Este scandal în rândul medicilor dentiști, după ce o modificare legislativă făcută de Colegiul Medicilor Stomatologi le interzice acestora să mai efectueze proceduri pe care le-au învățat încă din facultate, și pe care le-au practicat ani de zile.
Acest lucru ar duce la închiderea a mii de cabinete mici, iar cei mai afectați ar fi oamenii din mediul rural sau din orașele mici. Pacienții vor fi nevoiți să meargă într-o clinică mare, spun stomatologii.
Ordinul dat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România va avea repercusiuni foarte grave asupra activității noastre și implicit asupra pacienților, susțin revoltați medicii stomatologi din toată țara. Practic, ei nu mai pot face proceduri pe care le-au făcut ani de zile.
15 mii de cabinete stomatologice mici, cu unul sau doi medici, riscă să se desființeze. O nouă serie de norme îi obligă pe dentiști să aibă diplome în igiena orală pentru a face o extracție sau chiar un detartraj. Pe lângă specializările suplimentare pentru medici, în cabinete trebuie să fie mai mulți specialiști, pentru diverse intervenții. Colegiul Medicilor Stomatologi, care a adoptat noile norme, nu a transmis până acum un punct de vedere.
Citeşte şi
Servicii stomatologice gratuite. Lista tratamentelor care pot fi decontate prin CNAS de luni
Medicii stomatologi din România intenționează să organizeze, vineri, ora 11:45, un protest împotriva unei decizii arbitare a Colegiului Medicilor Stomatologi din România de a interzice efectuarea unor proceduri.
Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR) a aflat din Monitorul Oficial nr. 556/21.06.2023 despre deciziile emise de Colegiul Medicilor Stomatologi din România: nr. 4/2CN/2023 și nr. 5/2CN/2023 care reglementează competențele medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitatea Stomatologie generală, precum și competențele medicului stomatolog specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară.
Patronatul Medicilor Stomatologi din România consideră că aceste acte legislative încalcă drepturile deja câștigate de aproximativ 15.000 de medici stomatologi dacă nu chiar mai mult, care au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare.
Având în vedere că în țara noastră nu există niciun program național destinat sănătății orale și până acum un medic stomatolog putea efectua mai multe tipuri de intervenții și tratamente vitale; tratamente ca de exemplu: prevenția bolii parodontale și profilaxia cariei dentare la copii sau extracțiile dentare la pacienții cu boli asociate, potrivit noilor decizii medicul respectiv nu le va mai putea face și va fi nevoit să trimită pacientul la alt medic specialist, deși formarea de bază a medicului stomatolog conform directivei 2005/36/CE conferă competențele necesare pentru toate activitățile de prevenire, diagnostic și tratament privind anomaliile și bolile dinților, gurii, maxilarelor și țesuturilor conexe; iar toate aceste manopere au fost efectuate până acum fără nicio problemă în cele mai sigure condiții pentru pacienți.
Aceste decizii pentru pacienți vor însemna costuri mai mari pentru aceleași intervenții sau tratamente, drumuri în plus plimbându-se între specialiști , uneori la distanțe mari, fiecare dintre ei putând rezolva doar câte parte a tratamentului, conform noilor prevederi. În județele în care nu sunt centre universitare, se găsesc câte 1-2 specialiști ceea ce va duce la liste de așteptare extrem de lungi pentru a avea acces la servicii stomatologice.
Menționăm faptul că a fost scoasă din competența medicului stomatolog „stabilirea și aplicarea planurilor de dispensarizare complexe, aplicabile în colectivitățile școlare și preșcolare” în condițiile în care în cabinetele școlare și așa insuficiente ca număr activează medici stomatologi generaliști.
Patronatul Medicilor Stomatologi din România a depus pe 26 iunie 2023 la Ministerul Sănătății și la Colegiul Medicilor Stomatologi din România notificări cu privire la aceste aspecte și cere revocarea de urgență a celor două decizii publicate în Monitorul Oficial.
De asemenea, Patronatul Medicilor Stomatologi din România a lansat și o petiție online, intitulată ÎMPREUNĂ PENTRU PACIENȚII NOȘTRI prin care solicită retragerea de îndată a celor două decizii, dar și dezbaterea publică a acestor reglementări în cadrul întregului corp profesional al stomatologilor din România.
Citeşte şi
Petiția a adunat aproape 7000 de semnături, în continuare medicii stomatologi fiind invitați să se alăture acestui demers și să semneze documentul.
Dacă nu se vor lua măsuri urgente pentru revocarea celor două hotărâri ce reglementează competența medicilor stomatologi din România, Patronatul Medicilor Stomatologi din România își rezervă dreptul de a intreprinde toate demersurile legale necesare pentru rezolvarea acestei situații., se precizează în comunicat.
În momentul de față în România sunt 27.649 de medici stomatologi, care își desfășoară activitatea în aproximativ 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice private, conform datelor Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
Până în anul 2004 pentru a practica în calitate de absolvent de stomatologie cu diplomă de licență, rezidențiatul în specialitatea „Stomatologie generală” nu era obligatoriu, iar manoperele permise nu erau restrânse decât într-o foarte mică măsură.
Din 2004 până în 2020 nu s-a mai organizat rezidențiat în specialitatea „Stomatologie generală”, începând cu anul 2020 s-a reintrodus rezidențiatul în specialitatea „Stomatologie generală” cu o durata de 3 ani.
În toată aceasta perioadă, au absolvit cu diplomă de licență aproximativ 15.000 de medici, care au putut opta doar pe câteva locuri anual pentru rezidențiate în alte specialități, iar majoritatea absolvenților au practicat stomatologia generală conform competențelor stabilite prin decizia CN 49/2012. La aceștia se adaugă câteva mii de absolvenți din anii 2020-2022, având în vedere că numărul de locuri anual la rezidențiat în ultimii ani a fost mult mai redus față de numărul absolvenților. · Cele două decizii publicate în M.Of. nr. 556/21 iunie 2023 restrâng dreptul de practică pentru un număr mare de stomatologi care practică, în conformitate cu dispozițiile în vigoare până la 21 iunie 2023, de o lungă perioadă de timp, fără a li se echivala competențele dobândite în ani de practică, având în vedere că la data publicării celor două decizii mai sus arătate, au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare.
Titulatura actuală folosită în România este de medic stomatolog, nu de medic dentist. Medic stomatolog reflectă statutul și pregătirea profesională a specialistului, absolvent al Facultăților de Medicină Dentară. Nu se mai folosește titulatura medic dentist începând cu 21 ianuarie 2019, când Legea nr. 35/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, publicată în Monitorul Oficial nr. 54/2019 a stabilit ca sintagma „medic dentist” să fie înlocuită de sintagma „medic stomatolog”.
Interpelare în Parlament pentru intervenţia ministrului Alexandru Rafila
Medicii stomatologi din România intenționează să organizeze, vineri, ora 11:45, un protest împotriva unei decizii arbitare a Colegiului Medicilor Stomatologi din România de a interzice efectuarea unor proceduri.
Deputatul liberal de Bacău, Elena Hărătău, l-a interpelat pe ministrul sănătății Alexandru Rafila, cerându-i lămuriri. Protestul se va desfășura în fața Facultății de Medicină Dentară din București, precum și în fața Ministerului Sănătății.
”Vineri vom merge la București, sa demitem actuala conducere,” se spune în mesajul protestatarilor. Se așteaptă la prezența a peste o mie de medici stomatologi din toată țara.
Redăm comunicatul de presă al medicilor stomatologi:
”Medicii stomatologi solicită abrogarea actelor normative care le restrâng și limitează activitatea
În Monitorul Oficial nr. 556/21 iunie 2023 au fost publicate două decizii, Nr.4/2CN/2023 și Nr.5/2CN/2023, emise de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, care restrâng și limitează activitatea medicului stomatolog și diferențiază tipul de manopere în funcție de diferite specializări, având impact direct și imediat atât asupra pacienților, cât și asupra activității medicilor stomatologi din România.
Este vorba despre Decizia 4/2CN/2023,care privește aprobarea competențelor medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist (absolvent al unui rezidențiat într-o specialitate stomatologică) și Decizia 5/2CN/2023, care privește aprobarea competențelor medicului specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară.
Guvernul deblochează angajările în Sănătate şi scoate la concurs 4.000 de posturi
Având în vedere că, până în anul 2004, pentru a practica Stomatologia în calitate de absolvent al unei facultăți de profil cu diplomă de licență, rezidențiatul în specialitatea „Stomatologie generală” nu era obligatoriu, iar manoperele permise erau limitate doar într-o mică măsură, în perioada 2004-2020nu a mai fost organizat concurs de rezidențiat în specialitatea de „Stomatologie generală”, ci doar pentru specialitățile Chirurgie Maxilo-Facială, Chirurgie Dento-alveolară, Ortodonție.
Din anul 2020, specialitatea de „Stomatologie generală” a fost reintrodusă și are o durată de 3 ani. Având în vedere faptul că numărul de absolvenți cu diplomă de licență (între anii 2004-2020 un număr de 15. 000 de absolvenți, la care se adaugă alte câteva mii din anii 2020-2022) este mult mai mare decât numărul de locuri la rezidențiat, majoritatea medicilor au practicat stomatologia generală conform competențelor stabilite prin decizia CN 49/2012.
Mai mult, Directiva 2005/36/CE precizează în mod clar și explicit „Formarea de bază în stomatologie oferă competențele necesare pentru TOATE activitățile de PREVENIRE, DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT privind anomaliile și bolile dinților, gurii, maxilarelor și țesuturilor conexe”.
Această Directivă Europeană a fost transpusă în lege prin Hotărârea de Guvern nr.469/24.06.2015 privind aprobarea criteriilor minime obligatorii de autorizare și acreditate pentru programele de studii universitare de Medicină, de Medicină Dentară,Farmacie, Asistență medicală generală, Moașe, publicată în Monitorul Oficial nr. 511 din 9.07.2015.
Reprezentanții medicilor stomatologi din România susțin că cele două decizii publicate în Monitorul Oficial nr.556/21 iunie 2023 restrâng dreptul de practică pentru un număr foarte mare de stomatologi, deși, până la data publicării celor două decizii, au fost întrunite toate condițiile necesare pentru exercitarea profesiei, în baza prevederilor legale, anterioare.
Medicii care mi-au sesizat aceste aspecte solicită abrogarea imediată a celor două acte normative.
„Problema cu aceste „noi competențe” sau mai bine zis cu „defalcarea” lor este următoarea: Facultatea de Stomatologie-profil medical, este o facultate de specialitate în sine. În baza examenului de licență, medicii stomatologi primesc dreptul de a efectua o serie de acte terapeutice, deoarece competențele specialităților medicale rezultă din Curiculele de Pregătire, stabilite de Ministerul Sănătății prin lege. Acum, medicii stomatologi sunt puși în situația de a nu mai putea efectua o serie de manopere de bază, și nici intervenții uzuale pacienților care au afecțiuni generale.
Aceste decizii publicate în Monitorul Oficial, care produc astfel de efecte dezastruoase atât asupra corpului medical al stomatologilor, cât și asupra pacienților trebuiesc abrogate imediat.
În cazul în care nu se va întâmpla acest lucru, abuzurile vor continua până acolo încât o specializare întreagă, cum este cea de Stomatologie va fi sfărâmată în N supra-specializări, pacientul ajungând să plătească pentru un dinte tratat măcar manoperele a trei medici specialiști diferiți, la un preț direct proporțional cu anii de specializare ai fiecăruia.
Fondul principal al problemei este că NICIO INSTITUȚIE nu are drept legal și constituțional SĂ ANULEZE STUDII UNIVERSITARE acreditate de STAT.
Colegiul Medicilor Stomatologi România NU STABILEȘTE competențe
În acest context, cu atât mai mult, conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi – instituție care ar trebui să apere și să reprezinte interesele celor care-l formează – nu are DREPTUL să modifice competențe stabilite legal de către Ministerul Educației și cel al Sănătății.
De asemenea, articolul 512, pct. 2, litera c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, modificată în 2022, stipulează că „În domeniul formării profesionale, Colegiul Medicilor Stomatologi din România are următoarele atribuții: Colaboreazăîn domeniul său de competență cu Ministerul Sănătății la elaborarea metodologiei de acordare a gradului profesional, a tematicii de concurs și la elaborarea Nomenclatorului de specialități medicale, medico- dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală.”
Colegiul Medicilor Stomatologi România NU STABILEȘTE competențe, ci DOAR COLABOREAZĂ la elaborarea acestora. Fapt din care rezultă că CMSR și-a depășit atribuțiile.
Mai mult, conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România prin aceste decizii, ne transmite faptul că noi, medicii fără o specializare punctuală, suntem depășiți ca profesionalism, deși tot Colegiul ne impune anual o serie de cursuri pentru o pregătire medicală continuă, cursuri în baza cărora noi ne putem prelungi anual Dreptul de Liberă Practică.
Concluzia noastră este că prin acțiunile și deciziile sale neconstituționale conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România creează instabilitate nu numai într-un întreg corp profesional, dar și în rândul pacienților, care nu vor mai ajunge la tratamente decât în stadii avansate ale afecțiunilor dento-alveolare și bucale.
În acest context, cerem ABROGAREA celor două DECIZII și DEMISIA întregii conduceri a Colegiului Medicilor Stomatologi din România, care nu mai reprezintă interesele medicilor stomatologi și nici ale pacienților.
Precizăm că au fost demarate toate căile legale pentru oprirea acestor abuzuri și se folosesc toate mijloacele pentru denunțarea lor.
Există deja trei grupuri mari care coagulează stomatologi din toată țara și care au început demararea acțiunilor în instanță”, se arată într-un memoriu semnat de reprezentanții a cel puțin 200 de medici stomatologi din România.
În urma interpelării adresate pe acest subiect, îmi exprim încrederea că ministrul Sănătății va formula un răspuns pertinent legat de situația evidențiată, și, de asemenea, va adopta în regim de urgență măsurile de rigoare în vederea rezolvării aspectelor abuzive și discriminatorii expuse, care pot avea efecte nefaste asupra stării de sănătate a populației, mai ales în mediul rural, mai spune deputatul de Bacău, în interpelarea parlamentară.
Emanuel Ungureanu: ALERTĂ DE TICĂLOȘIE!
„Printr-o deciziei ABUZIVĂ a conducerii Colegiului Stomatologilor din România, mii de medici stomatologi din cabinete mici de stomatologie, care tratează mulți pacienți cu venituri mici, RISCĂ SĂ FIE ÎNCHISE!
Astăzi, în cadrul Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților am dat cuvântul medicului stomatolog Șuteu Dan care a prezentat o decizie CRIMINALĂ a Colegiului Medicilor Stomatologi din România ce împiedică mii de profesioniști din acest domeniu să-și exercite profesia.
Miercuri, după sesiunea de vot, mai mulți medici stomotalogi vor vorbi în Parlamentul României despre aceste abuzuri grave care compromit buna îngrijire a pacienților din România!
Eu îi voi susține pe medicii stomatologi onești din România care luptă să-și păstreze standardele de calitate în îngrijirea pacienților și independența față de structurile de tip mafiot care SUGRUMĂ această breaslă! — la Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor.”, scrie şi Emanuel Ungureanu pe Facebook.
Mihaela Cuțui, medic stomatolog: N-aș mai avea voie să îi fac detartrajul, să îi fac caria complicată. Stomatologii spun că vor fi nevoiți să își închidă cabinetele. O petiție depusă la Ministerul Sănătății cere anularea deciziilor luate de Colegiul Medicilor Stomatologi. Alexandru Rafila susține că Ministerul nu a fost consultat atunci când au fost făcute noile reguli.
Constantin Melinte, medic stomatolog specialist: Apar legi peste noapte. Nu suntem deloc consultați de acest Colegiu al Medicilor Stomatologi și întotdeauna iau hotărâri pe ascuns. Clinicile mari sunt avantajate de noua legislație, pentru că acolo sunt mai mulți specialiști, spun medicii.
Adrian Bistriceanu, medic stomatolog: Vor merge la toți specialiștii ăștia, vor avea drumuri de făcut în plus, vor avea costuri de plătit în plus. Un tratament la un medic generalist costa X lei, la un specialist va costa X lei înmulțit cu 3. Primele cabinete care se vor desființa vor fi cele oricum prea puține, din comune sau din orașele mici. În mediul rural sunt doar 14,5% dintre cabinetele stomatologice înregistrate la nivelul întregii țări, arată un raport al Institutului Național de Statistică. Conform aceluiași raport, 80% dintre români au probleme de sănătate orală și doar 17% fac controale preventive.