Admitere 2023. Modificări majore pentru elevi! Se schimbă modul de repartizare în licee

De anul viitor, se schimbă radical modul de admitere la liceu, dar și examenul de bacalaureat, potrivit noilor legi ale Educaţiei, promulgate festiv de Klaus Iohannis.
Filip Stan
10 iul. 2023, 09:55
Admitere 2023. Modificări majore pentru elevi! Se schimbă modul de repartizare în licee

Admitere 2023. Completarea opțiunilor în fișele de admitere la liceu 2023, în prezența părintelui și a dirigintelui, pentru elevii care au absolvit clasa a VIII-a și au susținut Evaluarea Națională, continuă și în perioada 10-17 iulie 2023, după cum prevede calendarul oficial. Fișa de înscriere poate fi transmisă și electronic, după cum prevede procedura Ministerului Educației.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
>Sunt modificări majore în ceea ce privește admiterea la liceu, dar și examenul de bacalaureat. Potrivit unui proiect de lege promulgat săptămâna trecută, reintroducerea examenului de admitere la liceu, în plus față de distribuirea elevilor în baza rezultatelor de la evaluarea națională, și schimbarea modului în care se va susține examenul de bacalaureat, sunt doar câteva dintre schimbările ce vor apărea, în următoarea perioadă, la legislația educației.

Vouchere pentru elevi şi în vacanţă. Se dau 250 de lei de la stat pentru concerte și excursii
Admitere 2023. Liceele, nu doar colegiile naționale, vor putea organiza concurs de admitere în clasa a IX –a a învățământului liceal. Mai mult decât atât, potrivit formei modificate a viitoarei legi, examenul de evaluare națională rămâne obligatoriu.

Regula generală spune că, în baza rezultatelor de la evaluarea națională, absolvenții clasei a VIII-a vor fi repartizați la licee. Cu toate acestea, pentru maximum 50% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare, liceele vor putea organiza concurs de admitere în clasa a IX-a (doar pentru anumite specializări sau pentru toate specializările).

Mai mult decât atât, până la 10% dintre locuri vor fi ocupate fără concurs, pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională și, conform opțiunilor exprimate, prin repartiție computerizată, de către elevi cu dizabilități și/ sau cerințe educaționale speciale și de către elevi de etnie romă.

După organizarea concursului și repartizarea în urma acestuia, locurile rămase neocupate vor fi atribuite pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională, conform opțiunilor exprimate de elevi, prin repartiție computerizată, scrie avocatnet.ro.

Admitere 2023. Concursul de admitere va avea două probe, stabilite la nivelul unității de învățământ, care vor trebui să vizeze discipline aferente profilului sau specializării.

Admiterea la liceu și evaluarea națională organizată la finalul clasei a VIII-a se va desfășura după noile reguli începând cu generația de elevi care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.

Schimbări și la examenul de bacalaureat
Nu doar admiterea la liceu se va face diferit, ci vor apărea schimbări și în cazul examenului de bacalaureat. În primul rând, apare bacalaureatul tehnologic și se introduce o probă ce vizează competențele de bază.

Absolvenții învățământului liceal vor primi diploma de absolvire, foaia matricolă și, după caz, un certificat de calificare profesională de nivel 3 sau 4, parte a portofoliului educațional, care atestă finalizarea studiilor liceale și care conferă dreptul de acces, în condițiile legii, pe piața muncii.

La fel ca acum, absolvenții învățământului liceal care vor susține și promova examenul național de bacalaureat vor primi diplomă de bacalaureat, care le dă dreptul de acces în învățământul superior. În plus, apare o probă scrisă, obligatorie, pentru evaluarea competentelor de bază, complementare profilului.

Pentru profilul umanist, filiera teoretică, proba scrisă va viza evaluarea cunoștințelor la matematică/ fizică/ chimie/ biologie, în timp ce pentru profilul real, filiera teoretică, proba scrisă va avea scopul evaluării competențelor de bază, la alegere, la una dintre disciplinele: istorie, geografie, logică, psihologie, sociologie, economie, filosofie sau religie.

Admitere liceu 2023. Greşeala frecventă care trebuie evitată la completarea fișei de înscriere
Pe lângă proba privind competențele de bază, examenul de bacalaureat va mai avea și o probă orală de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (plus maternă, după caz), probă scrisă la Limba și literatura română sau maternă, două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională și două probe scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializării, pe baza standardelor naționale de evaluare. Înainte de a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă, marţi seară, că munce echipei de la minister nu se încheie după promulgarea Legilor Eucaţiei, din contră, urmează elaborarea legislaţiei secundare.
”Am luat parte, astăzi, la un moment memorabil pentru mine şi definitoriu pentru parcursul sistemului de învăţământ din România. Legile Educaţiei «România Educată» au fost promulgate de preşedintele României Klaus Iohannis. Astăzi a fost, aşadar, îndeplinit angajamentul asumat atât de preşedintele ţării, cât şi de mine, în calitate de ministru al Educaţiei”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Ligia Dedca.

Aceasta a precizat că a fost un efort colectiv intens. ”Suntem mândri de rezultat, pentru că ştim că scopul acestui pachet legislativ este acela de a construi un sistem de învăţământ de calitate pentru copiii noştri. Munca noastră, a echipei de la Ministerul Educaţiei, nu se încheie aici. Urmează o activitate intensă pentru elaborarea legislaţiei secundare, proces în care vom avea alături toţi actorii reprezentativi din sistemul educaţional”, a mai transmis Deca.

Ministrul a  mulţumit celor care au făcut ca aceste legi să devină realitate. ”Promit că voi face tot ce ţine de mine ca legile educaţiei «România Educată» să fie implementate, astfel încât învăţământul din ţara noastră să beneficieze de reformele mult aşteptate”, a mai transmis ministrul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după ce a semnat, în prezenţa mai multor oficiali, decretele de promulgare a Legilor Educaţiei, că ”România Educată”, proiectul său de suflet, devine acum realitate şi este un angajament îndeplinit.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă de joi, 25 iulie 2024, produsele pe care toți românii le caută. Costă sub 5 lei și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Discuție HALUCINANTĂ între mama și suspectul crimei din Brăila: „Mai mult de 12, 13 ani nu faci”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de vijelii în mare parte din țară! Zonele din România în care vor fi ploi torențiale și căderi de grindină
Capital.ro
Cristian Cioacă e terminat. Decizia care îl înfundă pe fostul soț al Elodiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Descoperirea făcută de oamenii legii, care ar putea rezolva definitiv cazul crimei din Brăila! A fost găsită în casa mamei suspectului
substantial.ro
Lansarea proiectului „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri”
MediaFlux
Se dau BANI de la stat! SUMELE variază între 2.000 și 5.000 de lei de PERSOANĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!