăşi doreşte să se reîntoarcă în poziţia de ministru. „Nu sunt ipocrit. Am început ceva acolo, vreau să continui, dar va fi o decizie a partidului şi USL”, a precizat Dobriţoiu.
La sosirea la DNA, Dobriţoiu şi-a clamat nevinovăţia, susţinând că nu şi-a repartizat singur locuinţa şi nici nu a fost în măsură să influenţeze preţul cu care a cumpărat apartamentul.
„Am fost invitat la DNA să parcurgem, împreună cu avocaţii, nişte elemente ale unui dosar început în 2006, după ce am mai fost chemat în 2009″, a declarat senatorul PNL, înainte de întâlnirea cu procurorii.
Dobriţoiu susţine că apartamentul l-a achiziţionat în condiţii legale. „Am respectat toate condiţiile legale: am o casă de vacanţă trecută în declaraţia de avere, nu am fost în relaţie de subordonare cu structura ce a dat aprobarea, nu am stabilit eu preţul, nu mi-am dat singur casă”, a declarat Dobriţoiu înainte de audiere.
În ceea ce priveşte casa de vacanţă, Dobriţoiu a explicat că o asemenea proprietate nu-l excludea de la posibilitatea achiziţiei unei locuinţe de la MApN deoarece, în Legea locuinţei, casa de vacanţă nu este asimilată unui domiciliu stabil.
Potrivit România TV, Dobriţoiu a putut să cumpere de la Ministerul Apărării Naţionale un apartament de circa 100 m² la un preţ mai mic decât cel al pieţei, de numai 50.000 de euro. La mai puţin de un an, suma a fost înjumătăţită la 26.000 de euro.
Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu este în atenţia procurorilor militari din DNA într-un dosar în care sunt cercetate mai multe cadre militare, printre care şi generali, în legătură cu modul de atribuire a unor locuinţe de serviciu.
Surse judiciare au declarat vineri, pentru Mediafax, că procurorii militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală pe numele generalului în rezervă Traian Pigui, suspectat de abuz în serviciu în legătură cu modul în care ar fi avizat mai multe solicitări privind atribuirea de locuinţe unor cadre militare.
Potrivit surselor citate, procurorii militari anticorupţie verifică în acest dosar dacă şi fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu ar fi beneficiat astfel de o locuinţă.
Sursele citate susţin că în cazul lui Corneliu Dobriţoiu nu a fost începută urmărirea penală.
Mai multe cadre militare, între care şi generali, vizate în acest dosar vor fi audiate de procurorii militari de la DNA.
Conform evz.ro, opt generali MApN sunt acuzaţi că au cumpărat case la un preţ subvenţionat, apoi unii le-au vândut la preţul pieţei. Printre aceştia se numără secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale (MApN), Floarea Şerban (demisă miercuri), Corneliu Dobriţoiu, Francisc Radici şi Tudor Marcu.
Potrivit sursei citate, generalul Corneliu Dobriţoiu a cumpărat ilegal locuinţa de serviciu. „Mai avusese casă de la stat, nu trebuiau să-i dea! Acum, acolo stă fiul lui vitreg, Dumitru Samson, în timp ce alţii din Armată care aveau dreptul cu adevărat stau prin chirii!”, au declarat surse pentru evz.ro.
Dumitru Samson (36 de ani) este fiul din prima căsătorie a Vioricăi Dobriţoiu, fostă Samson, soţia lui Corneliu Dobriţoiu. El a ajuns celebru în iulie 2012 când a coordonat mai multe grupări de interlopi pentru fraudarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. Atunci, el s-a lăudat liberalilor din Cluj că este trimisul preşedintelui-interimar Crin Antonescu.
Presa relata, în 2007, că numeroşi membri ai conducerii Ministerului Apărării şi-au cumpărat locuinţele de serviciu, fără respectarea prevederilor legale. Printre aceştia apăreau inclusiv Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat la acea vreme, alături de directorul adjunct al Statului Major General, Ştefan Oprea, contraamiralul Costi Ioan Gunther, directorul adjunct al Statului Major General, generalul Tudor Munteanu, locţiitorul şefului Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, generalul de brigadă Adrian Bantaş, locţiitorul şefului Direcţiei de Comunicaţii şi Informatică, care şi-ar fi cumpărat locuinţele de serviciu cu preţuri mult mai mici decât cele ale pieţei, deşi mai aveau o locuinţă sau casă de vacanţă.