Ortodoxe: Sfânta Veronica
Greco-catolice: Sf. m. Proclu și Ilarie
Romano-catolice: Sf. Ioan Gualberto, abate; Fer. David, m.
Sfânta Veronica s-a născut în localitatea Banias, cunoscută sub denumirea de „Cezareea lui Filip”, în partea nordică a Țării Sfinte, potrivit crestinortodox.ro. Sfânta Veronica suferea de o boală femeiască, iar după 12 ani de suferință a fost tămăduită de Hristos. În semn de mulțumire și slavă adusă lui Dumnezeu, cât și în semn de aducere aminte de binefacerea primită, Sfânta Veronica ar fi turnat o statuie de bronz ce-L reprezenta pe Mântuitor, ținând mâna unei femei îngenunchiate înaintea lui. Sfânta ar fi așezat statuia în fața casei ei, iar la baza acesteia se spune că se afla o plantă ce oferea tămăduire de orice boală.
Sfânta Veronica este femeia care a șters cu o maramă față lui Iisus Hristos, pe când Acesta era dus spre Golgota. Chipul lui Hristos ar fi rămas astfel imprimat pe maramă, care a fost considerată apoi „prima icoană nefăcută de mâna omenească„. După multe nevoințe duhovniceșți, Sfânta Veronica a trecut la cele veşnice.
Folositoare caldă câștigându-te pe ține, ne rugăm ție, noi, nevrednicii, și că ceea ce ai arătat chipul lui Iisus Hristos, dăruiește-ne să-L vedem și noi, în viață cea veșnică, ca să te cinstim și să-ți cântăm: Bucură-te, Veronica, mironosița lui Hristos!
O, preamilostivă Sfânta Veronica, care te-ai învrednicit de minunea cea nespusă a primirii Sfintei Mahrame, primește acum și această rugăciune ce-ți aducem ție și aprinde întru noi flacăra iubirii de Dumnezeu, Mântuitorul nostru, ca împreună cu tine să ne învrednicim a cânta în Împărăția lui Dumnezeu: Aliluia!