Persoana în cauză a rămas şocată să vadă pe site-ul turoperatorului următorul avertisment-„La cererea hotelului este interzis ca cetăţeni bulgari să facă rezervări prin intermediului turoperatorilor germani” informează Agerpres. Ea nu poate să înţeleagă de ce bulgarii sunt discriminaţi în propria lor ţară.
O altă persoană a apelat la Comisia pentru protecţia consumatorilor după ce a făcut rezervare pentru litoralul bulgăresc printr-un turoperator român care oferea şi el preţuri mult mai mici faţă de cele oferite de bulgari. ”La două zile după ce am făcut rezervarea, m-au sunat românii să mă întrebe ce cetăţenie am, când i-am spus că sunt bulgăroaică, ei şi-au cerut mii de scuze, spunându-mi că la insistarea partenerului lor bulgar, turiştii bulgari trebuie să plătească un supliment de 200 de euro”.
O a treia bulgăroaică s-a plâns într-un forum pe internet că la un hotel din Sunny Beach a fost obligată să plătească mai mult decât soţul ei, străin. Hotelierii din staţiune însă dezmint această afirmaţie. În opinia lor, acest lucru este posibil doar dacă străinul avea o rezervare făcută prin turoperator, iar femeia a plătit la recepţie. Elena Ivanova, preşedintele asociaţiei hotelierilor din Sunny Beach, afirmă că ei sunt obligaţi să ofere turoperatorilor preţuri mai mici faţă de cele la recepţia hotelului.
Baiko Baikov, de la Asociaţia turoperatorilor şi agenţiilor de turism din Bulgaria, afirmă că, dacă într-adevăr soţia a fost taxată mai mult decât soţul din simplul motiv că este bulgăroaică, aceasta ar însemna pură discriminare. În opinia lui, preţurile se stabilesc în conformitate cu politica aplicată faţă de piaţa respectivă. De exemplu, bulgarii cumpără vacanţe în Turcia la preţuri mai mici faţă de cele oferite turiştilor turci. Dacă vreun bulgar însă ar face o rezervare prin intermediul unui turoperator german, acesta trebuie să plătească acelaşi preţ ca şi germanii, notează Baikov.
”Românii sunt cel mai important grup de turişti străini şi beneficiază de cele mai mici preţuri’‘, declarat recent, Blagoi Raghin, preşedintele Asociaţiei proprietarilor de hoteluri şi restaurante din Bulgaria. Staţiunile Albena, Nisipurile de Aur şi Sunny Beach de pe litoralul bulgăresc au pregătit oferte speciale pentru români, pentru minivacanţa de Paşti, precum şi pentru sezonul estival, a spus el.
Turoperatorii români susţin însă că, deşi preţurile care li se oferă de hotelurile bulgăreşti sunt avantajoase, acestea nu pot fi comparate cu cele oferite colegilor lor germani. În cadrul unui forum turistic organizat la Veliko Târnovo (centrul Bulgariei) în anul 2012, Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România, şi-a exprimat dorinţa ca şi românii să beneficieze de aceleaşi preţuri ca germanii.