ÎPS Calinic îi răspunde preotului care l-a numit ”prost”: ”Minte multă, dar nu toată bună”

În ziua în care Sfântul Sinod s-a întrunit la Reședința Patriarhală din București, preotul Radu Preda a iscat un scandal monstru în rândurile Bisericii Ortodoxe, lansând un atac dur la adresa lui ÎPS Calinic, unul dintre cei mai respectați clerici din țara noastră.
Mircea Filipescu
08 iul. 2023, 09:46
ÎPS Calinic îi răspunde preotului care l-a numit ”prost”: ”Minte multă, dar nu toată bună”

Radu Preda l-a numit ”prost” pe ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, motivul fiind că acesta ar face vizite neanunțate în parohiile din eparhia sa.

Înaltul Calinic a decis să îl pună la punct pe Radu Preda, cel care a slujit în Germania, înainte de a fi dat afară de ierarhul locului pentru comportamentul său. ÎPS Calinic i-a răspuns unui cititor la rubrica ”Răspunsul ierarhului”, de pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care l-a întrebat de părere are despre atitudinea controversatului popă rămas fără parohie.

”Doamne, ajută!

Despre un astfel de reprezentant, al oricărei instituții, părintele Galeriu ar spune: „Săracul!”; iar ardeleanul: „Multă minte, dar nu tătă bună”.

Trecând peste această apoftegmă, personal nu l-am cunoscut pe acest domn, despre care gurile rele spun că ar fi fost preot prin străinătate și că, după ce s-a compromis pe sine și parohia, chiriarhul l-ar fi revocat și trimis în țară.

Prin luările sale de poziție pare că ar dori să facem parohiile eparhiei după modelul celei păstorite de sfinția sa. Să nu fie!

Dacă stau și mă gândesc puțin, am auzit mai pregnant de acest personaj în perioada alegerilor de Arhiepiscop al Sucevei, când, împreună cu aceeași intelectuali care au vrut să schimbe data Paștilor, unii chiar buni cunoscători în ale teologiei, s-a antepronunțat în ceea ce privește cel mai potrivit candidat la scaunul de chiriarh, nesocotind că episcopii sunt aleși de Duhul Sfânt, prin membrii Sfântului Sinod, și nu prin discuții la un șpriț în ceas de noapte. Se pare că rezultatul nu l-a mulțumit. Dar asta este, vrerii Duhului Sfânt nimeni nu se poate împotrivi!

Citește și: Paşte ortodox vs Paşte catolic. Părintele Calistrat Chifan şi ÎPS Calinic: „Nu te poţi juca în Biserică, sunt discuţii inutile”

Sau poate supărarea lui vine și din dezamăgirea de a nu mă fi găsit printre dosarele de la CNSAS ca fost colaborator al Securității.

Altfel nu înțeleg de ce ar denigra vizitele unui ierarh în eparhia lui, mai ales când ele nu au în vedere decât revigorarea programului liturgic și, implicit, a vieții duhovnicești a parohiei. Ca să nu mai spun că uneori se lasă păcălit de jurnalismul bombastic, deși el însuși îl critică.

Ar fi păcat ca, în loc să facă binele de care este capabil, să cadă în capcana intelectualului aproximativ care, când nu mai are ce spune, luând câte o doză de curaj de pe te miri unde, ia la scărmănat pe câte unu, pentru a primi atenție. Astfel de oameni nu trebuie condamnați, ci mai degrabă compătimiți.

Fără falsă modestie, după mine, în Arhiepiscopia Iașilor au rămas 400 biserici construite, dincolo de casele parohiale și sociale, care sunt peste 1000; nu știu dacă după acest domn va rămâne altceva în afara invectivelor turnate asupra celor pe care nu-i iubește. Sincer, pe lângă teologia, multă sau puțină, pe care o cunoaște, ar avea nevoie și de ceva disciplină și de înfrânare de la cele care îl fac să perceapă lucrurile distorsionat.

Cât despre „strategia Prostului”, despre care a făcut vorbire primul domn, se pare că pentru Biserică a dat roade, pe când strategia „așa-zișilor deștepți”, de la Revoluție încoace, a făcut numai rău Bisericii.

Un proverb spune: „Câinii latră, caravanele trec!” Deocamdată, eu răspund în fața lui Dumnezeu de eparhia încredințată de Dumnezeu, prin Sfântul Sinod, și nicidecum cei care până în prezent nu au demonstrat nimic.

Pace și bucurie!”, este mesajul postat de ÎPS Calinic.

Citește și: Eveniment oribil în București: copilă de 13 ani, umilită și bătută cu bestialitate de alte trei adolescente. Mama victimei a fost amenințată

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Ora ideală la care să folosești aerul condiționat sau mașina de spălat rufe ca să consumi mai puțin curent. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Marcel Ciolacu dă vestea! Românii vor putea merge în SUA fără vize mai repede decât era de așteptat
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
BREAKING | Alex Bodi și iubita lui, REȚINUȚI de Poliția de Frontieră, înainte de a urca în avionul de Mykonos!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Percheziții în masă acasă la suspectul crimei din Brăila și la rudele sale! Anchetatorii caută obiecte care ar putea să aibă legătură cu uciderea dentistei
Capital.ro
Cristian Cioacă e terminat. Decizia care îl înfundă pe fostul soț al Elodiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Comisar de Poliție Reținut de DNA pentru Divulgarea Informațiilor Secrete
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!