Prima demisie oficială în scandalul azilelor groazei! Cristian Perșinaru este prima persoană importantă care își dă demisia din funcție în urma scandalului „azilelor groazei”.
După demisia șefului IPJ Ilfov, zilele acestea ar urma să fie schimbați și adjuncții săi, precum și conducerea poliției Voluntari. Potrivit oamenilor legii care se ocupă de dosarul ”azilelor groazei”, aceste persoane sunt anchetate în dosarul DIICOT.
Surse din cadrul IPJ spun că demisia comisarului șef Cristian Perșinaru a venit în urma unei anchetei demarate de Corpul de Control al IGPR la Inspectoratul de Poliție Ilfov, după scandalul „azilelor groazei” din Voluntari.
De asemenea, este de așteptat ca și conducerea Poliției Voluntari să fie schimbată, în perioada următoare.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a dispus, luni, trimiterea specialiștilor din Corpul de Control al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Ilfov, precum și la Polițiile din Voluntari și Afumați. Totul în urma dezvăluirilor ororilor din azilele de bătrâni.
La scurt timp după demisia șefului IPJ Voluntari, adjunctul său, Frunzeanu Ștefan, și-a părăsit miercuri dimineață funcția.
Acum au apărut noi stenograme din dosarul azilelor din Voluntari, care scot la iveală ororile la care erau supuși bătrânii, așa cum arată stenogramele făcute publice de Buletin de București.
Angajații le furau alimentele, hainele, dar și medicamentele pe care le primeau de la familiile lor, iar iarna erau nevoiţi să îmbrace haine groase, deoarece camerele nu erau încălzite corespunzător.
„Beneficiarii sunt ținuți în condiții inumane de cazare, aceștia fiind nevoiți să poarte articole de îmbrăcăminte suplimentare sau mai groase din cauza faptului că spațiile interioare nu sunt încălzite corespunzător pe perioada sezonului rece, în camere cu iluminare insuficientă, lipsite de mobilier, în afara patului care este prevăzut cu saltele neconforme (burete învelit cu pânză)”, se precizează în rechizitoriul de arestare.
Mai mult, bătrânii erau nevoiți să trăiască cu ploșnite pe așternuturi și haine: „O problemă cronică existentă la toate trei centrele de îngrijire este infestarea spațiilor interioare, inclusiv a așternuturilor și a articolelor de îmbrăcăminte de către plosnițe care se hrănesc cu sânge prin înțeparea repetată a tegumentelor beneficiarilor, creând o stare de disconfort permanentă beneficiarilor și fiind de natură să acutizeze patologiile preexistente ale acestora”.
Bătrânii erau înfometaţi cu bună ştiinţă: „În total au fost folosite patru borcane mici cu zacuscă , la 28 de pacienți, o felie de pâine cu parizer și ceai preparat în aceeași modalitate descrisă anterior”.
În plus, bătrânii erau umiliţi şi puţi în situaţii şocante de angajaţi. Unul dintre aceştia ar fi adăugat un borcan întreg de ardei iute tocat în mâncare, pentru ca apoi să se amuze de chinurile prin ce treceau bătrânii atunci când își făceau nevoile fiziologice. „Mamă, pe toți îi auzeai, când se duceau la baie, „Auu! Auu! Auu!” (urmat de râs consistent), replica „Alinei” fiind că nu toți au toleranță la ardei iute deoarece sunt beneficiari care au probleme de sănătate cum ar fi hemoroizii: „Uite, au hemoroizi, nu merge la toți! Moare dracu’ ăla când se…”, se precizează în rechizitoriu.
De asemenea, atunci când existau probleme cu fosa septică, bătrânii erau puși să care gălețile cu dejecții, confom stenogramelor:
ANGAJATĂ 1: Da. Am auzit și am văzut ce e pe jos. Mizerie.
ANGAJATĂ 2: Nu ți-au spus ăștia? (neinteligibil) au cărat ăștia la găleți. Cred că peste 200 de găleți. M-am dus azi-noapte și m-am uitat la acolo la hazna și s-a mai lăsat în jos. Dar dacă mai bagi mașina se umple iar. Iar vă vine c…. peste voi acolo.
ANGAJATĂ 1: Da. Și nici pe etajul 1?
ANGAJATĂ 2: Nici. Nimic. Ce să faci la etajul 1, să speli, ce să faceți acolo?
ANGAJATĂ 1: Nu. Ca să dau.. adică dacă și fac ăștia băi, dușuri…
ANGAJATĂ 2: Nu mai faceți nimic. Stop astăzi. Până mâine dimineață că cică a căutat vidanjă și nu a găsit cu toate că-i sâmbătă și duminică.
ANGAJATĂ 1: Da, bine, păsă, că mi-ai zis.
ANGAJATĂ 2: Iese apa peste voi acolo.
O altă discuție dintre o asistentă și manager dezvăluie faptul că o femeie care avea leziuni la o mână a fost pur și simplu lăsată să fie „mâncată de viermi”.
ASISTENTĂ: Am găsit-o pe doamna XXX cu mâna roșie, ardea, cu o bubă, iar înăuntru, am stors-o și a ieșit ca un vierme, ca o muscă, sper să nu fi fost intrată acolo vreo arătanie d-asta. Noi am făcut niște poze mai concludente…
MANAGER: Nu intră, nu intră în piele astea!
ASISTENTĂ: […] eu când am început să o storc, că a făcut și puroi, a ieșit dinăuntru, am făcut poze!
MANAGER:Trimiteți pozele să le văd, dar nu cred, că astea nu intră în piele (ploșnițe)!
ASISTENTĂ: Cred că pe mâna ei a murit vreo muscă sau, mă rog, că ea se și scarpină, ai văzut că mâna ei e neagră, partea aia, că ea nu o mișcă, o mută cu cealaltă!
MANAGER: Da…
ASISTENTĂ: Și cred că s-a frecat acolo, partea proastă e că mâna e foarte roșie, arde, acum îi pun comprese și am stors c…. ăla de insectă care a fost, a ieșit un pic, dar a ieșit, na, nu știu, eu cred că muscă a fost, Dumnezeu știe. Deci, i-am chemat și pe ei, pe bune, m-am speriat un pic. Eu o să-i pun comprese în continuare, nu cred că o să fie neapărat nevoie de antibiotic, nu are febră, nu are tensiune, nu are nimic. Ea zice că de câteva zile e așa, dar ea dacă mâna aia nu o simte deloc, nu își dă seama cum e, a văzut-o că se scarpină, că s-a scărpinat, deci, se vede clar că s-a scărpinat, a spus și ea că s-a scărpinat, a usturat-o, dar nu știe să spună cum a usturat-o, ce și cum, în ce fel (neinteligibil)”.
În urma perchezițiilor DIICOT, 24 de persoane au fost arestate preventiv în acest caz, iar cercetările sunt desfășurate sub aspectul „traficului de persoane, tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrângere și violență fizică”.