Practic, din 2015, timișorenii au avut posibilitatea de a folosi, în mod gratuit, bicicletele puse la dispoziție de autoritățile locale. După ce s-au lăudat cu faptul că Timișoara este primul oraș din România care a găsit soluția salvatoare pentru a descongestiona traficul și pentru a reduce poluarea, la nici 10 ani distanță se renunță la acest proiect.
Propunerea de închidere a acestui sistem de bike-sharing a fost făcută de societatea de transport din oraș, care a ajuns la concluzia că este prea scump și nu a avut nici rezultatele așteptate.
”Propunerea mea este ca STPT-ul să renunțe la acest serviciu, deoarece venit zero, adică dumneavoastră ca și acționari ai acestei firme, cred că ați avea tot interesul să vă diminuați pagubele”, a declarat Constantin Cocheci, director al Societății de Transport Timișoara, la care Consiliul Local este acționar.
Directorul Societății de Transport Public Timișoara a precizat că sistemul este unul foarte costisitor, pentru fiecare lună de funcționare fiind necesare cheltuieli de 130.000 de lei.
Așa cum era de așteptat au apărut, imediat, și reacții de nemulțumire, din partea celor care au folosit sistemul, mulți dintre ei considerându-l chiar unul de interes și util.
Ca elemente esențiale, sistemul de bike-sharing din Timișoara are 300 de biciclete perfect funcționale și 34 de stații unde pot fi lăsate. Dacă până acum societatea de transport din oraș nu s-a descurcat în așa fel încât să mențină gratuitatea, dar și sistemul în funcțiune, mai multe firme particulare din Timișoara s-au arătat interesate să preia acest proiect, dar fără să mai ofere gratuitate pentru utilizarea lui.
De altfel, exact acesta este motivul pe care îl invocă timișorenii dezamgiți de faptul că se renunță la proiect, și anume că s-a făcut tot posibilul pentru a se renunța la serviciul public de bike-sharing pentru a face loc pe piață unei firme private, care să controleze acest segment.