„În România a început procesul de revizuire a legii fundamentale, aşa că există şansa să avem o nouă Constituţie adaptată la realităţile zilei.
Din păcate a apărut un fenomen periculos în rândul reprezentanţilor USL. Vor să ignore voinţa poporului exprimată foarte clar prin referendumul din anul 2009, adică reducerea numărului de parlamentari la 300 şi crearea parlamentului unicameral.
Precizez că acest referendum a fost validat de Curtea Constituţională. Sper ca actualul Guvern să nu impună prin forţa procentelor din Parlament o Constituţie care să nu respecte voinţa poporului şi standardele europene„, a spus Elena Băsescu în plenul Parlamentului European de la Strasbourg în cadrul procedurii „One-minute speeches”.
Fiica cea mică a preşedintelui susţine că ignorarea referendumului din 2009 reprezintă o formă de dictatură parlamentară. „Crin Antonescu cocoţat în vârful comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei, care încă este candidatul actualei majorităţi la Preşedinţie, îşi doreşte o Constituţie care să-i servească propriilor interese. Trag astfel un semnal de alarmă şi spun NU dictaturii parlamentare„, a conchis Elena Băsescu.
Camera Deputaţilor a amânat dezbaterea proiectului de Constituţie elaborat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi asumat de către guvernul Boc în anul 2011, invocând faptul că raportul Comisiei juridice a fost trimis deputaţilor prea târziu pentru a mai putea fi studiat.
Conducerea Parlamentului a stabilit pentru acest proiect un parcurs legislativ atipic. Deşi există o comisie parlamentară care are ca sarcină adunarea tuturor propunerilor legate de revizuirea legii fundamentale, condusă de către Crin Antonescu, proiectul Constituţiei propuse de către preşedintele României a fost trimis pe o procedură legislativă normală.
Astfel, prima Cameră sesizată este Camera Deputaţilor, iar cea decizională este Senatul. Şansele ca proiectul să fie adoptat sunt aproape nule, deoarece reprezentanţii USL spun că vor vota împotrivă, informează România TV.
Principalele modificări ale Constituţiei propuse de către şeful statului sunt instituirea unui Parlament unicameral cu maxim 300 de membri, introducerea restricţiei ca deficitul bugetar să nu depăşească 3%, eliminarea imunităţii pentru aleşi, caracterul obligatoriu al avizului Curţii Constituţionale privind suspendarea preşedintelui României şi obligaţia premierului de a-l consulta pe şeful statului pentru numirea sau revocarea miniştrilor.
Președintele Traian Băsescu i-a transmis, pe 21 martie, o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pe tema revizuirii Constituţiei. Şeful statului le solicită deputaţilor să continue dezbaterile la proiectul de revizuire a Constituţiei pe care l-a transmis la Parlament în iunie 2011 şi care transpune rezultatele referendumului din 2009, în sensul reducerii numărului de parlamentari şi al modificării structurii Parlamentului.