Cum se prepară şpriţul. Ca să obţii o băutură perfectă, este nevoie să foloseşti sortimentele potrivite de vin şi, desigur, cantităţile optime.
Originile şpriţului se găsesc în tradițiile culinare italiene și austriece. Se spune că a fost creat în secolul XIX, când regiunea Veneto era sub dominaţie austriacă, iar soldații cereau o “spritz” de apă în vinul lor pentru a-l dilua. Aşa a luat naştere băutura pe care mulţi dintre noi o apreciază şi o consumă regulat.
Şpriţul poate fi obţinut din vin alb, roşu sau rozé, în funcţie de preferințele personale. Vinul sec este ideal pentru prepararea șprițului, oferind o notă de prospețime. Totuşi, dacă preferi un gust puțin mai dulce, poți opta pentru un vin demisec.
Cele mai bune vinuri pentru prepararea şpriţului sunt Feteasca Albă, Sauvignon Blanc sau Chardonnay. Dacă, însă, preferi vinul roșu, optează pentru un Merlot sau o Fetească Neagră. Iar pentru vinul rozé, un Cinsault sau Grenache ar fi o alegere bună, potrivit fanatik.ro
Totodată, foarte importantă pentru obţinerea şpriţului perfect este proporția dintre vin și apă minerală sau sifon. Pentru un șpriț autentic, cel mai bine este să folosești același volum de vin și sifon, însă poţi ajusta cantităţile după preferinţă, astfel încât să identifici formula perfectă pentru tine.
Citeste si Băutura pe care să nu o bei vara asta. Chiar și o gură îți poate face rău
Alege un sortiment de vin pe care-l preferi. Este important ca vinul să fie rece. Şi apa minerală sau sifonul trebuie să fie reci și cu bule pentru a oferi acel gust caracteristic șprițului.
Pentru a evita spuma excesivă, mai întâi toarnă vinul și apoi adaugă sifonul. Umple jumătate din pahar cu vinul ales. Adaugă apa minerală până când paharul este aproape plin. Presează o felie de lămâie sau de portocală peste pahar și apoi adaug-o în șpriț pentru un plus de aromă.
Poți să adaugi și câteva frunze de mentă pentru rafinament.