Admitere liceu 2023. Greşeala frecventă care trebuie evitată la completarea fișei de înscriere

Repartizarea computerizată a elevilor la liceu va avea loc pe 19 iulie 2023, dar, până atunci, este nevoie de atenţie maximă la completarea fişei de admitere.
Filip Stan
07 iul. 2023, 10:10
Admitere liceu 2023. Greşeala frecventă care trebuie evitată la completarea fișei de înscriere

Admitere liceu 2023. Fișa de înscriere cu opțiuni e o nebunie, un stres real pentru elevii de clasa a opta și părinții lor, în acest zile, mai ales că şi autorităţile din Educaţie ştiu cum să complice lucrurile.

În plus, există şi tradiţionalele dispute familiale pentru că avem opțiunea mamei, apoi vine opțiunea tatălui și apoi opțiunea pe care o are copilul, diferită, poate, de opțiunile părinților. Intervine și profesorul, sau dirigintele, care îi învață pe copii să completeze corect aceste fișe.

Important este că pe această listă cu opțiuni trebuie să existe suficiente opțiuni, vorbim de sute de căsuțe completate de elevii de clasa a opta, trebuie neapărat să aibă suficiente opțiuni ca să nu rateze un loc la liceu. Asta e prima regulă, pe care o recomandă și Ministerul Educației. Apoi să fiți realiști când completați aceste căsuțe. E bine să puneți câteva opțiuni peste media pe care o are copilul, dar neapărat opțiuni sub media de admitere din acest an.

Media de admitere din anii trecuți este orientativă, bineînțeles, dar se așteaptă directorii de la liceele de top din Capitală ca mediile să crească în acest an. Deci concurență foarte mare în București, la elevii cu medii peste 9.50. Să nu uităm că 54 de elevi din Capitală au media de admitere, media din gimnaziu sau materiile de examen 10. La ei se adaugă încă 60 cu media de admitere 10 și mai apoi toți elevii care vin din Ilfov și alte județe, care ar putea avea aceeași opțiune pe fișa cu opțiuni.

Salarii majorate în şedinţa de Guvern de vineri: ce bugetari vor avea 8682 de lei pe lună

Admitere liceu 2023. Completarea fişei de înscriere la liceu pentru 2023

În perioada  6 – 7 și 10 – 17 iulie 2023 se face completarea opţiunilor în fisele de înscriere la liceu de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părintii acestora, asistati de diriginţii claselor a VIII-a. Tot în această perioadă se completează şi fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt judeţ. Repartizarea computerizată a elevilor la liceu va avea loc pe 19 iulie 2023.

Absolvenţii clasei a VIII-a din promoţia 2023, dar şi cei din promoţiile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii noului an şcolar, se pot înscrie în învăţământul liceal la cursuri de zi. Înscrierea candidaţilor care doresc să participe la admiterea computerizată în alt judeţ se realizează la unitatea de învăţământ din care provin candidaţii, conform unei proceduri elaborate de Comisia naţională de admitere. Înscrierea în clasa a IX-a învăţământ liceal preuniversitar de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere.

Completarea corectă a fişei de înscriere la liceu pentru 2023
Înscrierea efectivă la liceu 2023 a început pe 6 iulie, aceasta fiind prima zi când elevii, asistaţi de părinţi şi diriginţi ar urma să înceapă să completeze fişele de înscriere la liceu. În intervalul 6-19 iulie 2023 există mai multe etape în care elevii trebuie să completeze şi să depună fişele de înscriere. De asemenea, există mai multe etape în care se fac verificări şi se corectează eventualele erori din baza de date.

În cele din urmă, pe 19 iulie 2023 se face repartizarea computerizată şi se comunică rezultatele, iar în perioada 20-25 iulie 2023 se depun dosarele de înscriere la şcolile la care elevii au fost repartizaţi.

Autorităţile atrag atenţia că elevii care vor să completeze fişa de înscriere la şcoală, trebuie să se programeze telefonic sau prin e-mail. Fiecare elev ar urma să meargă la şcoală însoţit de cel puţin un părinte. Elevii au la dispoziţie şi posibilitatea de a completa online fişa de înscriere la liceu. Şcoala transmite fişa de înscriere în format electronic, iar elevul o completează în prezenţa a cel puţin unui părinte.

Acte necesare pentru înscrierea la liceu
După ce află la ce liceu a fost admis, un elev trebuie să adune mai multe documente într-un dosar şi să depună dosarul de înscriere la liceul respectiv, în perioada 20-25 iulie.

Dosarul pe care elevul trebuie să-l depună la liceu trebuie să cuprindă cerere de înscriere, carte de identitate, certificat de naştere, copii de pe actele de identitate ale părinţilor, adeverinţă cu notele şi media generală de la Evaluarea Naţională 2023 şi foaia matricolă pentru clasele V-VIII, foaie matricolă ce trebuie să includă şi calculul mediei generale.

Rezultate Bac 2023 după contestaţii. Au crescut puţin notele, începe goana după un loc bun la facultate
Rezultatele repartizării la licee se afişează pe 19 iulie
6 – 7 și 10 – 17 iulie 2023 – Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită! Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului!
6 – 7 și 10 – 14 iulie 2023 – Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere.
6 – 7 și 10 – 14 iulie 2023 – Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.
17 iulie 2023 – Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în  aplicația informatică centralizată.
17 iulie 2023 – Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.
18 iulie 2023 – Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.
18 iulie 2023 – Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.
19 iulie 2023 – Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.
20 – 25 iulie 2023 – Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.
25 iulie 2023 – Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.
26  -28 iulie 2023 – Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Admitere liceu 2023. Broșurile inspectoratelor școlare induc în eroare elevii și părinții. Greșeala sesizată

Gafă după gafă sau bâlbă după bâlbă la înscrierea la liceu din acest an, dar nu în lucrările elevilor ci în organizarea Ministerului Educației. După ce a publicat o listă greşită cu ierahia elevilor, aseară a apărut lista corectă, dar cu întârziere. O altă problemă ar fi şi diferenţele prea mari apărute între nota de la examen şi cea de după recorectare, unele chiar de 3 puncte.

Admitere liceu 2023. O parte dintre broșurile existente în acest moment la unele inspectorate școlare din țară induc în eroare părinții și elevii care completează documentele privind înscrierea la învățământul liceal.

Joi, 6 iulie, au început înscrierile la liceu. Elevii și părinții din România, asistați de diriginți, completează fișele de admitere. Acest proces nu a fost însă lipsit de incidente. El a debutat cu stângul în unele zone ale țării.

Astfel, conform Edupedu.ro, există broșuri ale inspectoratelor școlare care, în loc să ajute candidații, îi induc în eroare. Acestea se referă la criteriile de departajare pentru candidații cu medii egale de admitere la liceu 2023.

Mai multe astfel de situații au fost semnalate pe grupurile de Facebook de Evaluare Națională. Deocamdată, erori au apărut la Inspectoratul Școlar Județean Cluj și de Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Sursa citată notează că ISJ Cluj nu a publicat pe site vreo erată din 11 mai, data publicării broșurii cu datele eronate.

Care este eroarea majoră existentă în broșuri? În broșura Inspectoratului Școlar Cluj este evidențiat faptul că media claselor V-VIII este un criteriu care se aplică înaintea notei obținute la limba română din cadrul Evaluării Naționale.

La o simplă comparație cu ceea ce găsim în Ordinul ministrului Educației nr. 5.243 din 31 august 2022 vedem că informația din broșură este greșită. Documentul oficial, publicat în Monitorul Oficial, stabilește că nota la limba și literatura română este primul criteriu de departajare:

  • a) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
  • b) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
  • c) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă (…);
  • d) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a”.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Scrisoarea de garanție bancară – un instrument financiar din ce în ce mai popular în România
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'