Avertizare meteo: Caniculă puternică, urmată de furtuni severe GALERIE FOTO

Avertizare meteo pentru caniculă, cu temperaturi de până la 38 - 40 de grade, și disconfort termic accentuat, în Muntenia, Oltenia, Dobrogea și sudul Banatului, și risc de furtuni severe în jumătatea nordică a țării, pentru joi, 13 iulie.
Filip Stan
12 iul. 2023, 17:40
Avertizare meteo: Caniculă puternică, urmată de furtuni severe GALERIE FOTO

Avertizare meteo: Caniculă puternică și furtuni severe până la sfârşitul săptămânii. Joi, căldura se va intensifica în regiunile sudice ale țării, în special în zonele de câmpie din Muntenia, Oltenia, jumătatea vestică a Dobrogei și sudul Banatului.

După-amiaza, temperaturile vor depăși pragul de caniculă pe suprafețe extinse, iar local se vor înregistra între 38 și 40 de grade. Izolat, în Lunca Dunării, sunt posibile și valori ușor mai ridicate, de până la 41 de grade.

Alerte meteo cod roșu de caniculă în destinațiile externe favorite ale românilor pentru 2023
Temperatura prognozată pentru joi, 13 iulie, la ora 16. Pentru a accesa harta interactivă, dați click pe imagine.Umiditatea se va menține ridicată, de aceea disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Temperatura resimțită de organism va fi mai ridicată decât cea înregistrată de instrumente, putând atinge și 43 – 46 de grade.

Disconfortul termic va fi amplificat și de nopțile foarte călduroase, în special în orașe, cu temperaturile minime cuprinse între 20 și 22 de grade.

În sudul țării, canicula va persista și pe parcursul zilei de vineri, 14 iulie, dar la o intensitate mai redusă, cu maxime de până la 36 – 38 de grade, scrie meteoradar.ro

Avertizare meteo: Furtuni severe în jumătatea nordică a țării
Între timp, joi, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea nordică a țării și vor fi condiții favorabile pentru producerea furtunilor severe, mai ales în vest, nord, centru și, pe alocuri, în nord-est.

Avertizare meteo de furtuni, averse torențiale, vijelii și grindină, pentru joi, 13 iulie.Motivul va fi schimbarea intensității și direcției vântului dinspre sol spre straturile mai înalte ale atmosferei, fenomen cunoscut sub numele de forfecare. Acesta favorizează dezvoltarea rapidă și puternică a norilor de furtună și o gamă mai largă de fenomene severe.

Local, vor fi posibile averse torențiale, care pot acumula peste 40 – 60 l/mp în perioade scurte de timp, descărcări electrice frecvente, vijelii puternice și grindină, care, izolat, poate atinge dimensiuni mari.

Cinci zile de caniculă în Capitală. Termometrele vor indica până la 37 de grade la umbră în București. ISU a transmis o serie de recomandări pentru populație
Harta ploilor și furtunilor pentru joi, 13 iulie, la ora 17. Pentru a accesa harta radar meteo interactivă, dați click pe imagine.Atenție! Dacă sunteți surprinși de furtună, adăpostiți-vă imediat, iar dacă sunteți în mașină, încercați să parcați într-o zonă fără copaci, stâlpi, anunțuri publicitare, fire de curent electric și departe de râuri și torenți.

Nu uitați! Puteți urmări canicula și furtunile, în următoarele minute, ore și zile, pe hărțile meteo interactive din aplicație.

Avertizare meteo: Vijeliile au făcut prăpăd în Hunedoara. Un acoperiş uriaş şi mai mulţi copaci au fost smulşi de vânt şi aruncaţi direct pe maşinile oamenilor

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), în municipiul Hunedoara, pe strada Constantin Bârsan, o parte a unui acoperiş din tablă, având o suprafaţă de circa 90 de metri pătraţi, a fost smulsă de vântul puternic, prăbuşindu-se peste trei autoturisme. La locul evenimentului intervine un echipaj operativ din cadrul Detaşamentului Hunedoara.

Vântul puternic a smuls din pământ mai mulţi copaci
Totodată, în municipiul Hunedoara şi în oraşul Călan, din cauza vântului puternic, mai mulţi copaci au fost doborâţi, fiind blocate mai multe artere de circulaţie. Echipaje operative ale Detaşamentului Hunedoara acţionează punctual pentru fiecare situaţie semnalată.

În localitatea Sântuhalm, din apropierea municipiului Deva, un copac a căzut peste un autoturism, fără să fie consemnate victime pentru că în maşină nu se afla nicio persoană. Pompierii din Deva au intervenit pentru tăierea şi degajarea materialului lemnos.

Un alt arbore a căzut pe carosabil în satul Plopi, comuna Bretea Română, şi a blocat circulaţia pe DN 66, la faţa locului fiind prezent un echipaj operativ din cadrul Detaşamentului Hunedoara.

Un alt echipaj din Hunedoara a acţionat pe Dealul Haţegului, unde un copac a fost doborât la pământ şi a blocat ambele sensuri de circulaţie pe DN66.

Incidente cauzate de vântul puternic au fost consemnate şi în localităţile Grădiştea de Munte şi Bucium, unde doi arbori au căzut pe drumul judeţean DJ 705A, la faţa locului fiind prezenţi pompierii militari din Orăştie.

Mai multe localităţi din partea centrală a judeţului Hunedoara s-au aflat miercuri după-amiază sub cod portocaliu de vijelii puternice, cu rafale de 70-80 km/h şi cu averse locale de ploaie însoţite de descărcări electrice.

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Țara în care românii pot să călătorească fără viză. Autoritățile au luat decizia în urmă cu puțin timp
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Atentat la Trump. Eșec absolut uimitor: Părinții atentatorului sunt psiholgi, dar n-au bănuit nimic
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Nicolae Ciucă respinge acuzațiile lui Claudiu Năsui privind absența lui Klaus Iohannis de la dineul de la Casa Albă
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'