Colibele antice de la Stonehenge, reconstruite după 4.500 de ani FOTO

Complexul monolitic de la Stonehenge, una dintre atracţiile istorice importante din Marea Britanie, a fost construit în urmă cu câteva milenii de un grup de oameni folosind unelte primitive. Aceşti oameni au trebuit să se mute pe perioada lucrărilor chiar la marginea complexului ce era în construcţie. Colibele lor sunt reconstituite în prezent, 4.500 de ani mai târziu.
Romania TV
17 apr. 2013, 08:39
Colibele antice de la Stonehenge, reconstruite după 4.500 de ani FOTO

Trei dintre colibele specifice pentru Neolitic, ce sunt în prezent în proces de reconstrucţie, vor forma un punct de interes în cadrul unui nou centru turistic în valoare de 27 de milioane de lire sterline, amenajat pe celebrul sit, scrie Agerpres.

O echipă formată din 60 de voluntari reconstruieşte aceste colibe pe un sit din apropiere de Stonehenge, la Old Sarum, lângă Salisbury, Wiltshire.

Modelul de colibe folosit pentru reconstrucţie provine de la cel mai mare sit arheologic din neolitic din nordul Europei, cel de la Durrington Walls, aflat la 3 kilometri de Stonehenge.

Ansamblul Stonehenge este format din patru cercuri concentrice construite din blocuri megalitice. Arheologii au descoperit dovezi care atestă faptul că acest monument a reprezentat, încă de la începuturile sale, un loc sepulcral. Numeroase rămăşiţe umane incinerate au fost descoperite pe acest sit.

Stonehenge a fost subiectul multor teorii cu privire la originea sa, variind de la explicaţiile mitologice, mai vechi, până la cele moderne, bazate pe arheologie. Unele legende susţin ca Merlin a pus un uriaş să construiască structura de piatră pentru el sau că ar fi transportat singur colosalele blocuri de piatră, prin magie, de la Muntele Killaraus din Irlanda, în timp ce alţii considerau că arhitect şi constructor ar fi fost însuşi Diavolul.

În cursul excavaţiilor arheologice din 2006 – 2007 realizate în zonă au fost descoperite urmele a zece locuinţe, o descoperire extrem de rară, ţinând cont de vechimea acestora, care a oferit informaţiile necesare despre construcţia şi organizarea interioară a adăposturilor din acea perioadă. Testele cu carbon au indicat că aceste adăposturi au fost construite în jurul anului 2.500 î.d.hr, în aceeaşi perioadă în care a fost realizat şi cercul monolitic exterior de la Stonehenge, aşa-numitele pietre Sarsen.

Felul în care arătau aceste adăposturi la exterior şi materialele din care erau construite sunt însă necunoscute, iar echipa care lucrează la reconstrucţia lor testează în prezent diferite materiale, printre care paie, piatră, lemn sau chirpici.

Odată reconstruite, aceste adăposturi vor spori sentimentul de imersiune în istoria îndepărtată pe care-l resimt vizitatorii complexului monolitic.

Echipele de restauratori urmează să finalizeze etapa de alegere şi testare a materialelor din care vor fi reconstruite aceste adăposturi până în luna mai, iar noul centru pentru vizitatori, care va include şi cele 3 adăposturi reconstruite, urmează să fie deschis spre sfârşitul acestui an.

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Nicoleta Svârlefus anunță cele trei zodii care trec prin schimbări mari la final de ianuarie. Un singur nativ e favorizat de astre
Capital.ro
Elena Udrea a pus ochii pe Călin Georgescu. Anunțul aruncă în aer România: Sunt acum pe invers?
Playtech.ro
Tratament inuman la centrele de minori din Târgu Mureș: copiii cu dizabilități sunt încuiați pe dinafară, li se dau medicamente expirate
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Criza energetică din Transnistria, urmată de cererea privind integrarea regiunii pro-ruse în Federația Rusă ANALIZĂ
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Filmul care a cucerit România. A dat naștere unor mari controverse
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Britanicii zguduie România din temelii. Au venit datele
StirileBZI
Aceste vouchere nu s-au tăiat în 2025! Cine primește tichete de 280 de lei
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Praful roz acoperă Los Angeles în urma incendiilor devastatoare
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio, aventură! Bun venit, plictiseală: noul simbol al succesului