„Asta a fost cea mai mare dificultate: a fost nu să-i convingem că suntem performanţi, ci să-i convingem că trebuie să treacă peste o prejudecată de a nu da de două ori marele premiu aceluiaşi concurent”, a declarat Mircea Tudor.
Mircea Tudor a câştigat marele premiu de la Geneva pentru „Roboscan 2M Aeria”, un sistem de scanare a avioanelor. Invenţia este destinată serviciilor vamale, armatei, aeroporturilor şi companiilor aeriene.
Aparatul permite radiografierea avioanelor, cu scopul de a identifica orice obiecte de contrabandă sau alte ameninţări aflate la bord ori ascunse în cavităţile tehnice ale aeronavelor.
„Ne-au cautat francezi, elveţieni, nemţi, algerieni, brazilieni (…) Am avut vizitatori din Peru, Argentina.. au călătorit mii de kilometri ca să vină să vadă această invenţie”, a spus Mircea Tudor.
Inventatorul Mircea Tudor spune că nu doreşte să vândă acest proiect, ci vrea ca aparatul să fie produs la noi în ţară.
„Ne îndreptăm către România noi, că suntem români (…) Vindem oricui, dar producem aici”, a precizat inventatorul.
Investiţia în acest proiect a depăşit 8 milioane de euro. Pentru realizarea „Roboscan 2M Aeria” au lucrat timp de patru ani peste 20 de specialişti în fizică nucleară, electronică industrială şi software.