Mai multe categorii profesionale au fost afectate de neaplicarea integrală a Legii salarizării unitare, iar acum, când se calculează noile grile, pentru viitoarea lege, Guvernul raportează plățile la salariile deja tăiate, nu la cele pe care bugetarii ar fi trebuit să le încaseze. Asta este una dintre principalele cauze care stau la baza protestelor din ultima perioadă. Pe de o parte, se cer banii din urmă, de care Executivul s-a prefăcut că uită, iar pe de altă parte sunt negocieri „la sânge” pentru noua lege în care s-a calculat totul la nivelul de plată din anul 2018.
Personalul medical are inclusiv sporurile actuale calculate la venitul plafonat, prin neaplicarea integrală a legii salarizării, iar sindicaliștii cer să se reia toate calculele pornind de la veniturile pe care ar fi trebuit să le aibă în plată, nu de la cele reduse prin neaplicarea integrală a legii, potrivit Jurnalul.
Angajații din sistemul de Sănătate care lucrează în ture amenință prin refuzul de a mai face ore suplimentare, dacă nu li se dau drepturile salariale cerute. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România este obligată să plafoneze toate sporurile salariale la 20% din salariul de bază, însă personalul medical are acum până la 85% sporuri, pentru condiții foarte grele de muncă.
Medicii solicită o plată corectă, în funcție de activitatea fiecărui cadru medical. Astfel, o parte din aceste sporuri se vor introduce în salariul de bază, în viitoarea Lege a salarizării, iar restul ar trebui să se plătească diferențiat, inclusiv pentru orele lucrate pe timp de noapte și de sărbători.
„Noua lege a salarizării trebuie să fie făcută în așa fel încât salariatul să nu piardă bani față de nivelul actual. Locurile de muncă încadrate pentru condiții extrem de periculoase au până la 85% sporuri, în sistemul Sanitar, iar acestea nu mai pot exista, în viitoarea lege. O parte au fost trecute în salariul de bază, în noul proiect al legii de salarizare, dar am cerut o ierarhie, în funcție de tipul locului de muncă, astfel încât să existe baze salariale diferite, așa cum se procedează în celelalte țări”, a explicat, pentru Jurnalul, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară, Daniel Bulboacă.
Recompensele salariale cerute de sindicaliști se referă la următoarele aspecte: pe actuala Lege a salarizării (Legea nr. 153/2017) sporul de tură și sporul pentru lucrul în zilele libere și în zilele de sărbători legale trebuie să fie raportate la salariul de bază aflat în plată la data plății, iar în viitoarea lege a salarizării trebuie introduse tarifele orare diferențiate pentru activitatea desfășurată în timpul nopții – cu cel puțin 50% mai mare decât tariful orar corespunzător salariului de bază – și pentru activitatea desfășurată în zilele libere/de sărbători legale – cu cel puțin 100% mai mare decât tariful orar corespunzător salariului de bază.
Citeşte şi: Ministrul Alexandru Rafila anunță, azi, conform termenului, normele de aplicare a PNCC
Federația este nemulțumită de ceea ce au negociat colegii de la Sanitas și a invitat toți angajații din acest sistem, indiferent dacă sunt sau nu membri de sindicat, să se alăture acțiunii de protest pentru negocierile cu Executivul. „Oferta pe care a lansat-o guvernul în ultimul proiect de OUG nu este diferită de ceea ce a anunțat Ministerul Sănătății la negocieri. Guvernanții consideră aceste sume ca ținând de drepturi viitoare, dar încă nu s-a aplicat actuala lege a salarizării. Oferta Guvernului e departe de a satisface solicitările personalului medical și prin noua lege se accentuează discriminările între angajați. Pentru brancardieri, de exemplu, nu este prevăzut nimic din punctul de vedere al majorărilor salariale. Personalul nemedical și TESA nu primește nimic. Noi avem plata la nivelul din 2018 și aceasta este baza de calcul de la care s-a pornit, în mod eronat”, mai spune liderul sindical, precizând, de asemenea, că se cer atât banii neplătiți din urmă, cât și calculul viitoarelor drepturi salariale pe baza veniturilor la nivelul la care ar fi trebuit să fie astăzi.
Ierarhizarea și baza de calcul diferențiată ar presupune un sistem de salarizare cu plata orelor de muncă în funcție de condițiile în care se desfășoară activitățile.
Orele lucrate noaptea și de sărbători ar trebui să se plătească altfel decât cele lucrate în timpul zilei, de luni până vineri și în afara zilelor libere legale. „În prezent, Guvernul trebuie să ne acorde sporurile și orele de gardă suplimentare raportate la salariul actual în plată, iar compensațiile ar trebui să fie cu cel puțin 50% mai mari pentru cei care lucrează noaptea și cel puțin cu 100% mai mari pentru cei care lucrează de sărbătorile legale. Este necesar să intre o formă de recompensă pe lângă salariu, printr-un tarif orar diferențiat, pentru orele lucrate noaptea sau de sărbători”, mai spune sindicalistul.
Cadrele medicale care s-au alăturat FSSR ar renunța la lucrul în ture și în zile libere sau de sărbători legale, dacă nu le va fi acordată recompensa corectă pentru participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale și funcționării unităților în care își desfășoară activitatea. În primele ore de la lansarea acțiunii de protest, peste 1.000 de angajați din sistemul medical care nu sunt membri de sindicat s-au alăturat sindicaliștilor.
O altă revendicare a sindicaliștilor se referă la reducerea vârstei de pensionare pentru lucrul în ture, proporțional cu activitatea desfășurată în aceste condiții. „Locurile de muncă în care se desfășoară activitate în ture trebuie introduse în categoria celor cu condiții deosebite, în sensul Legii nr. 263/2010 – legea pensiilor. Avem în vedere faptul că desfășurarea activității în ture face parte din condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, determinând în timp îmbolnăviri profesionale, comportamente riscante în activitate cu consecințe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a angajaților”, precizează reprezentanții FSSR.
Federația mai cere și recunoașterea duratei schimbului de tură ca timp de muncă. „Această recunoaștere trebui făcută cel puțin sub forma acordării unei pauze de masă de 30 de minute pentru fiecare tură normală (echivalentul a 8 ore/tură). Pentru turele cu o durată mai mare a timpului de lucru de 8 ore/tură pauza de masă crește în mod proporțional”, mai arată sindicaliștii.
La aceste solicitări se adaugă propunerile deja înaintate de Federația Solidaritatea Sanitară la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, respectiv Procedura organizării turelor, menită să crească gradul de echitate al distribuirii poverii turelor pe angajați, și instituirea sistemului de monitorizare a îmbolnăvirilor profesionale din Sănătate, ce are ca scop evidențierea impactului condițiilor de muncă și al programului asupra stării de sănătate a angajaților.
Solicitările FSSR nu vizează doar acordarea drepturilor salariale deja prevăzute în Legea salarizării, ci și o serie de reforme structurale și consecințe similare.