Clipe de panică pentru o familie de refugiați ucraineni din Iași. Băiețelul lor, un adolescent de doar 14 ani, a dispărut. Autoritățile au fost sesizate cu privire la această situație chiar de către familia acestuia. Conform primelor informații, băiatul a plecat voluntar de acasă și nu s-a mai întors. În prezent, Poliția Română este în alertă, iar oamenii legii au cerut și ajutrul oamenilor. Dacă există persoane care l-au văzut, sunt rugate să anunțe cât de repede se poate autoritățile.
Luni, 10 iulie, Poliția Română a fost sesizată cu privire la dispariția lui Novice Hlib. Acesta este un tânăr adolescent de 14 ani de cetățenie ucraineană. Chiar familia băiatului este cea care a tras semnalul de alarmă cu privire la dispariția băiețelului. Copilul a plecat în mod voluntar de acasă, însă nu s-a mai întors. Disperați, părinții au încercat să îl găsească pe cont propriu, însă văzând că nu au niciun fel de succes, aceștia s-au hotărât să apeleze la ajutorul oamenilor legii.
Conform informațiilor oferite de către autorități, semnalmentele băiatului sunt: înălțime de 1.60 m, constituție atletică. În momentul plecării, Novice Hlib purta un tricou de culoare roșie, pantaloni scurți tip blugi albaștri și adidași albi.
„Polițiștii ieșeni cauta un minor, de 14 ani, de cetățenie ucraineană, care a plecat voluntar de la domiciliu. Astfel, in cursul zilei de 10 iulie a.c., polițiștii au fost sesizați de rude despre faptul că minorul Novice Hlib, de 14 ani, de cetățenie ucraineană, a plecat voluntar în cursul dimineții de astăzi, de la domiciliul sau din mun. Iași, iar până în prezent nu a mai revenit”, a transmis IPJ Iași.
Orice persoană care poate oferi informații ce pot conduce la depistarea adolescentului este rugată să apeleze Serviciul Unic 112, ori să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție. Cine îl vede pe Novice Hlib este rugat să sune la 112 sau să se prezinte la cea mai apropiată secție de poliție, pentru a oferi toate detaliile către structurile competente. Procedura este prevăzută în Legea 141/2010 cu privire la semnalarea persoanelor dispărute.
„În cazul identificării unei persoane majore cu privire la care a fost introdusă în SINS (Sistemul Informatic Național de Semnalări, n.a.) o semnalare din categoria celor prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a), aceasta este informată despre existenţa semnalării şi i se solicită consimţământul cu privire la transmiterea informaţiilor privind adresa la care locuieşte către persoana care a sesizat dispariţia”, extras din Legea 141/2010 cu privire la semnalarea persoanelor dispărute.