Could not play video.
There was a problem trying to load the video.
Error code: html5_video:4

Doi foşti consilieri prezidenţiali, urmăriţi penal în dosarul Case pentru Militari VIDEO

Gheorghe Rotaru, fost consilier al presedintelui interimar Crin Antonescu şi Sergiu Medar, fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu, sunt cercetaţi într-un dosar al locuinţelor obţinute ilegal de militari, informează România TV. 
Iulian Tudor
17 apr. 2013, 08:04
Doi foşti consilieri prezidenţiali, urmăriţi penal în dosarul Case pentru Militari VIDEO

Generalii în rezervă Sergiu Medar şi Gheorghe Rotaru sunt urmăriţi penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Gheorghe Rotaru, fost consilier al presedintelui interimar Crin Antonescu şi Sergiu Medar, fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu, fac parte din lotul de 10 generali acuzaţi că au achiziţionat case la preţ redus, prin programul Case pentru Militari. 

Cei doi generali s-au prezentat miercuri la DNA pentru ca procurorii anticorupţie să le aducă la cunoştinţă faptul că s-a început urmărirea penală în cazul lor şi care sunt acuzaţiile.

„S-a început urmărirea penală şi ni s-a înmânat procesul verbal cu acuzaţiile care fac obiectul cercetării. Acuzaţiile sunt legate de achiziţionarea locuinţelor de serviciu şi cumpărarea lor în baza legii speciale. Vor avea loc audieri noi în acest caz, în data de 24-25 aprilie”, a declarat avocatul lui Sergiu Medar. 

Un alt general, Mircea Chelaru, care a îndeplinit timp de un an şi funcţia de Şef al Statului Major al Armatei, este aşteptat şi el la DNA, să i se aducă la cunoştinţă acuzaţiile formulate împotriva sa, în acelaşi dosar, informează România TV. La ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Mircea Chelaru a declarat: „Am achiziţionat apartamentul atunci când am fost atenţionat să îl achiziţionez, în 2007. Mi-au spus de la Ministerul Apărării Naţionale „domnule general, sunteţi singurul de pe scară care sunteţi chiriaş. S-au îndeplinit condiţiile prin care puteţi să achiziţionaţi acest apartament”.

Am cumpărat casa în 2007 şi am plătit pentru ea în jur de 110.000 lei. Condiţia achiziţionării sale era să am un contract valabil şi să nu deţin alte proprietăţi. M-am încadrat perfect, întruneam aceste condiţii. Eu nu am cerut nimănui să-mi dea casă, dealtfel nici nu eram pregătit să cumpăr apartamentul în care stăteam

Mă surprinde în schimb altceva. O instituţie, cum este Ministerul Apărării Naţionale, îţi oferă contractual o casă şi dacă ar fi constatat prin procedurile interne nişte vicii de ordin administrativ trebuia să producă o corecţie. Nu am cerut nimănui să-mi dea casa, nu am corupt pe nimeni să producă acest act. Ca şi om care a condus ministerul ştiu că există organisme în cadrul său care pot produce această imunizare în faţa greşelilor. În ceea ce mă priveşte, dacă exista cea mai mică suspiciune că este ceva în neregulă organul competent ar fi trebuit să mă tragă de mânecă”.

Odată finalizate cercetările de către procurorii DNA, dosarul va fi trimis la Tribunalul Bucureşti, unde va începe procesul.

În acest dosar, procurorii au început urmărirea penală şi faţă de generalul maior în rezervă Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii.

Valoarea prejudiciului în dauna Ministerului Apărării Naţionale se estimează la suma de 1,2 milioane lei.

„Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, s-a stabilit că învinuitul Dobriţoiu a închiriat şi, ulterior, a cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, cu încălcarea prevederilor legale, făcând uz de declaraţii false care au fost de natură să îi inducă în eroare pe membrii comisiei de vânzare. Astfel, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a locuinţei de serviciu din municipiul Bucureşti, contractul de închiriere era expirat (din data de 29.06.2005), nefiind astfel îndeplinită condiţia existenţei unui contract de închiriere valid la momentul vânzării. Declaraţia notarială dată la 08.06.2005 de către Corneliu Dobriţoiu nu corespunde realităţii, deoarece, la momentul respectiv, acesta deţinea împreună cu soţia sa o locuinţă proprietate personală”, susţine DNA.

DNA a precizat că, alături de Dobriţoiu, alte 10 persoane cu funcţii de conducere din MApN au achiziţionat în condiţii nelegale locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat, faţă de acestea efectuându-se acte de urmărire penală.

De asemenea, este urmărit penal şi generalul de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participaţiei improprii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), învinuitul Pigui s-a implicat în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcţii de conducere din MApN (la data faptelor).

„Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei legii, locuinţe de serviciu aparţinând Ministerului Apărării Naţionale le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat”, preciza DNA.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Șase zodii primesc ajutor divin în următoarele 7 zile. Balanțele sunt cele mai avantajate
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Șoferii amendați pe loc din cauza permisului. NU se ține cont că e valabil
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Rețetele secrete, doar pentru Ceaușescu. Prăjitura preferată a dictatorului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru românii cu mașini vechi. Primesc 10.000 de lei de la stat. Înscrieri din 30 aprilie, ora 10:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede