Dacă îți dorești să te bucuri de câteva zile de liniște, plajă și un înot bun, dar ți se pare că prețurile de pe litoral sunt exagerate, ei bine trebuie să știi că există locul perfect pentru tine și te costă doar 15 lei. Este vorba despre orașul Toplița din Hunedoara. Situat între brazi, la aproximativ 1000 de metri alttudine, turiștii găsesc o oază de liniște și relaxare la ștrandul cu apă termală. Apa poate ajunge și la 28 de grade Celsius. Mai mult de atât, cei care decid să viziteze zona au foarte multe de văzut, iar peisajele sunt superbe. În aceeași zonă se mai află şi o cascadă cu apă termală care a fost declarată monument al naturii.
Citește și: Amenzi de 36.000 de euro, dacă dai muzica tare pe plajă. În ce țară se aplică această măsură
Totuși, ștrandul cu apă termală este cea mai căutată atracție din zonă, iar vară de vară atrage turiști din toate colțurile României. O mulțime de oameni reușeșc să își găsească liniștea acolo, iar relaxarea este „ca la ea acasă”.
„Am plecat destul de dimineaţă, am ajuns oarecum devreme, am venit cu un botez şi astăzi am venit să ne distrăm la piscină. Apa este caldă, plăcută”, a povestit Rareș, un turist.
Cei mici se bucură de bălăceală și plajă, însă și cei mari au motive de bucurie. Acest lucru se datorează faptului că apa termală și sulfuroasă are nenumărate propietăți benefice pentru sănătatea noastră.
„De vineri am venit şi am descoperit un loc foarte frumos şi ne simţim bine. Îmbinarea asta dintre pădure şi apă este foarte utilă, foarte plăcută”, a povestit un alt turist.
Pentru a intra la ștrand trebuie să scoți din buzunar 15 lei, acesta este prețul pentru adulți în cursul săptămânii. În zilele de weekend este puțin mai scump, accesul costând 20 de lei. Cei care vin aici vor găsi, pe lângă ştrand şi o mulţime de alte activităţi.
„A fost reabilitat, în ultimii ani s-au construit tot felul de atracţii, terase. Atmosferă bună, mâncare bună, urmează să facem şi un festival aici, în această vară”, a declarat Dan Marcu, administratorul ştrandului
Cei care au dorit să exploreze împrejurimile au găsit, la o mică distanţă de ştrand se află şi cascada cu apă termală, declarată monument al naturii.
„Pe aici e foarte frumos să vii cu bicicleta dimineaţa de tot şi în zonă să te plimbi, e răcoare, îmi place cum susură”, a povestit un turist.
Oraşul Topliţa este cunoscut, pe lângă izvoarele cu apă termală şi cascada impresionantă, şi pentru cea mai lungă şi mai modernă pârtie de bob din ţară.
Apele minerale sulfuroase au fost folosite în mod tradițional în balneologie ca tratament pentru afecțiunile pielii (psoriazis, eczeme, iritații), boli respiratorii și dureri musculo-scheletale. Studii recente au demonstrat noi aplicabilități ale acestor ape curative, datorate proprietăților terapeutice ale sulfului, prezent sub formă de hidrogen sulfurat. Curele cu ape minerale sulfuroase bogate în hidrogen sulfurat au potențialul de a trata tulburări ale organelor interne, cum ar fi hipertensiunea arterială, ischemia și afecțiunile care afectează rinichii sau sistemul nervos.
Apa cu sulf are multiple beneficii asupra organismului. Are efect condroprotector și antireumatic asupra cartilajului articular. Asupra pielii are efect keratolitic, favorizând decolarea keratozelor și eliminarea scuamelor. Favorizează eliminarea secrețiilor bronșice și relaxează mușchii respiratori, permițând astfel o mult mai bună oxigenare a plămânilor. Are de asemenea și efect asupra anumitor afecțiuni ginecologice, favorizând restabilirea componentei biologice travaginale.
Citește și: Ce riscă românii dacă merg cu câinii pe plajă. Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei!