Costel din Vaslui a avut parte de condiții excelente la închisoare, așa că nu s-a mai dat dus. De menționat că închisoarea este, de fapt, un hotel transformat ad-hoc în penitenciar, astfel că dispune de toate facilitățile, iar deținuții se bucură de tot confortul.
Vasluianul a creat un precedent demn de Cartea Recordurilor.
După ce și-a ispășit pedeapsa, vasluianul a refuzat să părăsească stabilimentul, iar autoritățile din Groenlanda nu au avut cum să-l evacueze pentru că i-ar fi încălcat drepturile fundamentale. Așa că s-au văzut nevoite să găsească la o soluție de compromis. L-au angajat pe Costel Buliga la hotelul-închisoare ca gardian și om de serviciu, scrie realitatea.net. Asta în pofida faptului că, în cea mai mare parte a anului, penitenciarul este gol.
În Groenlanda, cea mai mare insulă a lumii, care are o suprafață de 10 ori mai mare decât suprafața României, activează un judecător, un procuror și 4 polițiști. În 2019, sistemul de justiție din insula a avut un singur caz, care s-a finalizat cu o condamnare: Costel Buliga din Vaslui (România).
Închisoarea se numeste Ny Anstalt, are 8.000 de metri pătrați și arată mai degrabă ca o stațiune de ski de mare lux. Pușcăria vine să ilustreze un nou fel de concept vizavi de deținuți, acela de „încarcerare mai umană”. Clădirile sunt împrejumite de un zid înalt, numai că acesta este de sticlă și prin ele poate fi admirat peisajul senzațional.
Complexul cuprinde 40 de celule „deschise” și 36 clasice, adică închise. Tot aici mai există o biserică, o bibliotecă și chiar o bucătărie comună, plus spații pentru sport și socializare. Mai mult, pușcăriașii considerați nepericuloși și mai ușor de reincadrat în societate pot părăsi dimineață penitenciarul pentru a lucra în așezările din apropiere, chiar și în capitală Groenalndei, Nuuk, dar seara trebuie să fie înapoi în Ny Anstalt.
Cât despre gardieni, aceștia nu poartă arme și sunt instruiți încât să-i orienteze pe deținuți către o viață socială cât mai activă.