Un nou proiect academic și un eveniment inovator, unic în peisajul universitar românesc, a fost realizat de Universitatea Hyperion din București , prin entitățile sale, Centrul pentru Studierea și Promovarea Egiptologiei, Orientului și Mediteranei (CESPEOM), Centrul de Studii de Intelligence pentru Securitate și Geopolitică Aplicată (CSIS&GA), Facultatea de Științe Sociale, Umaniste și ale Naturii, Departamentul de Științe Sociale și ale Naturii.
Inițiativa se înscrie în seria de conferințe internaționale și publicații ale acestora, deja consacrată și tradițională la Universitatea Hyperion, a Prof. Dr Renata G. Tatomir – East-West Dialogue/Dialogul Est-Vest – ediția din acest an beneficiind de parteneriatul pe studii și analiză de intelligence și de contribuția de înalt profesionalism a echipei centrului CSIS&GA (Președinte Lect. Dr. Tiberiu Tănase).
Ca de obicei, evenimentul s-a bucurat de aprecierea și susținerea Rectorului Universității Hyperion, Prof. Dr. Sever Spânulescu. În această ediție, domnia sa a avut o strălucită intervenție care a îmbinat cercetările din fizică și din teoria informației, lucrare care a stârnit interesul auditoriului.
Prin intermediul incitantelor prezentări cu abordări inter- și multi-disciplinare, acoperind variate domenii (istorie, intelligence, analiza informațiilor, studii de securitate, psihologie și terorism, diplomație, geopolitică, științe politice, sociologie, teoria informațiilor și fizică, politică, antropologie, literatură universală, egiptologie, studii de gen, jurnalism, edituri de profil), specialiști români și străini din Universitatea Hyperion, Ministerul de Externe, Academia Română, Parlamentul României, profesioniști din instituții și organizații de intelligence, împreună cu profesori universitari și cercetători din instituții de prestigiu internațional din Italia, Polonia, Bulgaria, Spania și Egipt au oferit tot atâtea puncte de vedere, răspunzând astfel și unor probleme pe marginea unor evenimente cu care ne confruntăm în prezent, adevărate provocări ale omului contemporan,
Lucrările și intervențiile celor 35 de participanți au fost extrem de apreciate de un public numeros, care a asistat fizic sau online (pe Zoom și Facebook), conferința bucurându-se de un succes extraordinar, de o mulțime de reacții pozitive și felicitări, precum și de îndemnul de a publica volumul actelor acesteia cât mai curând și de a continua seria acestor manifestări originale, benefice pentru diferite categorii de audiență, de la studenți și masteranzi, la profesioniști, dar și pentru publicul larg. În cadrul acestui eveniment publicul a beneficiat de oferta generoasă a triadei cunoaștere-înțelegere-acțiune din partea specialiștilor universitari și academici de referință în restabilirea unității, reconștientizarea valorilor și a identității românești.
QUO VADIS INTELLIGENCE? Program Conferinta