Deputatul PSD, Florin Iordache, unul dintre iniţiatorii proiectului, a declarat că proiectul de lege propune ca referendumul să fie validat dacă nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot se pronunţă, aceasta fiind cea de-a doua condiţie cumulativă.
„Am depus un proiect de modificare a Legii referendumului care conţine două noutăţi: cvorumul de participare la referendum să fie scăzut de la 50% la 30 şi, a doua condiţie, nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot să se pronunţe «Da» sau «Nu». Cele două sunt condiţii cumulative”, a spus Florin Iordache, citat de Mediafax.
Întrebat care este scopul introducerii acestui proiect de lege, Iordache a precizat că s-a considerat că pragul de validare de 50% plus unu este foarte mare, în condiţiile în care s-a constatat că absenteismul este foarte ridicat şi nu întotdeauna populaţia este interesată de obiectul unui referendum.
„Acest proiect a fost depus împreună cu colegii din USL. Sunt mai mulţi semnatari. Aşteptăm punctul de vedere al Guvernului şi al Consiliului Legislativ. L-am depus la Senat pentru că, în aceast caz, Camera Deputaţilor e for decizional”, a mai spus Iordache.
El a arătat că propunerea se aplică tuturor tipurilor de referendum, inclusiv celui referitor la revizuirea Constituţiei.
Potrivit proiectului de lege depus la Parlament, „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente„. „Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente„, prevede un alt alineat al proiectului.
CITEŞTE ŞI Ponta: Apelul la boicotul referendumului pentru Constituţie al lui Băsescu e un fel de SABOTAJ
La începutul şedinţei de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta a anunţat că Executivul va transmite Parlamentul un punct de vedere favorabil adoptării acestei legi.
„Proiectul este făcut exact în baza deciziilor de anul trecut ale Curţii Constituţionale, şi anume un prag identic pentru toate tipurile de referendum, nu doar pentru demiterea preşedintelui sau pentru Constituţie (…) Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru că boicotul nu este o exprimare a voinţei electorale. Eşti pentru, contra sau să nu împiedici adoptarea unor decizii importante„, a spus Ponta.