Simona Halep a jucat ultimul meci pe data de 29 august 2022, în turul I de la US Open. În așteptarea verdictului venit de la Sport Resolutions, tribunalul independent de la Londra, unde au avut loc audierile în cazul de dopaj al Simonei Halep (31 de ani), curg informațiile oferite de Gabriela Andreiașu.
Omul care conduce Agenția Națională Antidoping (ANAD) a vorbit pentru prosport.ro despre modul în care au fost depistate neregulile cu „pașaportul biologic“ al fostului lider WTA. Vorbim despre niște valori care sunt urmărite în testele de sânge ale sportivilor.
Simona Halep a făcut ravagii la o petrecere! Ce apariţie a avut fostul lider WTA înainte de a afla sentinţa în procesul de dopaj
„Iregularități în pașaportul biologic se referă la modificări ale unor markeri pe care îi identifică laboratorul de control anti-doping. Sunt niște indicatori foarte bine stabiliți, identificați de laborator, încărcați în sistemul ADAMS (n.r. – Anti-Doping Administration & Management System). Când se identifică valori modificate, sistemul ADAMS atrage un semnal de alarmă. Terminologia e «flag in ADAMS», dupa care expertul care interpretează pașaportul biologic evaluează ce înseamnă această iregularitate. Declarat «likely-doping» (n.r. posibil dopaj), cum a fost in cazul Simonei, s-a urmat procedura de gestionare a rezultatelor. A fost încărcat în sistemul ADAMS rezultatul și apoi controlat, verificat, analizat de autoritatea de gestionare. În momentul în care un expert pe pașaportul biologic introduce în sistemul ADAMS această opțiune, «likely-doping», alt comitet de experți revizuiește tot pachetul de documente pe fiecare probă să vadă unde au apărut modificările. Markerii din pașaportul biologic al Simonei au fost analizați pe o perioadă mai lungă de timp (n.r. – 10 ani)“, a explicat Gabriela Andreiașu.
Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) anunţă că, în contextul procesului de gestionare a cazului sportivei Simona Halep, a participat la şedinţele desfăşurate în zilele de 28 şi 29 iunie, în calitate de observator, invitată de International Tennis Integrity Agency (ITIA).
“ANAD are o prezenţă neutră şi obiectivă în proces, fără a se implica în administrarea probatoriului şi luarea deciziei, asigurându-se totodată, de derularea unui proces de audiere echitabil, în conformitate cu prevederile Standardului Internaţional pentru Gestionarea Rezultatelor al Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA) de către Sport Resolutions”, se araată într-un comunicat ANAD.
Agenţia precizează că nu ia parte la luarea deciziilor, această activitate revenind în continuare autorităţilor competente.
“Pentru a menţine integritatea procesului, ANAD va păstra confidenţialitatea informaţiilor, a întregului proces, incluzând şi dezbaterile care au avut loc pe parcursul celor două zile de şedinţe de audiere. Detaliile specifice nu pot fi dezvăluite publicului sau altor părţi implicate, respectând astfel prevederile legale ale Codului Mondial Anti-Doping. Având în vedere experienţa, independenţa şi imparţialitatea celor implicaţi în acest proces, avem încredere că Sport Resolutions va lua o decizie motivată, pe care o va comunica sportivei, organizaţiei anti-doping care răspunde de gestionarea rezultatelor acestui caz şi altor organizaţii anti-doping, care au dreptul de a formula apel în temeiul art. 13.2.3 din Codul Mondial Anti-Doping”, a adăugat agenţia.
Simona Halep a fost audiată în ultimele două zile în procesul său de dopaj, după ce anul trecut a fost depistată pozitiv cu roxadustat. Potrivit presei, verdictul ar urma să fie anunţat în aproximativ două săptămâni.
Simona Halep nu a mai jucat un meci oficial de la finalul lunii august a anului trecut, când a pierdut cu Daria Snigur în primul tur de la US Open, unde a și făcut testul care i-a adus suspendarea provizorie pentru dopaj.
La câteva zile de la acel meci, Simona Halep a anunțat că nu va mai concura în sezonul 2022, pentru că are nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare după operația la nas suferită, iar în octombrie a venit suspendarea pentru dopaj,