Preţ carburanţi 6 iulie 2023. Tarifele la carburanți pentru toate orașele din țară au fost publicate, iar șoferii pot verifica lista de mai jos pentru a vedea cât costă un litru de benzină standard, motorină standard, benzină premium și motorină premium, dar și GPL pentru ziua de astăzi.
Descoperă, în lista de mai jos, care sunt stațiile peco unde găsești azi cel mai bun preț la benzină, motorină și GPL din România!
Pentru mai multe informații referitoare la preț benzină și motorină consultați peco-online.ro
Preţ carburanţi 6 iulie 2023. Românii care vor să-şi alimenteze maşina cu benzină sau cu motorină trebuie să ştie că joi, 6 iulie 2023, preţul la benzină premium a scăzut cu patru bani pe litru, faţă de ziua precedentă.
Concret, dacă miercuri, 5 iulie 2023, benzina premium nu se vindea cu mai puţin de 7,14 lei litrul, joi, 6 iulie 2023, avem benzinării, în special din lanţul Petrom, unde benzina premium se vinde cu 7,1 lei litrul.
O altă scădere de preţ avem la GPL. În general, preţul pentru un litru de GPL a scăzut sub pragul de 3,3 lei, chiar dacă mai există, punctual, benzinării unde litrul de GPL se comercializează cu preţuri de până la 3,36 lei.
Preţ carburanţi 6 iulie 2023. În schimb, preţurile pentru benzină standard, motorină standard şi motorină premium au rămas, în mare măsură, similare precum cele din ziua precedentă.
Asta înseamnă că un litru de benzină standard se vinde cu preţuri cuprinse între 6,63 şi 6,78 lei, un litru de motorină standard se vinde cu preţuri cuprinse între 6,66 şi 6,75 lei, iar un litru de motorină premium se vinde cu preţuri cuprinse între 7,02 şi 7,25 lei.
Preţul petrolului WTI, de referinţă în SUA, a urcat miercuri cu 2,9%, ca răspuns la reducerile de producţie ale Arabiei Saudite şi Rusiei
Preţul petrolului WTI, de referinţă în SUA, a urcat miercuri cu 2,9%, reducând decalajul faţă de indicele de referinţă global Brent, ca reacţie după vacanţa de ziua naţională la reducerile de producţie ale Arabiei Saudite şi Rusiei, transmite Reuters.
Cotaţia petrolului West Texas Intermediate a crescut cu 2 dolari faţă de închiderea de luni, sau cu 2,9%, la 71,79 dolari pe baril.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 32 de cenţi, sau cu 0,4%, la 76,57 dolari pe baril, după ce au câştigat marţi 1,60 dolari pe baril. Întrucât marţi nu au avut loc tranzacţii pe piaţa americană, tranzacţiile de miercuri au făcut ca WTI să ajungă din urmă creşterile petrolului Brent din ziua precedentă.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, a declarat luni că îşi va prelungi reducerea voluntară a producţiei de 1 milion de barili pe zi (bpd) până în august.
În acelaşi timp, Rusia şi Algeria îşi reduc producţia şi volumul exporturilor din august cu 500.000 bpd, respectiv 20.000 bpd.
Cooperarea petrolieră Rusia-Arabia Saudită continuă să fie puternică, ca parte a alianţei OPEC+, care va face ”tot ce este necesar” pentru a sprijini piaţa, a declarat miercuri ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman.
Reducerile voluntare din iulie şi prelungirea până în august ar trebui să înăsprească considerabil oferta de pe piaţa petrolului, dar investitorii vor aştepta până când stocurile de petrol vor prezenta retrageri substanţiale”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.
Cererea din Ucraina a crescut livrările de carburanți în porturile românești cu 13% în primele șase luni, dar cantitățile încep să scadă. În iulie însă, ar putea crește importurile pentru consumul României
Astfel, potrivit datelor din piață, în luna iunie, volumele de motorină intrate în porturile românești au scăzut cu 26%, ajungând la doar 258.000 de tone.
Principala cauză a reducerii livrărilor către România ar fi diminuarea ofertei de produse de la rafinăriile din Turcia. Acolo, consumul intern de combustibil crește în sezonul cald și, din această cauză, rafinăriile turcești reduc vânzările la export. În luna iunie, volumul livrărilor de produse petroliere ale rafinăriei STAR în România a scăzut la doar 8.800 de tone de la 43.500 de tone luna precedentă. Iar altă rafinărie turcească, Tupras Aliaga Izmir, nu a livrat deloc motorină spre România luna trecută, deși în luna mai volumul livrărilor a fost de 120.000 de tone. De asemenea, livrările directe de motorină din India au scăzut în luna iunie. Astfel, luna trecută, rafinăria Jamnagar (cea mai mare din lume, deținută de Reliance) a trimis 90.300 de tone în România, cu 33% mai puțin decât în luna mai. Totuși, luna trecută a început să ajungă în România și motorină încărcată pe vapor în Egipt, motorină produsă la o rafinărie saudită (YARSEF), deținută de giganții Aramco și Sinopec, 55.000 de tone, care are însă ca destinație Ucraina, anunţă economica.net.
Importurile de carburanți ale României ar putea crește în această lună, în special pentru a satisfice cererea internă. Atât OMV Petrom, cât și Rompetrol ar putea recurge la importuri de carburanți pentru că rafinăriile pe care le operează, Petromidia și Petrobrazi, cele mai mari două dintre cele trei din țară, nu funcționează la capacitate maximă. Prima ca urmare a incidentului din 21 iunie, iar a doua este încă într-o amplă revizie planificată, care ar urma să se încheie undeva la sfârșitul acestei săptămâni, fiind demarată în ultima parte a lunii aprilie.
De altfel, luna trecută a fost descărcat în Constanța un petrolier cu 47.000 de tone de motorină încărcate în terminalul OPET din Marmara (Turcia) dar care este probabil de origine indiană, iar cumpărător ar fi exact OMV Petrom, potrivit participanților la piață.