Un nou episod revoltător! Sute de români au dormit zeci de ore pe jos în aeroportul din Lisabona, după anularea unui zbor către București. Ce să faceți în astfel de situații

Călătorii care zboară în afara țării se plâng tot mai des în ultima vreme de felul în care companiile aeriene gestionează situațiile delicate.
Filip Stan
06 iul. 2023, 21:26
Un nou episod revoltător! Sute de români au dormit zeci de ore pe jos în aeroportul din Lisabona, după anularea unui zbor către București. Ce să faceți în astfel de situații

Curse întârziate sau chiar anulate, pasageri care nu mai au loc în avion. Acestea sunt problemele cel mai des întâlnite de care se plâng pasagerii. Cea mai scandaloasă situație s-a petrecut recent, când 180 de români au rămas blocați timp de două zile pe aeroportul din Nürnberg. Asta după ce o aeronavă s-a defectat, iar compania nu a găsit o alta cu care să o înlocuiască. Oamenii au fost nevoiți să se spele în baia aeroportului, să doarmă pe jos sau pe scaunele de așteptare, iar mulți dintre ei au pierdut și cazările deja plătite.

Nu e un caz singular. 200 de persoane au rămas blocate de miercuri seara pe aeroportul din Lisabona, după ce zborul către București a fost anulat. Pasagerii nu au primit explicații sau soluții. Avionul trebuia să decoleze miercuri seara, la ora 20.40, ora locală, însă zborul a fost amânat pentru a doua zi dimineață, la ora 11, fără vreo explicație. După o noapte petrecută în aeroport, pasagerilor li s-a spus, din nou, că zborul a fost anulat. În cele din urmă, zborul de la Lisabona la București s-a transformat într-unul cu escală la Roma.

Reacția WizzAir

„Wizz Air confirmă că zborul W4 3198 de la Lisabona la București Otopeni din 5 iulie a fost reprogramat pentru 6 iulie, deoarece aeronava care opera zborul a trebuit să fie supusă unor verificări tehnice neplanificate. Pe 6 iulie, aeronava avea în continuare nevoie de verificări tehnice, astfel că zborul a fost amânat din nou. Zborul a fost deviat către Roma și apoi și-a continuat parcursul către București. Din cauza indisponibilității locurilor de cazare, pasagerii au avut opțiunea să identifice individual soluții pentru cazare și, ulterior, să le fie rambursată suma în cauză de către companie. Pasagerii au fost informați prin SMS/e-mail că le vor fi rambursate costurile pentru cazare. Wizz Air își cere scuze pasagerilor afectați de această situație și reamintește că siguranța pasagerilor, a echipajului și a aeronavei este prioritatea sa și că face tot ce îi stă în putință pentru a evita și reduce întârzierile”, au transmis reprezentanții companiei aeriene pentru RomâniaTV.net.

Situații de genul s-au tot repetat în ultimele luni de zile. Ba întârzieri uriașe, curse anulate, ba overbooking. Multe companii aeriene low cost apelează tot mai des la overbooking în ultima vreme. Adică vând mai multe bilete decât numărul de locuri disponibile în avion. Zborurile din Europa sunt afectate cel mai mult de această practică care, de altfel, e una legală și se practică în toată lumea.

Cum să evitați overbooking-ul

Ce e de făcut în astfel de situații? Să faci check-in-ul online cât mai devreme. De regulă, se poate face cam cu 24-48 de ore înainte de zbor. Și să te prezinți la timp la poarta de îmbarcare. Sau să plătești câțiva euro în plus pentru a-ți alege locul în avion ori să călătorești cu un pachet premium, cum ar fi îmbarcarea prioritară. Altfel, există riscul să vi se spună că nu mai aveți loc în avion, chit că aveți biletul plătit.

Dacă vi s-a refuzat îmbarcarea din cauza overbooking-ului, trebuie să știți că aveți dreptul și la despăgubiri. Primiți 250 de euro (până la 1.500 de km), 400 de euro (peste 1.500 de km în UE), 600 de euro (peste 3.500 de km).

Ce să faceți în cazul unui zbor întârziat

  • întrebați ce a cauzat zborul întârziat
  • solicitați companiei aeriene să vă plătească mâncarea și băuturile consumate, dacă trebuie să așteptați în aeroport mai mult decât e cazul.
  • nu semnați nimic și nu acceptați oferte fiindcă vi s-ar putea anula drepturile la compensații pentru zborul întârziat.
  • puteți alege să așteptați sau să renunțați la călătorie dacă întârzierea depășește 5 ore. Puteți opta să vi se ramburseze valoarea biletului sau să primiți un bilet de întoarcere fără vreun cost suplimentar.
  • solicitați companiei să vă ofere o cameră la hotel, în cazul în care trebuie să rămâneți peste noapte să așteptați un alt zbor.
  • păstrați chitanțele. Indiferent că vorbim de pierderea cazării deja plătite la hotel, de o mașină închiriată sau alte costuri, vă puteți recupera acești bani.

Zboruri anulate

  • în cazul zborurilor anulate, compania aeriană ar trebui să vă ofere mai multe variante: fie rambursarea prețului biletului, redirecționarea către destinație cu prima ocazie sau redirecționarea la o dată ulterioară agreată de voi.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Lovitură decisivă pentru Banca Transilvania, ING, BCR, BRD, Raiffeisen și CEC Bank. De acum sunt obligate să facă lucrul acesta. Toți clienții din România trebuie să știe
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Donald Trump poate solicita respingerea cauzei penale privind plățile confidențiale
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni