Pensii 2023: Ce salariu trebuie să aibă un român ca să obțină o pensie de 3000 de lei

Coșul minim de consum pentru un trai decent se ridică la 8.659 lei/lună, în 2023, cu aproape 20% mai scump decât în anul 2022, potrivit calculelor FES/Syndex și Institutului Național de Statistică (INS).
Filip Stan
03 iul. 2023, 09:11
Pensii 2023: Ce salariu trebuie să aibă un român ca să obțină o pensie de 3000 de lei
EXCLUSIV| Când vor fi majorate pensiile românilor. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul mult așteptat de seniorii României

Pensii 2023. Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică în martie 2023, coșul minim de cumpărături a ajuns la 8.659 de lei pentru o familie alcătuită din doi adulţi şi doi copii.

Derivând din statisticile INS o estimare legată de un prag minim al bugetului necesar pentru un cuplu de pensionari, întrebarea care apare în contextul fluctuației economice este ce salariu ar trebui să aibă o persoană activă în câmpul muncii ca să obțină o pensie de minim 3000 de lei.

EXCLUSIV Ministrul Muncii, Marius Budăi, cele mai noi informaţii despre majorarea pensiilor: „Mai importantă decât anunţarea şi luarea deciziei este implementarea ei”
În anul 2023, valoarea punctului de pensie a crescut cu 12,5%, fiind în prezent 1.785 de lei. Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie:

Pentru a putea face o estimare generală, trebuie să pornim de la general la particular:

Pensii 2023. Valoarea pensiei este echivalentă cu un Punctaj mediu anual înmulțit cu Valoarea punctului de pensie (1.785 lei).

Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Mai în clar, dacă o persoană are o vechime în muncă de 40 de ani, punctajul mediu anual va deriva din însumarea tuturor punctajelor medii, apoi împărțirea lor la 40, conform următoarei formule:

Punctaj mediu anual = (Punctaj anual 1 + Punctaj anual 2 + … + Punctaj anual 40): Nr. ani stagiu complet – 40 ani

Continuând explicațiile de la general la particular, punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv, iar punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut (venitului lunar al asiguratului) la indicele salariului mediu brut din luna respectivă:

Într-o ipoteză în care o persoană a câștigat pe toată durata activității sale profesionale un salariu brut echivalent cu salariul mediu brut lunar din fiecare perioadă a trecutului său profesional, atunci punctajul lunar ar fi 1. Concomitent, punctajul mediu anual s-ar reduce similar la 1, prin corelarea cu anii de muncă, iar calculul final ne permite să determinăm faptul că o persoană care a început să lucreze în anul 1983 și a menținut pe parcursul întregii cariere un venit corelat direct cu salariul mediu brut din fiecare lună începând cu 1983 și până în prezent, dacă va ieși la pensie anul acesta, va încasa o pensie de 1.785 de lei.

Când intră pensiile pe card în iulie 2023. Cine sunt pensionarii care vor primi bani în plus

În contextul de față, pentru ca o persoană să încaseze o pensie de 3000 de lei după întreaga activitate, dacă se pensionează în 2023, ar fi trebuit, în medie, să încaseze pe perioada întregii activități un salariu care să se raporteze într-o proporție de 1.68 la salariul mediu brut din fiecare lună a activității sale profesionale.

Având în vedere că salariul mediu brut în anul 2023 se încadrează în marja de 6.789 de lei, atunci, ajustând mereu calculul la indicii economici istorici din momentul începerii activității economice și până în prezent, pentru a obține o pensie de 3000 de lei, un român ar trebui să fi menținut venituri brute constante echivalente unui salariu brut lunar din 2023 de aproximativ 11.400 de lei.

Coșul minim de consum în 2023
Coșul minim de consum pentru un trai decent se ridică la 8.659 lei/lună, în 2023, cu aproape 20% mai scump decât în anul 2022, potrivit calculelor FES/Syndex și Institutului Național de Statistică (INS).

Cea mai mare parte a cheltuielilor se referă la cele pentru locuință – chirii sau rate ipotecare – care au fost calculate la aproximativ 2.300 de lei. Alimentația pentru o familie de 4 persoane a fost în martie estimată la 1.900 de lei şi îmbrăcămintea şi încălţămintea cu puţin peste 850 de lei. Alte cheltuieli au fost determinate de statisticieni ca fiind dirijate către îngrijirea locuinței, educație și cultură, servicii și igienă.

Pensii 2023. Marius Budăi, circumspect legat de măriri

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că este dificil de răspuns când vor fi majorate pensiile şi că nu există nicio decizie în acest sens până acum. El a susţinut că în această perioadă au fost stinse nişte ”incendii” care nu au fost gestionate cum trebuie la nivelul anilor 2002, 2021, de un guvern de dreapta.

Marius Budăi a fost întrebat, luni, la Prima News, când vor fi majorate pensiile.

“E dificil de răspuns acum şi nu avem practic nicio decizie în acest moment. Nu m-am aruncat niciodată cu presupuneri pentru că nu vreau să induc speranţe cuiva după care să dezamăgim. Suntem foarte atenţi şi după ce PSD s-a întors la guvernare practic s-a schimbat această paradigmă vis-a-vis de cetăţenii români. Am stins nişte incendii care nu au fost gestionate cum trebuie la nivelul anilor 2020, 2021, de un guvern strict de dreapta”, a afirmat Marius Budăi.

El a explicat că nu este o perioadă uşoară şi că trebuie avută grijă de categoriile vulnerabile. “Trebuie să fim foarte atenţi la evoluţiile următoare, să vedem pe lângă creşteri ce tipuri de măsuri trebuie să luăm. Suntem într-o perioadă care nu este foarte uşoară nu numai pentru România, ci pe plan mondial şi trebuie să avem grijă de categoriile vulnerabile şi lucrurile astea s-au întâmplat de când am intrat la guvernare în această coaliţie. Nu întrerupem nicio măsură, din contră, ducem măsurile până la final de an, vedem care este evoluţia şi cu preţurile din energie, şi cu preţurile de consum şi măsurile pe care le luăm ca să putem scădea preţurile la alimente. Sunt lucruri care vin cumulate pentru a apăra puterea de cumpărare pentru că degeaba tot creşti veniturile dacă nu iei nişte măsuri să plafonezi preţurile, să vezi cum poţi să rezolvi. Până la urmă chiar respectând şi o economie de piaţă, dar nu o economie de piaţă sălbatică, care după fiecare majorare de venit la cetăţean să vină cu majorare de preţ nejustificată”, a mai declarat Marius Budăi.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Subiecte biologie BAC 2024, ce le-a picat elevilor. Rezolvare și baremul de corectare pentru proba la alegere a profilului și specializării. Update
Capital.ro
Decizie pentru toți cei cu buletin de identitate. Nu se acceptă în România. Lege fără excepții
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Vești proaste pentru șoferi! Sunt anunțate noi scumpiri!
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Rețeta perfectă de castraveți murați. Puteți să îi mâncați a doua zi
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
Românii trebuie să declare la stat. Se dă ordin în România. Se depune în termen de 60 de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Autoritățile din Cancun salvează mii de ouă de broască țestoasă înaintea uraganului Beryl
MediaFlux
AU SCĂZUT PENSIILE. Casa de Pensii a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?