Podul suspendat de la Brăila a avut parte de o inaugurare cu mare fast. La eveniment au luat parte președintele Iohannis, premierul Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, minitrul Transporturilor Sorin Grindeanu, europarlamentarul Mihai Tudose. Din nefericire, imediat după închierea ceremoniei de inaugurare a avut loc și un eveniment rutier.
Potrivit Rador, un șofer a încetinit pentru a face poze și a fost lovit de mașina din spate. Tamponarea a fost una ușoară, iar șoferii și-au continuat drumul. Conform legislației rutiere, oprirea pe poduri este interzisă și este sancționată. Amenzile ajung până la 2.900 de lei.
Pe pod se va circula cu cel mult 80 de kilometri la oră și doar pe timpul zilei, în timpul săptămânii, între orele 6 și 21, și în weekend, fără limitare orară. Astfel, circulația rutieră pe pasaj va fi permisă de sâmbătă, ora 06:00 până luni, ora 21:00. Accesul pe pod nu este permis tot timpul din cauza faptului că macaralele și alte utilaje folosite la construcția podului nu au fost încă mutate, iar mutarea lor ar îngreuna traficul în cazul în care acesta nu ar fi oprit.
În perioada închiderii circulației pe timpul nopții, traficul rutier va fi permis doar prin sensurile giratorii amenajate la intersecțiile cu DJ 221B Vădeni (km 1+180) și cu DN 22B (km 4+530) și deviat pe DN 22 către trecere BAC Smârdan – Brăila.
Podul de la Brăila, supranumit „Golden Gate”-ul românesc, reprezintă o investiție de 500 de milioane euro (2.593.608.633,43 lei). Cu 85% din fonduri a contribuit Uniunea Europeană, banii provenind din Fondul European de Dezvoltare Regională. Construcția are o lungine de peste 19 kilometri şi conţine aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oţel. Tablierul metalic este format din 86 de segmente cu o greutate totală de 20.800 de tone.
Podul suspendat de la Brăila este al treilea ca mărime din Europa şi cea mai mare investiţie de infrastructură din ultimii 30 de ani.
Pe lângă cele două benzi de circulație pe fiecare sens de mers, podul este prevăzut și cu trotuare, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu precizând că acestea vor fi folosite exclusiv pentru mentenanța și întreținerea construcției. Viorel Esanu, responsabil cu monitorizarea lucrărilor din partea constructorului, a explicat în 2022 că pietonii și bicicliștii nu vor avea acces din motive de siguranță, deoarece podul este la o anumită înălțime, unde sunt curenți de aer puternici.
Citeste si Ce ironie! Un român a tăiat panglica de pe Podul Brăila înaintea lui Klaus Iohannis (FOTO)