Angajări 2023. Salarii de 15.620 lei pe lună, plus bonusuri atractive. Te angajează pe loc, dacă ai în CV studii superioare şi experienţă minimă

Multe locuri de muncă din IT rămân vacante, în România. Firmele de recrutare apelează la angajați din alte țări
Filip Stan
03 iul. 2023, 08:49
Angajări 2023. Salarii de 15.620 lei pe lună, plus bonusuri atractive. Te angajează pe loc, dacă ai în CV studii superioare şi experienţă minimă
Salariile românilor sunt majorate doar „din pix”. Ce venituri au în realitate și ce promite noul Guvern

Un milion de angajaţi din construcţii, IT şi agricultură ar putea avea venituri mai mici din toamnă. Statul strânge cureaua și vrea să elimine din facilităţile fiscale pe care le au aceşti salariaţi. Economiştii avertizează, însă, că, prin această măsură, vom rămâne fără specialişti în domeniile vizate. Chiar în aceste condiţii, domeniul IT rămâne în topul ofertelor.

La nivel global, și în România, topul salariilor este dominat de domeniul IT, venitul net crescând de la lună la lună. Dacă în prima lună a anului 2022, salariul mediu în IT a fost de 8940 lei, în luna septembrie a ajuns la 9701 lei, conform datelor recente ale Institutului Național de Statistică, iar creşeterile sunt substanţiale de la lună la lună şi în 2023.

Așadar, dacă vrei să afli în detaliu ce salarii câștigă programatorii și IT-istii în funcție de  specializare sau vrei să evaluezi dacă merită să schimbi domeniul în care lucrezi cu cel al programării, află ce salarii sunt în IT, cât câștigă programatorii și celelalte roluri din IT, cât și care sunt așteptările pieței pentru anul 2023.

Multe locuri de muncă din IT rămân vacante, în România. Firmele de recrutare apelează la angajați din alte țări

1 din 4 anunțuri postate pe platformele de recrutare caută specialiști IT. Pe lângă marile companii ale lumii care apelează la piața din România pentru a-și alege angajații, orice firmă care deține un site web sau este prezentă online are nevoia de specialiști IT. Companiile de recrutare se plâng însă de imposibilitatea de a găsi suficienți candidați care să fie capabili să ocupe toate posturile libere.  Specialiștii spun că domeniul este complex și în continuă schimbare, iar acest lucru face ca numărul de locuri de muncă vacante să rămână ridicat.

Tichete de masă 2023. Veste bună pentru milioane de angajați, crește valoarea bonurilor de masă

Piața IT din România a ajuns la o valoare de 9 miliarde de euro și ar putea depăși 12 miliarde în următorii doi ani, conform Asociației Patronale a industriei de Software și Servicii. Cererea de angajați vine nu doar de la firmele de specialitate, ci și de la companii din alte domenii, cum ar fi cel bancar sau auto. De multe ori, însă, procesul de recrutare nu se termină cu angajarea candidaților, spun specialiștii în resurse umane.

Paul Dragnea, specialist recrutare: Vin foarte multe companii din industrie, din America, din Europa și acest lucru generează foarte multe joburi și foarte mulți oameni pe care trebuie să îi angajăm în industria aceasta.

Dragoș Gheban, managing partener firmă IT: Nu neapărat nivelul de pregătire, cât numărul celor care termină studiile tehnice este problema. Gap-ul între cât ar dori companiile să recruteze și câți profesioniști sunt a ajuns la 20.000 de profesioniști. Ori numărul de absolvenți din fiecare an nu poate suplini. Vorbim de un număr de profesioniști, care nu este suficient.

În schimb, cei care își caută un job în domeniul IT sunt mulțumiți de numărul mare de oferte de muncă.

Angajat: Piața IT din România este destul de versatilă și îți oferă destul de multe beneficii și avantaje pentru angajați, momentan.

”În România sunt chiar foarte bine pregătiți oamenii. Problema este, însă, că statul nu le oferă destule condiții și, practic, perfecționarea în domeniul respectiv se face pe cont propriu”, spune alt angajat.

Valentin are 24 de ani, muncește în IT de la vârsta de 19 ani. În februarie 2021 și-a deschis propria firmă de IT, iar pentru a atrage angajați a pus mult accent pe mediul de lucru.

Vouchere de 3.000 de lei pentru românii care suferă de „boala secolului”. De ce acte ai nevoie pentru a lua banii

Valentin Constanda, manager firmă de IT: Am înființat firma aceasta pentru a putea oferi unui grup de oameni, care acum sunt colegii mei, un job cât mai plăcut, cât mai normal, pentru ceea ce definim noi ca normal în IT în zona de vest a lumii și să încercăm să contribuim la societate.

Soluția la care apelează, în prezent, firmele de recrutare este aducerea de specialiști IT din alte țări, dar și atragerea profesioniștilor din alte domenii, care să fie dispuși să se reprofileze. Sectorul IT are un impact de 7% în produsul intern brut național și are o rată anuală de creștere economică de trei ori mai rapidă față de media națională, potrivit datelor Asociației Patronale a industriei de Software și Servicii.

1. Salarii full-stack developer

Este unul dintre cele mai populare roluri în IT atât printre preferințele angajatorilor, cât și printre carierele preferate de programatori.

Un full-stack developer cunoaște și e familiarizat cu mai multe tipuri de tehnologii și limbaje decât cei axați doar pe front-end sau back-end (cele de bază precum HTML5, CSS, JavaScript, cele front-end precum Angular sau React, cele back-end precum Node.js sau PHP, Ruby, Python și altele).

  • Pe platformele de joburi din România, salariul unui full-stack developer junior pornește de la 4000 lei, și poate ajunge la 7700 lei, interval confirmat și în rapoartele Brainspotting din ultimii ani;
  • Un middle full-stack developer poate ajunge la un salariu de peste 10900 lei;
  • Un senior full-stack developer are, în general, un salariu de peste 16093 lei.

2. Salarii front-end developer

Cei mai mulți web developeri încep să lucreze pe partea de front-end, care se referă la cunoașterea de limbaje precum JavaScript (și lucrează cu framework-uri precum Angular, React, Ember.js).

Conform datelor oferite de Paylab, salariul unui programator (similar pentru front-end și back-end) arată astfel:

  • Junior developer, 0-2 ani experiență: între 4099 – 6000 lei
  • Middle developer, 2-4 ani experiență: între 7000 – 9000 lei
  • Senior developer, peste 4 ani experiență: de la 9000 lei

3. Salarii .NET developer

Un astfel de programator are în general experiență în lucrul cu framework-ul .NET (termen-umbrelă pentru ASP.NET WebForms, ASP.NET MVC, WebAPI, Azure, Xamarin și altele) pentru aplicații pe platformele Windows (dar nu numai).

  • Salariul net mediu lunar pentru un programator .NET în România este de 8546 lei, conform comparatorului de salarii Paylab.
  • În București, un .NET developer, 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență: 8918 lei (salariul net preconizat).
  • În Cluj, un .NET developer, 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență: 8145 lei (salariul net preconizat).

4. Salarii Java developer

Un programator specializat pe Java poate avea, în România, un salariu foarte bun pe piața actuală de IT pentru că există o lipsă considerabilă de specialiști Java.

  • Salariul net mediu lunar pentru un programator Java este de 8712 lei în România conform comparatorului de salarii Paylab.
  • În București, un Java developer, 25 de ani, fără studii superioare și fără experiență: 9536 lei (salariu mediu estimat).
  • În Cluj, un Java developer, 25 de ani, fără studii superioare și fără experiență: 8763 lei, (un salariu net foarte mare, estimat conform Paylab).

5. Salarii PHP developer

Pentru un programator PHP care lucrează în România, salariul net mediu lunar este ușor mai scăzut decât salariile pentru alte poziții.

  • Salariul net mediu lunar pentru un programator PHP este de 7613 lei în România, conform aplicației de venituri.
  • Pentru București, un PHP developer de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, are salariul estimat la: 8083 lei
  • Pentru Cluj, un PHP developer de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, are: 7310 lei salariul estimat.

6. Salarii Python developer

Un programator care cunoaște bine Python poate avea, în România, un salariu net mediu lunar la fel de tentant precum colegii săi de mai sus. Un avantaj pentru acest caz e și faptul că Python este un limbaj destul de dinamic și mai ușor de învățat de noii programatori.

  • Salariul net mediu lunar pentru un programator Python este de 8296 lei, conform aceleași aplicații.
  • Pentru București, un Python developer (25 de ani) fără studii superioare și fără experiență are salariul mediu estimat la 8823 lei.
  • Pentru Cluj, un Python developer (25 de ani) fără studii superioare și fără experiență are salariul mediu estimat la 8050 lei.

7. Salarii programator C (C++/C#)

Un programator care cunoaste limbajele de programare C, cum sunt C++ sau C#, poate avea un salariu atractiv încă din poziția de junior.

  • Salariul net mediu lunar pentru un programator C este de 8259 lei în România, conform datelor aplicației.
  • Pentru București, un programator C de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, salariul este estimat la 8791 lei.
  • Pentru Cluj, un programator C de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, are salariul estimat la 8019 lei.

8. Salarii inginer software

Jobul de inginer software implică cunoștințe avansate despre sistemele informatice și funcționarea lor, iar salariul este unul pe măsura pregătirii necesare.

  • Salariul net mediu lunar în România pentru un inginer software este de 9471 lei, conform datelor aplicației.
  • În București, un inginer software de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, are salariul estimat la 9894 lei.
  • În Cluj, un inginer software de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, are salariul estimat la 9121 lei.

9. Salarii arhitect IT

Arhitecții de sisteme IT câștigă printre cele mai bune salarii din domeniu, jucând un rol important în marile companii tech.

  • Salariul net mediu lunar pentru un arhitect sau administrator de sistem IT este estimat la 16.865 lei, un venit impresionat pentru România.
  • Un arhitect IT de 25 de ani, fără studii superioare, fără experiență, are salariul estimat la 15.620 lei în București și 14.847 în Cluj, arată datele aplicației de salarii.

10. Salarii QA analyst & software tester

Cu mii de joburi listate doar pe site-urile de angajări din România, salarii mult peste cele din alte domenii și o perioadă de formare relativ scurtă, specializarea în testare software îți va deschide calea către o carieră de viitor.

În România, un software tester, sau QA analyst, câștigă un salariu mediu net lunar între 5880 – 8330 lei.

 

Programatorii IT Juniori sunt cei mai doriți programatori în companiile din România: care este profilul ideal

Un studiu realizat de Hipo (la care au participat peste 300 de companii din țară) arată că în 2022, pentru al patrulea an consecutiv, domeniul IT Software ocupă primul loc când vine vorba de oportunități de angajare.

Cea mai mare cerere va fi în rândul candidaților programatori juniori, fie absolvenți sau studenți cu experiență 0-3 ani. Dacă nu e și cazul tău, nu-ți face griji, pentru că poți urma cursuri special concepute să te pregătească temeinic și practic pentru o carieră de programator junior căutat de angajatori.

Printre cele mai importante criterii de recrutare ale angajatorilor în IT se numără:

  • experiența de lucru (proiectele sunt cele mai importante și pot fi făcute în timpul jobului, pe cont propriu ori în timpul cursurilor de programare pentru începători Codecool)
  • specializarea aleasă la facultate, internshipul, atestatele (la Codecool, în primele luni ești ajutat de mentori și vei învăța partea teoretică, iar următoarele șase luni vei putea să lucrezi într-una dintre companiile partenere ca într-un sistem de internship).
  • soft skills, acele abilitățile interpersonale precum flexibilitatea, eficiența, orientarea spre rezultate, capacitatea de învățare continuă precum și cea de a lucra în echipă – abilități-cheie pe care orice student le dobândește în timpul cursurilor Codecool.

Cât se câștigă în IT în România vs alte țări?

Dacă vrei să știi unde se situează România în 2022 pe harta salariilor la nivel european, avem răspunsul!

Studiul realizat de Codecool a analizat salariile din domeniul IT din România și alte 28 de țări din Europa, aplicând apoi indicatorul cost of living, pentru a calcula valorile salariilor ajustate. Acest indice ne permite să obținem o imagine mai clară asupra salariilor, luând în calcul costurile vieții de zi cu zi, prețurile alimentelor, utilităților și serviciilor din fiecare țară analizată.

În România, un programator fără experiență câștigă un salariu net anual estimat la 11.300 euro, plasând țara noastră pe locul 25. Ne menținem, și în 2022, în fața unor țări precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, în ceea ce privește salariilor programatorilor junior dar și cei cu experiență profesională.

Dacă ne uităm la salariile ajustate la indicele nivelului de trai din țările analizate, România urcă câteva poziții, ajungând să ocupe locul 16, surclasând veniturile din țări ca Irlanda, Cehia, Grecia.

Salariile ajustate din România, cu 25% mai mari decât în Polonia, dar la jumătate față de cele din Belgia

Diferențele dintre salariile din țările dezvoltate, din zona de vest, și cele din Europa Centrală și de Est sunt în continuare semnificative, dar puse în contextul nivelului de trai, țările cu un index mai mic ajung să ofere o putere mai mare de cumpărare. Pe scurt, poți să faci mai multe achiziții din salariul câștigat.

Raportate la țările dezvoltate din Europa, cum este Belgia, salariile ajustate ale programatorilor juniori din țara noastră sunt de două ori mai mici, dar România își menține totuși avansul față de țările din regiune.

Studiul arată că salariul unui programator începător din România este mai mare cu 25% decât cel al unui programator din Polonia sau Croația, și cu peste 15% mai mare decât salariile din Bulgaria și Grecia.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni