Localnicii unei comune din Iaşi, uluiţi de tractoarele care lucrează câmpul fără şofer: „Nici nu trebuie să fii acolo, poţi fi oriunde”

Denis Chiriac, un tânăr în vârstă de 22 de ani din comuna Scânteia, județul Iași, a achiziționat mai multe GPS-uri speciale pentru tractoare, pe care le foloseşte în afacerea agricolă pe care familia sa o deţine din anul 2001.
Mircea Filipescu
07 iul. 2023, 12:15
Localnicii unei comune din Iaşi, uluiţi de tractoarele care lucrează câmpul fără şofer:

Denis Chiriac lucrează din anul 2001 aproximativ 700 de hectare de teren agricol în arendă. De 5 luni de zile a descoperit GPS-urile pentru tractoare, concepute special ca să ușureze munca fermierilor. Inițial, ieșeanul a achiziționat un singur dispozitiv, însă după ce a văzut cât de bine își face treaba a ajuns cumpere 13, sfătuindu-și și cunoștințele să facă același lucru.

„Noi lucrăm undeva la 700 de hectare, cumpărate avem vreo 20. Tatăl meu a început cu agricultura, cu utilajele în anul 2001, iar treaba asta cu GPS-ul, sistemul de autoghidare cu precizie de 2,5 cm, a început în urmă cu 5 luni. Am aflat de la un prieten. Am vrut să ne ușurăm munca pentru că nu avem foarte mulți angajați, să facem lucrări de calitate. Lumea nu prea știe de aceste dispozitive, doar un GPS costă 5.800 de euro”, a declarat Denis Chiriac, potrivit Bzi.

Deși GPS-urile montate pe fiecare tractor reprezintă investiții mari, își merită banii. Cu ajutorul lor se pregătește foarte bine terenul arabil, nu se face risipă, se însămânțează cât trebuie, iar tractorul ştie să nu treacă de două ori pe aceeaşi bucată de pământ. De asemenea, timpul în care se lucrează un hectar este redus.

„GPS-ul acesta vine la pachet cu volan, tabletă și antenă. Astfel, tractorul merge singur, nu trebuie să fii lângă el, poți fi oriunde. Face totul, începând de la pregătirea terenului, care constă în erbicidat, prășit, până la semănat. Un hectar poate fi gata în 45 de minute, depinde”, a menționat Denis Chiriac.

Citeşte şi: Fermierii estimează pierderi de 2.000 lei la hectar în acest an și cer intervenția Ministerului Agriculturii. ”Noua practică este de a se aduce marfa din Ucraina în Republica Moldova, iar de acolo, aceasta pleacă către Port Constanța”

În cazul în care un tractor cu GPS lucrează întâia oară o anumită parcelă de teren, pentru ca utilajul să nu are din greşeală şi parcela fermierului vecin, operatorul introduce în computerul de bord coordonatele care definesc colţurile parcelei. Dacă fermierul nu deţine acele coordonate GPS, e obligat să se urce la volan şi să se plimbe cu tractorul pe conturul parcelei, ca utilajul inteligent să memoreze perimetrul zonei respective. Odată memorate graniţele terenului, tractorul nu le va mai uita cât va trăi. Mai mult, GPS-ul merge şi noaptea, în condiţii de ceaţă şi de praf.

„Salvezi parcela pe care vrei să o lucrezi prima dată cu GPS-ul și apoi rămâne memorat în tabletă. Doamne ferește, dacă pierde semnalul sau are un stâlp în față, tu trebuie să-l ocolești. Desigur, primești instrucțiuni când îl cumperi. Nu este nimic dificil. Mulți mă întreabă de produs, chiar am câteva GPS-uri pe care o să le vând cunoscuților, momentan nu e timpul lor, prin septembrie o să înceapă vânzările. În general, GPS-urile pentru tractoare se aduc pe comandă. Noi suntem foarte mulțumiți și nu aș renunța la ele”, a precizat Denis Chiriac.

Citeşte şi: Românii sunt printre cei mai săraci europeni. Avuţie de doar 30.000 de euro per locuitor, media europeană fiind de peste trei ori mai mare

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Comuna puternic industrializată din România de care s-a ales praful. Este localitatea natală a lui Nicolae Ciucă
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Marele coșmar al șoferilor. Pot fi pedepsiți, chiar dacă nu au greșit
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Cauza morții regizorului Bogdan Budes. Ce s-ar fi întâmplat cu el, în timpul nopții. Detalii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Noua alertă a autorităților din Germania privind contaminarea apei potabile într-o bază militară
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...