Rezultate Bacalaureat 2023. Lucrări anulate dintr-o greșeală a profesoarelor asistente. Un nou scandal similar cu cel de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”

Un caz de anulare a lucrărilor la Bac, similar cu cel de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”, a fost raportat de părinți la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Voluntari, județul Ilfov. Peste 10 lucrări ar fi fost anulate după 40 de minute de examen, dintr-o greșeală a profesoarelor asistente, iar elevii nu au primit timp suplimentar de lucru.
Filip Stan
03 iul. 2023, 09:05
Rezultate Bacalaureat 2023. Lucrări anulate dintr-o greșeală a profesoarelor asistente. Un nou scandal similar cu cel de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai”

Rezultate Bacalaureat 2023. Ministerul Educației va afișa luni primele rezultate de la Bacalaureat 2023, sesiunea iunie. Înainte de afișarea rezultatelor, un caz similar cu cel de la Sincai este scos la iveală de părinții unor candidați la Bacalaureat 2023. De data aceasta este vorba despre cel puțin 10 de lucrări anulate tot la proba de Limba și literatura română, de luni, 26 iunie, dar la centrul de examen de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Voluntari, județul Ilfov, scrie edupedu.ro.

Citește și: Note BAC 2023: Județele cu cele mai mari medii, rezultate surpriză la Bacaluaret 2023, ce materii au adus note mici

Motivul ar fi fost faptul că profesoarele asistente ar fi greșit în timpul instructajului anumite cuvinte sau sintagme pe care elevii erau obligați să le treacă pe foaia de examen, iar când și-au dat seama de asta, acestea au anunțat comisia, care a decis anularea tuturor lucrărilor din sala respectivă, deși trecuseră deja 40 de minute din timpul examenului. Cu toate acestea, elevii nu au primit timp suplimentar pentru rezolvarea subiectelor.

Citește și: Rezultate Bac 2023. După Evaluare, dezastru şi la Bacalaureat! Află cu un singur click toate mediile!

Părinții elevilor ale căror lucrări au fost anulate au reclamat situația mai întâi comisiei de examen, apoi direcțiunii școlii, care a contactat Inspectoratul Școlar Ilfov, iar răspunsul primit a fost de fapt o intimidare a candidaților. Elevii erau puși să semneze o declarație pe propria răspundere prin care, dacă cereau lămuriri și îndreptarea acestei nedreptăți, să își asume faptul că lucrarea lor putea fi anulată în urma anchetei.

Afişarea rezultatelor examenului de bacalaureat, în centrele de examen şi online, urmează să aibă loc luni, până la ora 12:00, după care pot fi depuse contestaţiile, rezultatele finale fiind aşteptate în 7 iulie. În 2022, rata de promovare la bacalaureat, înainte de contestaţii, a fost de 73,3%, cea mai mare din ultimii 10 ani, iar după contestaţii a crescut la 75,2%.

Conform calendarului examenului de bacalaureat, în 3 iulie sunt aşteptate primele rezultate ale examenului.

Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie (în centrele de examen şi online). Rezultatele sunt afişate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului (coduri).

În 2022, rata de promovare la Bacalaureat a fost de 73,3%, cea mai mare din ultimii 10 ani, iar 162 de candidaţi au obţinut media 10.

După contestaţii, în 2022, rata de promovare a fost de 75,2%. De asemenea, 30.377 de note au fost mărite, iar 15.986 au fost micşorate. 42 de licee au avut rată de promovare zero.

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiţii:

  • recunoaşterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
    susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
    obţinerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puţin 6.

La examenul de bacalaureat din acest an s-au înscris peste 130.500 de candidaţi, dintre care peste 16.000 sunt din promoţiile anterioare.

Examenul a început în 26 iunie, cu proba Limba şi literatura română, urmată în 27 iunie de  proba obligatorie a profilului (discipline, în funcţie de profil: Matematică şi Istorie), de proba la alegere a profilului şi specializării, elevii putând  opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie, iar în 29 iunie a avut loc proba de Limba si literatura maternă, pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni