Autorii documentului dau și un exemplu de creștere salarială, în nota de fundamentare a draftului de act normativ. Practic, prin acest proiect va fi modificată anexa HG nr. 598/2018, în care erau până acum prevăzute salariile posturilor didactice de conducere de director și director adjunct din învățământul preuniversitar de stat, precum și al funcțiilor de conducere didactice
auxiliare de contabil șef și secretar șef.
Au fost majorați coeficienții de salarizare, spun autorii, și a fost redusă diferența între minim și maxim. „Prin actualul proiect de act normativ, de exemplu, coeficienții pentru funcția de director sunt stabiliți între 3,12 și 3,47, ceea ce reprezintă o diferență de 0,35 puncte procentuale (n.red înainte fiind de 0.55 pp), respectiv un salariu de bază minim de 7.800 lei și un salariu de bază maxim de 8.682 lei, diferența între acestea este de 882 lei.
În legislația actuală, pentru funcțiile de conducere de director erau stabiliți coeficienți cuprinși între 2,40 și 2,95, ceea ce reprezintă o diferență de 0,55 puncte, respectiv un salariu de bază minim de 6.000 lei și un salariu de bază maxim de 7382 lei, diferența între acestea fiind de 1.382 lei.
Salariile prevăzute în grilele de mai jos sunt stabilite în funcție de și nu depășesc salariul de bază maxim prevăzut în OUG nr. 57/2023.
Nivelul salariilor „s-a stabilit prin modificarea coeficienților în funcție de categoriile de unități de învățământ preuniversitar de stat în care se normează funcțiile de conducere didactice auxiliare de contabil șef și secretar șef, cu nivel de studii S/M, avându-se în vedere complexitatea și diversitatea activităților personalului care ocupă aceste funcții”, conform notei de fundamentare, publicate de Edupedu.
Impactul creșterii salariale, pentru aceste funcții, începând cu 1 iunie 2023, pe acest an este de circa 123,5 milioane lei, conform proiectului.