Fratele lui Vadim Tudor riscă să rămână FĂRĂ CASA cumpărată de la MApN

Fratele europarlamentarului Corneliu Vadim Tudor, generalul în rezervă Marcu Tudor, riscă să rămână fără casa de serviciu pe care a cumpărat-o de la MApN, odată cu ceilalţi generali cercetaţi în dosarul achiziţiei locuinţelor de serviciu de la minister, au declarat surse judiciare citate de MEDIAFAX.
Romania TV
17 apr. 2013, 14:48
Fratele lui Vadim Tudor riscă să rămână FĂRĂ CASA cumpărată de la MApN

Potrivit surselor citate, în dosarul deschis de procurorii militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în care sunt cercetaţi mai mulţi generali, fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi alte persoane cu funcţii de conducere în MApN, figurează şi numele fratele lui Corneliu Vadim Tudor – generalul în rezervă Marcu Tudor, care a primit, şi el, o locuinţă de serviciu de la MApN, în strada Mihai Eminescu nr. 102-104, casa fiind cumpărată ulterior de către acesta.

Aceleaşi surse au precizat că fratele liderului PRM nu este pus sub învinuire în acest dosar, însă procurorii cercetează modul în care acesta a primit dreptul de a cumpăra locuinţa respectivă.

Sursele citate arată că, potrivit unui ordin din 2000 emis de ministrul Apărării, nu puteau fi atribuite şi închiriate locuinţe de serviciu cadrelor militare aflate în rezervă. „Cadrele militare în rezervă, cum este şi cazul generalui Tudor, nu puteau astfel să primească locuinţe de serviciu. Acestea puteau fi atribuite şi închiriate doar cadrelor active”, au explicat sursele citate.

Pe de altă parte, arată sursele, Legea 562 din decembrie 2004 dădea dreptul cadrelor militare să-şi cumpere în regim subvenţionat, respectiv la un preţ de şase-şapte ori mai mic, locuinţa de serviciu deţinută cu chirie. „Legea stipulează că poate cumpăra o singură locuinţă de serviciu titularul contractului de închiriere, dacă o deţine în baza unui contract valabil încheiat, însă, în cazul lui Marcu Tudor, nu a fost vorba despre un contrac valabil încheiat”, precizează aceleaşi surse.

Fratele lui Vadim Tudor era atunci general pensionat, respectiv trecut în rezervă, în Comisia de Apărare din Senatul României şi avea în chirie o locuinţă de serviciu cu cinci camere de la RAAPPS. După apariţia legii menţionate, spun aceleaşi surse, a fost emisă o hotărâre de guvern prin care locuinţa respectivă a fost transferată de la RAAPPS la Ministerul Apărării Naţionale.

Potrivit surselor citate, după trecerea casei la MApN, aceasta nu putea fi închiriată drept locuinţă de serviciu lui Marcu Tudor, pentru că acesta nu mai era cadru militar activ. Aceleaşi surse arată că „la scurt timp după ce MApN i-a închiriat casa lui Marcu Tudor, acesta a cumpărat subvenţionat locuinţa respectivă, în condiţiile în care nu avea legal încheiat contractul de închiriere, pentru că nu era militar activ, ci în rezervă, fapt ce contravenea legii menţionate”.

În plus, mai arată sursele citate, Legea 562 arăta că pot fi vândute locuinţele de serviciu ce se aflau în patrimoniul MApN până la momentul intrării în vigoare a acestei legi, or transferul de la RAAPPS la MApN s-a făcut după apariţia actului normativ, astfel că nu putea fi vândută.

Sursele judiciare arată că, în acest caz, „s-a greşit penal” pe toată linia, respectiv pe filiera conducerea Garnizoanei Bucureşti – Auditoriul – Comisia de Vânzare, în acest fel fiind prejudiciat Ministerul Apărării.

Întrebate în legătură cu implicarea penală a lui Marcu Tudor, sursele citate au menţionat că acesta nu este pus sub învinuire în acest caz, probele adunate stabilind că generalul în rezervă nu a introdus informaţii mincinoase sau eronate în declaraţiile şi documentele depuse în vederea încheierii contractului de închiriere şi ulterior a celui de cumpărare a locuinţei de serviciu.

Cu toate acestea, precizează sursele citate, pentru că dobândirea locuinţei generalului Tudor are la bază un contract încheiat ilegal, acesta riscă să piardă imobilul, la fel ca restul generalilor din dosar.

Sursele citate arată că procurorii militari anticorupţie vor cere, în eventualitatea trimiterii la instanţă a acestui caz, recuperarea prejudiciului produs MApN, respectiv a locuinţelor de serviciu dobândite prin infracţiune, acolo unde situaţia permite.

Astfel, deşi nu a minţit în declaraţiile date şi nu s-a folosit de documente false sau fictive pentru dobândirea locuinţei de serviciu, generalul (r) Marcu Tudor riscă să piardă imobilul din cauza modului ilegal prin care au acţionat cadrele militare care i-au facilitat acestuia posibilitatea de a închiria şi cumpăra casa, au mai arătat sursele citate.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, marţi, că în cazul generalului maior în rezervă Corneliu Dobriţoiu a fost începută urmărirea penală în acest dosar întrucât a închiriat şi ulterior a cumpărat, la un preţ subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la MApN, folosind declaraţii false. Dobriţoiu este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii.

Alături de Corneliu Dobriţoiu, alte zece persoane cu funcţii de conducere din MApN au achiziţionat, în condiţii nelegale, locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat, faţă de acestea fiind făcute acte de urmărire penală, au precizat procurorii.

Valoarea prejudiciului în dauna Ministerului Apărării Naţionale a fost estimat la 1,2 milioane de lei.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Satul din România cu plaje fine, liniște și mâncare bună. Ideal pentru cei care s-au săturat de aglomerația și serviciile de pe litoral
Capital.ro
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Playtech.ro
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Mușchiul Syntrichia caninervis, Candidat Promițător pentru Colonizarea Planetei Marte
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!