Păsările pot „divorţa” din cauza promiscuităţii sau a unor perioade lungi de separare. Marţafoiul şi grangurii sunt în top la divorţ

Se crede că peste 90% dintre speciile de păsări au în general un singur partener pentru cel puţin un sezon de reproducere, dacă nu chiar mai mult.
Alina Costache
05 iul. 2023, 12:45
Păsările pot

Relaţiile amoroase sau separările de lungă durată sunt de obicei sinonime cu divorţul în cazul cuplurilor umane, dar se pare că factori similari joacă un rol şi în cazul despărţirilor dintre păsări, potrivit The Guardian.

Se crede că peste 90% dintre speciile de păsări au în general un singur partener pentru cel puţin un sezon de reproducere, dacă nu chiar mai mult. Cu toate acestea, unele păsări monogame îşi schimbă partenerul pentru un sezon de împerechere ulterior, deşi partenerul iniţial a rămas în viaţă, un comportament numit „divorţ”.

Deşi o serie de studii au analizat posibilii factori asociaţi cu astfel de despărţiri, experţii spun că acestea tind să se concentreze asupra unor specii individuale sau grupuri de specii. În prezent, cercetătorii afirmă că au descoperit doi factori-cheie care sunt implicaţi în divorţ la o gamă largă de specii de păsări: promiscuitatea masculilor şi migraţiile pe distanţe lungi.

Cercetătorii din China şi Germania descriu, în revista Proceedings of the Royal Society B, modul în care s-au bazat pe datele publicate anterior cu privire la ratele de divorţ pentru 232 de specii de păsări cu date privind mortalitatea şi distanţele de migraţie. De asemenea, echipa a acordat masculilor şi femelelor din fiecare specie un „scor de promiscuitate” separat, pe baza informaţiilor publicate despre comportamentul păsărilor.

Bărbat mort după ce a fost atacat de o găină agresivă. A supravieţuit cancerului, dar nu şi unei păsări de curte

Aceştia au efectuat, de asemenea, o analiză bazată pe relaţiile evolutive dintre specii pentru a lua în considerare efectul strămoşilor comuni.

Rezultatele arată că speciile cu rate de divorţ deosebit de ridicate au avut tendinţa de a fi strâns legate între ele, o constatare care s-a menţinut şi în cazul speciilor cu rate de divorţ deosebit de scăzute. Un model similar a fost observat pentru promiscuitatea masculină.

„De exemplu, ploşniţele, rândunelele, marţafoiul, grangurii şi mierlele aveau atât rate ridicate de divorţ, cât şi promiscuitate masculină, în timp ce albatroşii, gâştele şi lebedele aveau rate scăzute de divorţ şi promiscuitate masculină”, scrie echipa.

În timp ce oamenii de ştiinţă au constatat că o promiscuitate masculină mai mare a fost asociată cu rate mai mari de divorţ, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul promiscuităţii femelelor.

„Atunci când o pasăre masculină este promiscuă, este adesea percepută ca o reducere a acestui angajament, deoarece atenţia şi resursele sale sunt împărţite între mai multe femele. Acest lucru îl poate face mai puţin atractiv ca partener şi, astfel, este mai probabil să fie „divorţat” în următorul sezon de reproducere. În schimb, un mascul îşi poate spori condiţia fizică prin împerecherea cu mai multe femele”, a declarat dr. Zitan Song, coautor al cercetării de la Institutul Max Planck de Comportament Animal din Germania. Prin urmare, ratele de divorţ pot creşte acolo unde masculii au mai multe oportunităţi de a fi promiscui.

După cormorani, Petre Daea vrea acum să omoare ciorile, pentru că distrug culturile. Specialiştii avertizează că aceste păsări sunt protejate la nivel european
De asemenea, echipa a descoperit că speciile cu distanţe de migraţie mai mari aveau o rată de divorţ mai mare.

„După migraţie, perechile pot ajunge la destinaţie în mod asincron, ceea ce duce la o situaţie în care cel sosit mai devreme se poate împerechea cu un alt partener, ceea ce duce la un „divorţ”. De asemenea, migraţia ar putea duce la aterizarea perechilor în locuri de reproducere diferite, provocând astfel un „divorţ” din cauza pierderii accidentale. Acest efect se intensifică odată cu creşterea distanţei de migraţie”, a declarat Song. Echipa a observat că migraţiile mai lungi au redus fereastra de împerechere.

„Divorţul poate ajuta la facilitarea reproducerii imediate la sosire, mai degrabă decât la aşteptarea unui partener anterior”, a spus Song.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că ratele de mortalitate şi distanţa de migraţie păreau să fie legate de promiscuitatea masculină, sugerând potenţiale efecte indirecte asupra divorţului. Echipa spune că rezultatele sugerează că divorţul la păsări ar putea să nu fie doar o strategie pentru a creşte condiţia fizică a unui individ sau un răspuns la factori ecologici, cum ar fi migraţia, ci ar putea fi afectat simultan de ambele.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
De la ce tensiune în sus poți face AVC. Află valorile normale, dar și cele care te trimit de urgență la medic
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Orașul din România unde salariul mediu a sărit în aer. Cifrele sunt fantastice
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
SINGURUL mall deschis de Paște, în Capitală. Aici poți să-ți faci cumpărăturile duminică, 20 aprilie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ajutor financiar înainte de Paște! Ce trebuie să știi dacă ai pensie sub 2.574 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul