O coaliţie formată din 11 state va începe în luna august, în Danemarca, pregătirea piloţilor ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16, iar în România va fi înfiinţat un centru de pregătire, au declarat marţi, în marja summitului NATO din Lituania, oficiali citaţi de Reuters.
Danemarca şi Olanda, ţări membre NATO, au condus eforturile internaţionale pentru a instrui piloţii, precum şi personalul auxiliar necesar pentru a întreţine aeronavele, pentru ca, în cele din urmă, acest program să permită furnizarea de aeronave F-16 Ucrainei în războiul său cu Rusia.
Stoltenberg: Aliaţii sunt de acord că nu este momentul ca Ucraina să devină membru cu drepturi depline al NATO. Ce decizii s-au luat la Vilnius
„Să sperăm că vom putea vedea rezultatele la începutul anului viitor”, a declarat presei ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, cu ocazia semnării unui acord între coaliţia celor 11 şi Ucraina.
Până în prezent, nicio ţară nu s-a angajat să trimită F-16 în Ucraina, deşi Polonia şi Slovacia au furnizat 27 de MiG-29 pentru a suplimenta flota de avioane de luptă a Ucrainei.
Kievul, care a lansat o contraofensivă împotriva forţelor ruseşti, a cerut în repetate rânduri ţărilor occidentale să furnizeze avioane şi să îi antreneze piloţii pentru a le pilota, văzând în aceasta singura soluţie de a contracara cu succes dominaţia aeriană a Moscovei. „Trebuie să ne apărăm populaţia civilă, infrastructura, obiectivele esenţiale, şcolile, universităţile noastre. De aceea, pentru noi este foarte important ca această coaliţie de avioane de luptă să pornească”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. „Sper – sunt un optimist – că după şase luni vom vedea rezultate”, a mai spus el.
Oficialul ucrainean a postat şi pe Twitter un mesaj de mulţumire şi o fotografie de la întâlnirea cu cei 11 miniştri, mulţumind inclusiv ministrului român al apărării, Angel Tîlvăr.
Din coaliţie fac parte Danemarca, Olanda, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia şi Marea Britanie.
„Este oficial: s-a format o coaliţie pentru antrenamentul pe F-16 al Forţelor Aeriene Ucrainene! Astăzi, 11 state partenere + Ucraina au semnat un Memorandum care stabileşte termenii. Sunt recunoscător în mod special Danemarcei şi Ţărilor de Jos pentru leadershipul lor remarcabil în acest proces. Piloţii, tehnicienii şi personalul de sprijin ucraineni vor participa la un program de instruire”, a scris Reznikov pe Twitter.
Rusia lansează un atac masiv cu rachete asupra Kievului în timpul Summitului NATO de la Vilnius
„Coaliţia este pregătită să ia în considerare mijloace de acordare către Ucraina de capabilităţi F-16 complet funcţionale”, afirmă Reznikov. „Avioanele F-16 vor proteja cerul Ucrainei şi flancul estic al NATO. Forţele aeriene ucrainene sunt pregătite să le stăpânească cât mai repede posibil”, adaugă el.
Ministrul ucrainean al apărării spune, de asemenea, că există posibilitatea includerii şi altor tipuri de avioane de luptă în program. El îşi însoţeşte mesajul de un desen-schiţă cu un avion şi mesajul scris de mână, cu ecouri în istoria SUA, „I have a dream” (Am un vis – n.r.)
În cadrul summitului de la Vilnius, care urmează să se încheie miercuri, liderii NATO au convenit că viitorul Ucrainei se află în cadrul alianţei, dar au evitat să transmită Kievului invitaţia oficială sau calendarul de aderare pe care şi le-ar fi dorit.
Zelenski a insistat, într-un discurs rostit în Vilnius, că Ucraina ar trebui să adere la NATO
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a insistat marţi, într-un discurs rostit în oraşul lituanian Vilnius, că Ucraina ar trebui să devină membră a NATO, deşi liderii statelor aliate au amânat o decizie în acest sens.
„NATO ar oferi Ucrainei securitate, iar Ucraina ar face Alianţa mai puternică”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde. Volodimir Zelenski se află în Lituania pentru a participa miercuri la prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina.
„Astăzi, la Vilnius, a fost adus un drapel de luptă de la Bahmut, una dintre luptele decisive pentru viitorul Europei”, a susţinut Zelenski.
Cu ocazia summitului de la Vilnius, liderii naţiunilor NATO au reafirmat că Ucraina va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, subliniind însă că integrarea se va produce când va exista unanimitate din partea statelor membre şi când Kievul va îndeplini condiţiile. Guvernul Germaniei nu este de acord cu posibilitatea integrării automate a Ucrainei în NATO nici măcar după încheierea războiului izbucnit prin invazia militară rusă, au declarat oficiali de la Berlin, sub protecţia anonimatului.