La secţia de neonatologie s-au născut anul trecut 2.888 de copii, dintre care 423 au fost prematuri, scrie agerpres.ro.
„Dintre aceştia, 99 au avut la naştere sub 32 de săptămâni şi, uneori, o greutate de 500-600 de grame, având nevoie de îngrijiri speciale, fără de care nu ar fi supravieţuit. În acest moment, avem 12 paturi pentru terapie intensivă şi 15 paturi pentru prematuri, iar nevoia de astfel de incubatoare performante este continuă„, a declarat dr. Gabriela Olariu, şefa Neonatologiei spitalului.
Potrivit acesteia, în aşa numita „oră de aur”, prima după naştere, este esenţial suportul tehnic oferit de aparatura de înaltă performanţă din care face parte şi acest incubator.
În 2013, maternitatea a investit din surse extrabugetare peste 100 de mii de euro în aparatură, deoarece Ministerul Sănătăţii nu a alocat fonduri spitalului pentru dotări.
„Am început această campanie după ce am vorbit cu sute de părinţi ai căror copii s-au născut prematuri, iar unii dintre bebeluşi au murit. În România mor anual 1.900 de nou-născuţi„, a subliniat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv „Salvaţi copiii!„, prezentă la eveniment.
Preşedintele filialei Timiş a organizaţiei, dr. Mihai Gafencu, a subliniat că în România, rata mortalităţii infantile este de trei ori mai mare decât media europeană.
„Mai exact, 9,4 la mia de copii născuţi vii în 2011, faţă de media europeană de 3,9 la mie. Totuşi, rata mortalităţii infantile a scăzut semnificativ şi în România, căci, de pildă, dacă în 1990 s-au înregistrat 8.471 de decese, în 2011, numărul copiilor care au murit înainte de a împlini 1 an a fost de 1.850„, a spus Gafencu.
În judeţul Timiş, statisticile arată o rată a mortalităţii infantile de 8,2 la mie.
Organizaţia a adunat 1,1 milioane de lei, în cadrul campaniei umanitare „Bun venit pe lume!”, fondurile fiind direcţionate pentru a dota cu echipamente performante 15 maternităţi şi secţii de nou-născuţi din Timişoara, Adjud, Piatra Neamţ, Bucureşti, Piteşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Petroşani, Iaşi, Tg. Mureş, Suceava şi Vaslui, dar şi pentru a dezvolta programe de educaţie parentală pentru 2.024 de părinţi şi copiii acestora.